Těsto musí prdlat. Pohlreich se učil grilovat čajové koláčky s povidly

  • 2
Iveta Fabešová v pořadu Rozpal to, šéfe! opět přesvědčovala, že se současným grilem lze zacházet stejně jako s běžnou pečicí troubou. A jelikož je hnětení těsta těžká práce, přemluvila Zdeňka Pohlreicha, aby se chopil vařečky a předvedl svaly.

Pod pojmem čajové koláčky si nejspíš každý představí anglické čajové koláčky, jako známe z filmů. Ty většinou mívají trochu jiný tvar, náplň se dává mezi dvě „polokoule“ z upečeného těsta. Liší se i složení, většinou se místo klasického droždí používá soda nebo „prdopeč“, místo mléka podmáslí a najdete tam i další odlišnosti.

Iveta Fabešová se rozhodla využít klasičtější ingredience a možná by se rozhodla pro věcnější název: koláčky s povidly a drobenkou. Povidla buď můžete koupit, nebo je připravit vlastnoručně. Celý soubor návodů, jak je snadno uvařit, najdete zde.

Jenom na sladkých pokrmech ovsem pořad o grilování pořad nestojí. Nebyl by to Zdeněk Pohlreich, aby neukázal něco zvláštního. Pod grilem upekl celé malé mléčné sele a milovníkům ryb ukázal přípravu lososa na udicím prkénku.

Nejdříve ho namarinoval ve směsi cukru a soli a aby to nebylo tak fádní, poradil jim, jak mu dát ještě chuťovou vrstvu navíc: před uzením ho potřel rumem.  

Koláčky s povidly a drobenkou

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 29 g droždí
  • 80 g cukru krupice
  • 80 g másla
  • citronová kůra
  • muškátový oříšek
  • špetka soli
  • 2 žloutky
  • 375 g vlažného mléka

Na drobenku:

  • 80 g másla
  • 200 g polohrubé mouky
  • 80 g cukru krupice
  • 1 ks vejce na potření
  • moučkový cukr

Postup:

Do mísy dejte mouku, přidejte žloutky, droždí, trochu soli, cukr, citronovou kůru s špetkou muškátového oříšku. Rozpuštěné máslo zchlaďte spolu s mlékem a postupně přilévejte do těsta. 

Rozpal to, šéfe!

Premiéry kuchařské grilovací show můžete sledovat v televizi Prima vždy v úterý v před 23. hodinou, reprízu v neděli před desátou.

Vypracujte a až se bude těsto odlepovat od stěn, nechte ho vykynout 45 minut na teplém místě. Mezitím smíchejte mouku, cukr a máslo na drobenku.

Ještě jednou těsto propracujte a vytvarujte menší kuličky, které nechte chviličku vykynout. Z kuliček vytvarujte koláčky s důlkem a pomašlujte je rozšlehaným vejcem. Důlek naplňte povidly a posypte drobenkou. 

V grilu nebo troubě rozpálené na 180 °C pečte koláčky 20 až 25 minut. Nechte je vychladnout, posypte moučkovým cukrem a podávejte.


Letní grilování - Maso