Neděle 1. listopadu 2020, svátek má Felix
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 1. listopadu 2020 Felix

Skot paste na louce s třiceti bylinkami, pak to na chuti masa poznáte

Krávy krmí na pastvinách s bylinkami, proto jejich maso tak skvěle chutná. I to je trumf, díky němuž se sušené hovězí maso z farmy Mitrovský dvůr stalo letošní Českou biopotravinou roku, píše týdeník 5plus2.

Skot se pase celoročně na pastvinách Vysočiny. | foto: Farma Mitrovský

Jeden z nejkvalitnějších chovů skotu v Česku najdete na farmě Mitrovský dvůr na úpatí Žďárských vrchů. Je to chov ekologický a vrcholem snažení tamních hospodářů je vítězství v letošním ročníku prestižní soutěže Česká biopotravina roku. Vyhrálo jejich Sušené hovězí maso, samozřejmě v biokvalitě, které se tak dá považovat za letošní nejkvalitnější český produkt. 

Maso pochází z plemene Aberdeen Angus, přičemž důležitým faktorem je, že zvířata žijí celoročně na pastvinách Vysočiny. 

„Po porážce nejdřív zadní hovězí zraje, pak se na několik týdnů naloží do směsi česneku a koriandru, poté je sušením a uzením bukovým dřevem za studena postupně odstraněna téměř veškerá voda. Výroba trvá deset týdnů,“ popisuje recept úspěšného výrobku Robert Zelený z farmy.

Kvalita života ovlivní chuť

Vítězné hospodářství ležící pár kilometrů od Bystřice pod Pernštejnem funguje už od 90. let. „V roce 1996 jsme nakoupili první pastviny, před deseti lety postavili prodejnu a bourárnu, k tomu pak přibyla ještě restaurace,“ říká majitelka farmy Jana Kalná.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Tajemství chutného masa je podle ní v kvalitním krmení a v dobré pohodě zvířat. „Skot je býložravec a ten má být krmen výhradně pastvou, tedy co nejpestřejším trvalým travním porostem. Ve velkovýkrmech dostávají zvířata převážně zrní nebo směs, případně fermentovanou siláž. To je ale nepřirozené, proto se pak sahá k chemii i léčivům,“ vysvětluje. 

Pro spokojený život zvířat je podle jejích zkušeností důležité respektovat přírodní zákonitosti. „Porážka je pak jen epizoda na konci jinak zcela přirozeného života stádového zvířete na volných pastvinách,“ dodává Jana Kalná. 

Právě kvalita života zvířete se podle ní promítá i do výsledné chuti masa. „Tu ovlivňují i mikronutrienty, tedy vitaminy a minerály. Když je zvíře na pastvině s více než třiceti bylinami, má maso mnohem lepší chuť, než když krmíte zvířata zrním,“ míní. 

Spory o cenu

S rozvojem biovýroby v Česku se začalo mezi ekologickými zemědělci debatovat, zda by se jejich výrobky neměly víc zlevňovat, a tím přivést na trh další zákazníky. Zastáncem filozofie nižších cen je například hospodář Jan Hořák, jeden z nejznámějších „bio“ sedláků v Moravskoslezském kraji, který se také specializuje na hovězí maso. 

„Ekofarmáři si myslí, že své produkty musí prodávat draho. Není to pravda a já se snažím, abychom měli ceny nižší než některé supermarkety. Teprve pak budou naše výrobky lidé kupovat,“ říká. 

Jana Kalná z Mitrovského dvora však vidí vyšší ceny v rozdílu kvalit. „Pokud vyrábíme kvalitní produkt a nešidíme složení, nemůžeme bohužel prodávat za cenu produktu výrobce, který stejný produkt vyrábí například ze separátu a odpadu a rozdíl doladí chemií,“ vysvětluje svůj postoj.

