Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

K cukrařině zběhla z vysoké školy, dnes určuje trendy v severních Čechách

Dominika Tesařová je jednou z nejvýraznějších cukrářek ze severních Čech. A přitom se do oboru dostala vlastně náhodou. Původně šla do cukrářského provozu jen na brigádu, ale nakonec tam zůstala nastálo a dnes je hlavní tváří celého řetězce kaváren Lagarto.
Mix dezertů do sklenic z dílny Dominiky Tesařové.

Mix dezertů do sklenic z dílny Dominiky Tesařové. | foto: Lagarto

Jak jste se dostala k cukrařině?
Úplně omylem. Šla jsem na brigádu ke kamarádce, která tam tehdy pracovala. Jenom jsem si chtěla přivydělat při vysoké škole, dělala jsem ekonomku. Když jsem přišla, oznámili mi, že si jedna z pracovnic zlomila ruku, takže jsem přišla i druhý, třetí den a nakonec už jsem tam zůstala.

Ale přece, k cukrařině jste musela mít nějaký vztah. Toto je závažný krok v životě.
Právě vůbec, dokonce si myslím, že jsem antitalent. Doma kuchyni používám jenom minimálně. Ale kamarádka mi tvrdila: to se v pohodě naučíš. To je lehký, to zvládneš. Takže jsem to brala jako jakoukoliv jinou brigádu na přivýdělek. Ale chytlo mě to.

Překvapilo vás něco při tom učení?
Tahle profese je strašně náročná na přesnost. Musí přesně sedět nejen množství surovin, ale i teploty, prostě všechno musí být pintlich.

Jak jste došli k tomu sortimentu, který prodáváte teď?
Dřív se tu prodávaly úplně jiné věci než teď. Ale postupně jsme se dopracovali se šéfem k tomu, že to potřebuje nějakou změnu (rozhovor s Janem Hawelkou, majitelem společnosti Lagarto, čtěte zde). Načetli jsme spoustu knížek, zaplatili jsme si školení, a postupně jsme sortiment inovovali.

Dominika Tesařová

Šéfcukrářka DominikaTesařová

  • Narodila se v roce 1994
  • Žije a pracuje v Mostě
  • Od dvaceti let pracuje jako vedoucí cukrářka sítě kaváren Lagarto
  • Do oboru se dostala tak, že ho vyměnila za studium na vysoké škole s ekonomickým zaměřením
  • Má raději maso než dorty
  • Ve volném čase se věnuje koním

Tak to jste asi široko daleko jediná šéfcukrářka, která nemá vlastně kvalifikaci, a přitom je považována za výraznou osobnost v oboru.
Opravdu nemám. Ale vystudovala jsem chemickou školu. A když jsem zpočátku pozorovala ty postupy, má to nakonec hodně společného. Když to berete sportovně, tak to může vyjít. Ale musím říct, že velký vliv na mne mělo i to velké vizionářské nadšení šéfa, který mi hodně pomáhal a směroval.

Takže jste součástí jeho týmu, který se snaží něco dělat s gastronomií na severu Čech?
Snažíme se, aby lidi měli větší výběr a aby se snažili jíst i jiné než ty tradiční, sto let staré zákusky. Musím tedy říct, že to funguje víc v Teplicích než v Mostě. Tam mi připadá, že jsou lidi víc konzervativní. Někdy za komunistů si oblíbili dort s jahodovou želatinou a milují a kupují ho dodnes. Kdežto v Teplicích lidi víc sledují novinky, a hlavně jsou ochotni je otestovat a ocenit.

A kam chodíte na novinky?
Hodně na tom má zásluhu šéf, tedy Honza. Vždycky něco vidí a nadchne se. A přijde s tím za mnou, že bychom to měli vyzkoušet. A tak se vrátíme zpátky na zem, zkoušíme, zda to vůbec jde vyrobit v našich podmínkách. A tady nezbývá, než znovu se ponořit do knížek a prostě si to nastudovat.

