Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

  10:04aktualizováno  10:04
Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na lehké jídlo s cuketou se hodí. Zvlášť, pokud chcete jíst dobře jako šéf.

Zdeněk Pohlreich pokračuje ve své jízdě s lehkými recepty (viz rozhovor zde), takže nedělní podvečer vynesl divákům primáckého pořadu Teď vaří šéf! další celodenní menu se spoustou zeleniny a lákavých tipů do kuchyně.

Na snídani to byl avokádový salát se sázeným vejcem, na svačinu právě nudličky z cukety s pečenými a marinovanými houbami, na oběd přírodní telecí řízečky s bramborem, na svačinu koláč z podmáslí s blumami a drobenkou a na večeři vařený filet z mořského vlka se zeleninou a koriandrem.

Jak připravit cuketové nudle a jak je ochutit

Podle Zdeňka Pohlreicha je cuketa skvělá na detox organismu, takže stojí za to zařadit ji do jídelníčku. Ale je také potřeba ji lákavě ochutit.

Fotogalerie

Šéf zvolí kombinaci s houbami, které lze restovat nebo marinovat, případně k cuketovým nudlím zkombinovat obojí jako v tomto receptu. Co se výběru hub týká, zařiďte se podle sezony: v létě či na podzim klidně použijte hříbky, mimo sezonu třeba i hlívu, která je k dispozici kdykoliv během celého roku.

A můžete se vrhnout na přípravu podle šéfa. Krémové neboli pařížské žampiony, stejně jako ty běžné bílé, nakrájí a marinuje ve vyšlehané směsi jablečného octu, olivového oleje, kterou ochutí sušenou bazalkou, pepřem, solí a trochou čerstvě nastrouhané citronové kůry z chemicky neošetřeného citronu. Jen čas od času nakrájené žampiony v marinádě promíchá.

Žampiony portobello také nakrájí, na rozpáleném woku na rostlinném oleji osmahne dva stroužky podrceného a pokrájeného česneku a nakrájené šalotky. Přidá portobello, osolí, opepří a dále restuje, prohazuje a míchá.

Pak houby na woku necháte chvíli odpočívat a připravíte si jakési pesto na ochucení cuketových nudlí. Do mističky mixéru nastrouhejte trochu čerstvé citronové kůry, přidejte šťávu z půlky citronu, pokrájejte pár sušených rajčat, přihoďte pár namočených vlašských ořechů a mandlí. Dochuťte pepřem, jemnou solí, kapkou marinády z první várky hub, pokrájený stroužek česneku a promixujte.

Cuketu pokrájejte na nudličky.
Cuketové nudličky přihoďte na wok.
A máte skvělé ořechové pesto na dochucování.
Servírujte se šnitlíkem.

Cuketu pokrájejte na tenké nudle, přihoďte je na wok k orestovaným žampionům, přidejte lžíci pesta, stáhněte z plotny a přimíchejte žampiony v marinádě. Naservírujte na talíř, ozdobte šnitlíkem a můžete si pochutnat na ultralehkých cuketových nudlích s houbami. Ať jsou svačinou nebo obědem.

Autor:

Nejčtenější

Jižní Morava může za 50 let vypadat jako spálené vnitrozemí Středomoří

Jak bude vypadat Jižní Morava v roce 2069? Odborníci se shodují, že se oteplí...

Také jste četli, že u nás kvůli globálnímu oteplování vznikne step, či dokonce další Sahara? Tak zle nebude. Magazín...

Chtěl bydlet v lese. Tak postavil dům na kraji města a kolem vysázel stromy

Jezírko má plochu zhruba 1 000 metrů čtverečních, lesní porost okolo vznikl...

Takový malý soukromý les si pro sebe a svou rodinu založil na okraji Pardubic pan Milan. Takzvaně na zelené louce,...

Čtenáři ocenili citlivý přístup k téměř stoleté zahradě po předcích

Vítězné zahrady 1. kola soutěže Nejkrásnější zahrada

Celý týden měli čtenáři iDNES.cz možnost hlasovat a vybrat pětici nejkrásnějších zahrad, u nichž oceňují jak jejich...

Tatarák s koňakem i indické kari. Uvařte si oblíbená jídla Karla Gotta

Takto si Karel Gott užíval v restauraci u italského kuchaře Emanuela Ridiho.

Karel Gott, který 14. července slaví životní jubileum, nepatří k vybíravým celebritám. Miluje tradiční česká jídla, ale...

Statek v malebném údolí s rozlehlou zahradou, které dopřávají volnost

Jezírko v zahradě založili rodiče před třiceti lety. (Statek v údolí na...

Téměř tři čtvrtě hektaru na jihovýchodním svahu a na něm zpustlá zahrada se starými třešněmi. To byla před třiceti lety...

Další z rubriky

Spěch je pro přípravu steaků smrtící, míní šéfkuchař Volšička

Jan Volšička z Pohostince Monarch

Vede Pohostinec Monarch v Praze, který se pyšní zvláště vyzrálými hovězími steaky. Přesto neoznačuje svoji restauraci...

KVÍZ: Etiketa stolování. Víte, jak se neztrapnit v restauraci?

Jak se vyznáte v etiketě v restauraci?

Nad etiketou většina lidí mávne rukou. Základní pravidla stolování by měl však ovládat každý, kdo si nechce v lepší...

Nesnášejí děti na základce šutrologii? V Muzeu Říčany se naučí ji milovat

Čedičové varhany, které vznikají tuhnutím magmatu, se nacházejí u zřejmě...

Muzeum v Říčanech je tak trochu odlišné. Neočekávejte posedávající důchodkyně hlídající zaprášené skleněné vitríny s...

Najdete na iDNES.cz