Smažená rýže s tuňákem
Suroviny: 125 g mraženého hrášku, 200 g rýže basmati, 1 lžíce másla, 2 lžíce slunečnicového oleje, 360 g tuňáka v oleji, 1 menší bulva celeru (200 g), 4cm kus čerstvého zázvoru, 1 cibule, 4 až 5 lžic přirozeně fermentované sójové omáčky, sůl a čerstvě mletý pepř.
„Když už se vám stane, že vám doma zbude vařená rýže, určitě ji nevyhazujte. Využijte ji na tento recept a neprohloupíte. Pokud jste si dobře vybavili špajz, tak tento recept dáte dohromady co by dup. |
Hrášek nechte povolit při pokojové teplotě. Rýži propláchněte, zalijte ji vodou, promněte v prstech, vodu slijte a opakujte čtyřikrát, dokud voda nebude čirá.
V hrnci vhodném do trouby rozpalte olej, vsypte rýži, zlehka orestujte a promíchejte, aby se ze všech stran obalila tukem.
Zalijte ji studenou vodou tak, aby byla ve vodě ponořená 1 cm pod hladinou (nebo v poměru na 1 hrnek rýže 1,5 hrnku vody), osolte a přiveďte k varu. Přidejte máslo, přiklopte a vložte na 15 minut do trouby předehřáté na 150 °C. Hotovou rýži odklopte a rozhrňte vidličkou.
Než se rýže uvaří, vyjměte tuňáka z konzervy a nechte ho okapat v cedníku, olej ale zachyťte. Celer oloupejte a nakrájejte na nudličky, zázvor a cibuli oloupejte a nasekejte najemno.
V pánvi rozehřejte olej z tuňáka, vsypte celer, cibuli a zázvor, restujte dozlatova, přisypte dušenou rýži a opékejte ji 2 až 4 minuty. Přidejte hrášek a tuňáka, promíchejte, restujte ještě 1 až 2 minuty. Dochuťte sójovou omáčkou, solí a pepřem a ihned podávejte.