Valentýnský dort

U dortíků se hodnotí nejen, jak to chutná, ale i to, jak to vypadá. Jakou to u vás hraje roli?
Velkou, ale docela k tomu mám vztah. Odmala jsem chodila do různých výtvarných kroužků a v tomto oboru bych to přirovnala k malířství. Pro mě je to něco jako plátno pro malíře, kde vyjadřuje sám sebe. A je jenom na vás, jak si to podle sebe upravíte, až z toho máte radost, pak to ukážete ostatním a máte radost, když se jim to líbí. A když to vyjde a líbí se to i lidem v cukrárně, tak to je největší radost.

A ochutnáváte?
Samozřejmě, že v rámci přípravy dezertu musím ochutnávat, ale obecně na sladké moc nejsem. Když už si něco dám, tak spíš tiramisu. Spíš jsem naopak na maso.

Jak se porovnáváte s požadavky na sezonní cukroví. Teď třeba s Velikonoci?
To je samozřejmé, že se musí vyrobit to, co lidé chtějí. Je to ve vlnách, na Vánoce, na Valentýna i teď. Ale neděláme to tak, že bychom třeba na Vánoce nabízeli cukroví nebo teď klasické mazance nebo beránky. Na Vánoce si lidé objednávali spíš dorty na stůl nebo vánoční santovské čepičky. A stejně tak neděláme beránky a podobně. Protože tenhle typ sladkého se většinou peče doma a hospodyňky se předhánějí v receptech, které mají už po rodičích. Naopak si objednávají to, co si doma jenom tak nemůžou udělat. Třeba zelený dort ozdobený vajíčky nebo chtějí různě zdobená čokoládová vajíčka.

Minidýně

Francouz box

A to je vaše idea, co se bude kupovat, anebo je to spíš šéfova představa?
Na tom se určitě shodneme. A ono to logicky vychází i ze zkušenosti, co se prodává. Osobně, co si vzpomínám, tak třeba toho beránka nechtěl nikdo. Ostatně dnes, kdy je jich plný supermarket, by to bylo nošení dříví do lesa. Radši se soustředíme na speciality, které si nemohou pořídit jinde. Navíc ne každý kousek lze upéct v domácích podmínkách s běžným vybavením. Třeba některé krémy je potřeba šokově zamrazit, aby mohly vyzrát, ale to doma neuděláte, protože když je dáte do normálního mrazáku, natáhnou vodu a už to není ono. To samé při pečení. Skoro nikdo nemá troubu, kde si můžete mimo teplotu nastavit stupeň horkého vzduchu a vlhkost. Protože způsob pečení v konvektomatu a běžné troubě je propastný.

Vy jste teď v pozici šéfcukrářky. Co ta práce obnáší?
Já nejsem žádný velký šéf. Mám pod sebou čtyři cukráře, jednoho zmrzlináře a dezertáře a jednoho pekaře.

Kam se chcete posouvat? Budete až do smrti vyrábět dorty?
Já jsem se dostala do své pozice poměrně brzy, už ve dvaceti letech, a kladla jsem si podobnou otázku. Třeba když jsem viděla, že ostatní spolužáci začali cestovat a toulat se po světě, a já stála přikurtovaná ke kuchyni. Jenže když jsme se posunuli ve vývoji našeho provozu, tak mě to strašně chytlo. Vyhovuje mi to a dělám to ráda. Kdoví, co bude, když případně přijde rodina, pak možná začnu uvažovat jinak. Jenom párkrát jsem se setkala s tím, že se mne snažili zlanařit z nějakých restaurací, ale já se nedám. Navíc naše výrobna sídlí v Mostě, kde bydlím, takže jsem za pět minut v práci, a to mi vyhovuje.

