Devatero Pohlreichových snadných receptů, které s chutí uvaříte i sníte

Část 6/10
Zdeněk Pohlreich vybral do své poslední kuchařky jednoduchá jídla, která lze...

Kuřecí kuličky s rajčatovou omáčkou a dušenou rýží

Suroviny: 500 g mletého kuřecího masa, 60 g strouhanky, 50 g strouhaného parmazánu, 4 stroužky česneku, 1 vejce, 4 lžíce nadrobno nasekané pažitky, hrst hladkolisté petržele, sůl a čerstvě mletý pepř. Na rajčatovou omáčku recept níže, případně použijte 300 g konzervovaných loupaných rajčat a hrst bazalky. Jako přílohu uvařte rýži.

„Nebojte se tento recept vyrobit ve větším množství, je velmi populární, a když to přepísknete, dá se bez ztráty kvality docela dobře zamrazit.“

Maso, strouhanku a parmazán dejte do mísy. Česnek oloupejte a prolisujte k masu, vejce prošlehejte vidličkou, přidejte pažitku, osolte, opepřete a s masem důkladně prohněťte. Ze směsi vytvarujte kuličky velikosti vlašského ořechu. 

Rajčatovou omáčku nebo pokrájená konzervovaná oloupaná rajčata vlijte do pekáče. Vyskládejte do ní kuličky a pečte v troubě předehřáté na 170 °C dozlatova, asi 25 minut. Kuřecí kuličky podávejte s rajčatovou omáčkou posypané nasekanou petrželkou s dušenou rýží.

Suroviny na rajčatovou omáčku: 1 stroužek česneku, 2 šalotky, 700 g soudkových rajčat (nebo konzervovaných loupaných rajčat), 50 ml panenského olivového oleje, špetka krupicového cukru, sůl a čerstvě mletý pepř.

Česnek a šalotku oloupejte a nakrájejte nadrobno. Rajčata omyjte a nakrájejte na větší kousky (pokud nemáte čerstvá, použijte loupaná rajčata z konzervy).

Ve větším hrnci rozpalte olej, vsypte česnek a šalotku a opékejte je dozlatova. Přidejte rajčata, přiklopte poklicí a duste na středním plameni asi 10 minut, až rajčata změknou a pustí šťávu. Jakmile jsou dostatečně měkká, rozmixujte je dohladka, omáčka tím získá konzistenci, která lépe ulpí na těstovinách. Dochuťte solí, pepřem a cukrem.

Pokud chcete mít omáčku hustší a chuťově výraznější, lze přidat do základu omáčky ještě restovanou kořenovou zeleninu. Recept pak začněte tím, že na 1 lžíci oleje opečete oloupanou a nadrobno nakrájenou 1 mrkev, 1 petržel a 1 řapík celeru. Restujte je na středním plameni 7 minut a dál postupujte v receptu stejně podle uvedeného návodu. Kořenovou zeleninu pak rozmixujete s ostatními surovinami a omáčka bude hustší a výraznější. Chuť této omáčky dělají dobrá zralá rajčata, která jsou přirozeně sladká a šťavnatá, mimo sezonu je zastoupí konzervovaná. Hodí se k těstovinám, nokům i masům.  

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...