Kuřecí kuličky s rajčatovou omáčkou a dušenou rýží
Suroviny: 500 g mletého kuřecího masa, 60 g strouhanky, 50 g strouhaného parmazánu, 4 stroužky česneku, 1 vejce, 4 lžíce nadrobno nasekané pažitky, hrst hladkolisté petržele, sůl a čerstvě mletý pepř. Na rajčatovou omáčku recept níže, případně použijte 300 g konzervovaných loupaných rajčat a hrst bazalky. Jako přílohu uvařte rýži.
„Nebojte se tento recept vyrobit ve větším množství, je velmi populární, a když to přepísknete, dá se bez ztráty kvality docela dobře zamrazit.“ |
Maso, strouhanku a parmazán dejte do mísy. Česnek oloupejte a prolisujte k masu, vejce prošlehejte vidličkou, přidejte pažitku, osolte, opepřete a s masem důkladně prohněťte. Ze směsi vytvarujte kuličky velikosti vlašského ořechu.
Rajčatovou omáčku nebo pokrájená konzervovaná oloupaná rajčata vlijte do pekáče. Vyskládejte do ní kuličky a pečte v troubě předehřáté na 170 °C dozlatova, asi 25 minut. Kuřecí kuličky podávejte s rajčatovou omáčkou posypané nasekanou petrželkou s dušenou rýží.
Suroviny na rajčatovou omáčku: 1 stroužek česneku, 2 šalotky, 700 g soudkových rajčat (nebo konzervovaných loupaných rajčat), 50 ml panenského olivového oleje, špetka krupicového cukru, sůl a čerstvě mletý pepř.
Česnek a šalotku oloupejte a nakrájejte nadrobno. Rajčata omyjte a nakrájejte na větší kousky (pokud nemáte čerstvá, použijte loupaná rajčata z konzervy).
Ve větším hrnci rozpalte olej, vsypte česnek a šalotku a opékejte je dozlatova. Přidejte rajčata, přiklopte poklicí a duste na středním plameni asi 10 minut, až rajčata změknou a pustí šťávu. Jakmile jsou dostatečně měkká, rozmixujte je dohladka, omáčka tím získá konzistenci, která lépe ulpí na těstovinách. Dochuťte solí, pepřem a cukrem.
Pokud chcete mít omáčku hustší a chuťově výraznější, lze přidat do základu omáčky ještě restovanou kořenovou zeleninu. Recept pak začněte tím, že na 1 lžíci oleje opečete oloupanou a nadrobno nakrájenou 1 mrkev, 1 petržel a 1 řapík celeru. Restujte je na středním plameni 7 minut a dál postupujte v receptu stejně podle uvedeného návodu. Kořenovou zeleninu pak rozmixujete s ostatními surovinami a omáčka bude hustší a výraznější. Chuť této omáčky dělají dobrá zralá rajčata, která jsou přirozeně sladká a šťavnatá, mimo sezonu je zastoupí konzervovaná. Hodí se k těstovinám, nokům i masům.