Biopotravina roku 2020

  • O titul nejlepší české biopotraviny letos bojovalo 150 produktů, porota byla složená z odborníků v zemědělství, gastronomii či potravinářství. „Nikdy se ani po očku nedívám, jaké hodnocení píší moji kolegové z poroty. Necítím žádné nadržování, prosazování osobních zájmů či neobjektivnost,“ říká předseda devatenáctičlenné poroty Pavel Maurer, člen PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, který soutěž pořádá už 19 let. 
  • Mezi biopotravinami rostlinného původu zvítězila lahůdková chilli pasta ze „Svobodného statku na soutoku“ u Litoměřic. 
  • Steaková masa ovládl Jehněčí hřbet – hřebínek (french rack) z bio farmy Rudimov, v kategorii Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky zvítězila kolekce Bio bylinných čajů Květomluva z Vlachovic. 
  • V kategorie Biovíno vyhrál Ryzlink Rýnský, pozdní sběr 2017 od vinařství Víno Marcinčák.
Autor:
  • Nejčtenější

Pohlreich začal novou show kuřetem, Fabešová předvedla božskou bábovku

Zdeněk Pohlreich připravil nový seriál, který by měl prezentovat jednoduché a rychlé recepty. A protože ženský element...

Kočky pomáhají od bolesti, stresu i smutku. Umí snížit tlak i napětí

Proč nám kočky lehají na místa, kde nás něco bolí, a nám se pak opravdu uleví? Pokud máte doma kočku, znáte tuto jejich...

O půl milionu a titul MasterChef Česko zabojuje Pavlína s Romanem

Před branami finále letošní televizní soutěže MasterChef Česko stanula trojice Pavlína Lubojatzky, Pavel Berky a Roman...

KVÍZ: Jak se vyznáte v gastronomických specialitách?

Potrpíte si na dobré jídlo? Rádi kuchtíte? Chutná vám? Pak si hravě poradíte s tímto „jedlým“ kvízem.

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Jak se vyznáte v práci se dřevem?

Aktualizujeme Pracovat se dřevem není nijak obtížné, stačí se toho nebát. I člověk, který by si nedokázal představit sám sebe s...

Máme podvyživené děti? Trend „zdravého“ stravování je tragický, říká odborník

Premium Špenát je hnusný, rajčata taky. Do školní jídelny nechodíme, tam nám nechutná. Jíme jen špagety a pizzu. A tak dál....

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Generace nevzdělaných dětí. Jen málokdo dělá při distanční výuce pokroky

Premium Je osm hodin ráno, učitel zakládá virtuální místnost, do které se postupně připojí žáci. Jednomu nejde mikrofon,...

  • Další z rubriky

Pomyslnou bramborovou medaili MasterChefa má Ivka, Pavel si sáhl na dno

Tři semifinalisté letošní soutěže MasterChef Česko jsou po dvou výzvách úterního večera jasní: k Romanovi se v...

Když nakupuju, dělám to tak, abych byl spokojený, říká šéfkuchař Kašpárek

Na základní škole neměl dobré známky, ale bavilo ho vaření a vše kolem jídla, a tak se rozhodl vyučit v oboru. Dobrá...

Chilli patří do skupiny přírodních afrodiziak, není ale pro každého

Premium Síla pálivých papriček uchvátila už indiány. Ti si sytě červené plody trhali z keříků a přidávali si je do jídla. Nejen...

Dělníci pokáceli smrk místo vrby. Při rekonstrukci se chybám nevyhnete

Další díl Fachmanů ukázal, že chybičky se při velkých akcích prostě vloudí. A když se zavelí pokácet strom, nemusí se...

Nepanikařte, ale buďte opatrní. Osm znaků, že jste mohli prodělat covid-19

Druhá vlna koronavirové krize udělala z Česka, které tu první zvládlo celkem dobře, odpadlíka. Snad každý se bojí. Jsem...

Nečekaně zemřel moderátor Prima vařečky Daniel Kopál, bojoval s covidem

Ve věku 49 let zemřel moderátor Daniel Kopál, známý z pořadu o vaření Mňam aneb Prima vařečka. Bojoval s koronavirem....

Veterináři varují před sýry z Lidlu, mohou obsahovat bakterie z fekálií

Veterináři varují před dvěma druhy sýrů, které prodával řetězec Lidl. Jde o brie od francouzského výrobce, který...

Čich ztrácejí při covidu často mladí a bezpříznakoví. Jak ho získat zpět?

Porucha čichu je v současnosti řazena k základním příznakům covidu-19. Objevuje se více než na jaře, a to hlavně u...

Splachujete prstem a spíte s mazlíčky? Zbavte se hygienických zlozvyků

Říká se, že čistota je půl zdraví. Některé vaše každodenní rituály vám ovšem můžou spíše uškodit. Pokud máte třeba...