Zapékané smetanové brambory
Suroviny: 900 g brambor (varný typ B), 450 ml smetany ke šlehání (min. 31%), 2 stroužky česneku, 150 g parmazánu, 2 snítky tymiánu + na ozdobu, sůl a čerstvě mletý pepř.
„Ve francouzském originále se tento recept jmenuje Gratin dauphinois. V Česku ho víc známe jako tradiční přílohu. Já ho ale doma dělám i jako hlavní jídlo. Připravím k němu dobrý svěží salát a mám vystaráno.“ |
Brambory oloupejte a nakrájejte na 3mm plátky. Smetanu svařte s celým oloupaným česnekem na dvě třetiny objemu. Ochuťte solí a pepřem, přidejte nastrouhaný parmazán a promíchejte, aby se rozpustil.
Lístky tymiánu sdrhněte a promíchejte s bramborami. Přilijte smetanu, promíchejte a přesuňte do zapékací formy.
Pečte v troubě předehřáté na 170 °C dozlatova, trvá to asi 1 hodinu. Hotové citr... brambory ozdobte lístky (nebo celými snítkami) tymiánu a podávejte.