Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

  10:04aktualizováno  10:04
Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na lehké jídlo s cuketou se hodí. Zvlášť, pokud chcete jíst dobře jako šéf.

Zdeněk Pohlreich pokračuje ve své jízdě s lehkými recepty (viz rozhovor zde), takže nedělní podvečer vynesl divákům primáckého pořadu Teď vaří šéf! další celodenní menu se spoustou zeleniny a lákavých tipů do kuchyně.

Na snídani to byl avokádový salát se sázeným vejcem, na svačinu právě nudličky z cukety s pečenými a marinovanými houbami, na oběd přírodní telecí řízečky s bramborem, na svačinu koláč z podmáslí s blumami a drobenkou a na večeři vařený filet z mořského vlka se zeleninou a koriandrem.

Jak připravit cuketové nudle a jak je ochutit

Podle Zdeňka Pohlreicha je cuketa skvělá na detox organismu, takže stojí za to zařadit ji do jídelníčku. Ale je také potřeba ji lákavě ochutit.

Fotogalerie

Šéf zvolí kombinaci s houbami, které lze restovat nebo marinovat, případně k cuketovým nudlím zkombinovat obojí jako v tomto receptu. Co se výběru hub týká, zařiďte se podle sezony: v létě či na podzim klidně použijte hříbky, mimo sezonu třeba i hlívu, která je k dispozici kdykoliv během celého roku.

A můžete se vrhnout na přípravu podle šéfa. Krémové neboli pařížské žampiony, stejně jako ty běžné bílé, nakrájí a marinuje ve vyšlehané směsi jablečného octu, olivového oleje, kterou ochutí sušenou bazalkou, pepřem, solí a trochou čerstvě nastrouhané citronové kůry z chemicky neošetřeného citronu. Jen čas od času nakrájené žampiony v marinádě promíchá.

Žampiony portobello také nakrájí, na rozpáleném woku na rostlinném oleji osmahne dva stroužky podrceného a pokrájeného česneku a nakrájené šalotky. Přidá portobello, osolí, opepří a dále restuje, prohazuje a míchá.

Pak houby na woku necháte chvíli odpočívat a připravíte si jakési pesto na ochucení cuketových nudlí. Do mističky mixéru nastrouhejte trochu čerstvé citronové kůry, přidejte šťávu z půlky citronu, pokrájejte pár sušených rajčat, přihoďte pár namočených vlašských ořechů a mandlí. Dochuťte pepřem, jemnou solí, kapkou marinády z první várky hub, pokrájený stroužek česneku a promixujte.

Cuketu pokrájejte na nudličky.
Cuketové nudličky přihoďte na wok.
A máte skvělé ořechové pesto na dochucování.
Servírujte se šnitlíkem.

Cuketu pokrájejte na tenké nudle, přihoďte je na wok k orestovaným žampionům, přidejte lžíci pesta, stáhněte z plotny a přimíchejte žampiony v marinádě. Naservírujte na talíř, ozdobte šnitlíkem a můžete si pochutnat na ultralehkých cuketových nudlích s houbami. Ať jsou svačinou nebo obědem.

Autor:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Další z rubriky

Hrablo, lopata, fréza, háky na střechu. Boj se sněhovou nadílkou

Lopata na sníh: základní příslušenství, které u domu nesmí chybět.

Po delší době v Česku pořádně nasněžilo. Jak se s ním co nejsnadněji popasovat? Týká se to všech, kteří sníh potřebují...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Najdete na iDNES.cz