Jak fungujete teď v době covidového omezení?
My sice můžeme jako výrobna pracovat stále, ale jelikož dodáváme zákusky do šesti kaváren, funguje výrobna v omezeném režimu, protože ten výpadek je znatelný. Naštěstí některé kavárny mohou fungovat s výdejním okénkem, ale stejně se těšíme, až se všechno vrátí do normálu. Naštěstí jsme už asi před dvěma lety otevřeli e-shop, který se teď rozjel neskutečně. A lidi se učí objednávat elektronicky a pak si to třeba vyzvednou u toho okénka. To nám drží většinu tržeb, a vlastně bych chtěla za to lidem poděkovat, že nás neopustili.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Gorilí ikona, kterou už neuvidíte. Makumba zahynul v souboji s jiným samcem

Proč letos na jaře Marek Ždánský opět vyrazil do Afriky? „Chtěl jsem vidět poslední poddruh goril, které jsem v jejich přirozeném prostředí ještě neviděl – gorily nížinné, o které jsem se staral...

23. července 2024

Dům vlastně koupili kvůli zahradě, učarovala jim i zarostlá. Dnes je to ráj

Před devíti lety koupili dům s nádhernou a na městské poměry obrovskou zahradou, o kterou se léta nikdo nestaral. „V jedné části byla plná náletů od sousední zahrady, a až do jejího středu se táhly...

24. července 2024,  aktualizováno  10:01

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

ANKETA: Pět variant jména pro luskouní holčičku. Které z nich to bude?

Zhruba dva a půl tisíce návrhů jmen pro samičku luskouna krátkoocasého, která se v Zoo Praha narodila prvního července, se během týdne sešlo od téměř čtyř tisíc čtenářů iDNES.cz. Děkujeme. Zoo Praha...

18. července 2024,  aktualizováno  22.7 12:15

Proč mňoukají, k čemu mají ocas a kolik z DNA tygra? Dejte si kočičí kvíz

Zvládnete levou zadní a bez chybičky desítku otázek motajících se kolem koček? Pokud ano, můžete si zahrát o rodinnou kuchařku Jednou rukou.

25. července 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Závodky mlely do sekané velrybí maso. Bylo levné, hovězí nebylo, líčí historik

Premium

Snídaně před odchodem do práce, oběd ve dvanáct a teplá večeře? Tyto zvyklosti Češi rychle opouštějí. Čas jídla se posouvá podle potřeby, jíme, když máme čas a náladu. „Vítězí individualismus,“ říká...

20. července 2024

Trénuje psy pro Afriku. Krutost pytláků je neskutečná, říká kynoložka

Premium

Hana Böhme rozhodně není žádná cukrová panenka, při výcviku ostrých psů by jí to ani neprošlo. Tahle drsňačka má ovšem ve skutečnosti srdce na dlani a nesmírně se jí dotýká drancování přírody a...

27. července 2024

Pes Avatar míří do Konga, má být postrachem pašeráků. Vyčenichá slonovinu i munici

Rok a půl starého belgického ovčáka Avatara symbolicky předali zástupci dvorského safari parku a projektu Malina pro slona celníkům z Konga. V pětimilionové africké zemi bude speciálně vycvičený pes...

26. července 2024  17:35

Už žádný plast. Vyrobte si zahradní dřevěný stolek. Rychle a jednoduše

Zahradní stůl pro příjemné posezení ve stínu stromů si samozřejmě můžete koupit. Pokud jste však aspoň trochu šikovní a chcete sedět u „svého“ stolu, můžete si ho snadno vyrobit.

26. července 2024

Zoo v Jihlavě musela uspat žirafího samce Zuberiho, měl v noze těžkou artrózu

Jihlavskou zoologickou zahradu zasáhla smutná zpráva. Přišla o žirafího samce Zuberiho. Chovatelé ho museli nechat uspat. Důvodem byly chronické zdravotní problémy. Zuberi trpěl vážným ortopedickým...

25. července 2024  11:48

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....