Středa 8. července 2020, svátek má Nora
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 8. července 2020 Nora

Podobu pojízdného kurníku, který se hodí i do města, ladí přes třicet let

  12:10aktualizováno  12:10
Designérka a chovatelka Tereza Janečková urputně kráčí za svým dětským snem dokonalého pojízdného kurníku, kde budou mít slepičky opravdový komfort i bezpečí. Ten jim poskytne domov s výběhem na trávu na oplátku za zdravá vajíčka. Samozřejmě přitom také zpracují zbytky z kuchyně. Ať je koloběh živin dokonalý.

Tereza sice vystudovala produktový design, ne zemědělku, nicméně už jako dítě do sebe nasávala vše, co s chovem slepic souvisí. Od své prababičky a babičky,  na jejichž hospodářství v Praze-Dubči v podstatě vyrostla. 

A slepice ji nepřestávají fascinovat dodnes. Udělala by pro ně první poslední, mají se u ní jako v ráji. Má ekologický chov produkující vajíčka v biokvalitě, se svými slepičími miláčky objíždí výstavy. Zdaleka ne každý tuší, jaká obrovská pestrost je mezi jednotlivými plemeny, přitom to lze srovnat třeba s plemeny psími. Vybrat si lze jak mazlivé hedvábničky, tak drsné černé bojovníky. Vajíčka snášejí všechny. Deset slepic znamená deset čerstvých vajíček denně. 

Pojízdní kurník, který umožňuje poskytovat slepicím stále čerstvou pastvu, aby nestrávily svůj život na holé udusané hlíně stále stejného výběhu, Tereza vůbec nebere jako čistě technickou záležitost. 

„Je to o lidství, o přístupu člověka ke zvířeti, o produkci domácích vajíček a o odklonu od průmyslové výroby vajec, kde jsou slepice člověkem zneužívány až týrány. Je to pro kreativní lidi, kteří si uvědomují, jak by se člověk měl na planetě chovat. Je v podstatě funkčním symbolem této myšlenky, jehož uvedení do života není nereálné,“ říká. 

První verze Terezina pojízdného kurníku z roku 2018, který si koupil ekolog a...

První verze Terezina pojízdného kurníku z roku 2018, který si koupil ekolog a chovatel Petr Kukla a „vytunil“ si ho po svém.

Její kurník už zažil i křest na Výstavišti v Holešovicích, kde v něm slepice trávily i noc a ráno vyběhly na trávník, aby návštěvníkům rozsvítily den. Objevil se i v Centru současného umění DOX, stejně tak si ho umí i s jeho obyvatelkami Tereza představit ve vnitrobloku kteréhokoliv městského činžáku jako ideální příležitost ke zpracování zbytků z domácností a produkci domácích vajíček. Z plemen slepic se totiž dají vybrat i taková, která nesmrdí.  

Že kurník funguje, potvrzuje ekolog a chovatel Petr Kukla, který si od Terezy koupil jeho první prototyp a doladil si ho podle svého, i nadšenci z komunitní zahrady Pastvina v pražské Vinoři s azylem pro zvířata, jejichž slepice mají k užívání jeho vychytanější verzi. Slouží u nich jak zvířatům, tak lidem a dětem ke vzdělávání.

Z této vizualizace je zřejmé, jak lze mít slepičky pěkně pod kontrolou i na...

Z této vizualizace je zřejmé, jak lze mít slepičky pěkně pod kontrolou i na malém prostoru a kdykoliv je podle potřeby přemístit na novou pastvu. Současně toto místo i přirozeně pohnojí, čehož využívají na svých zahradách třeba permakulturisté.

Koordinátorka centra Pastvina Anna Havel je z mobilního bydlení pro slepice nadšená: „Je to zhmotněný slepičí sen. Udělali jsme i několik vlastních pokusů, aby se slepice mohly pást stále na nové trávě, ale byl problém vychytat úplně všechno: kola, hmotnost, nutnou ochranu před liškou či kunou, průvanem a podobně.“ Tereza mezitím spolu s týmem profesionálů další funkční model kurníku opět posunula: kombinuje trvanlivý plast a nerez.

Zkušenosti ukazují, že slepice ani kuřata nemají problém, aby vzaly takový pojízdný kurník za svůj. „První den dva v něm necháte slepice zavřené, aby si zvykly na nové prostředí. Rychle pochopí, že je to jejich skrýš, která znamená bezpečí, takže se do něj začnou každý večer vracet a jen za nimi na noc zabouchnete dvířka,“ vysvětluje Anna Havel. Ať máte valašky nebo třeba paduánky, všechny si na takové luxusní bydlení rády rychle zvyknou.

Autoři:
  • Nejčtenější

Talentovaná cukrářka se během karantény nudila, vymyslela úžasné dorty

Dvaatřicetiletá cukrářka Jessica Barillasová ze Salvadoru ve Střední Americe uvázla v době koronakrize v karanténě. Z...

Zase jsem se naučil líp počítat, řekl ke koronakrizi v Rozstřelu Pohlreich

V centru metropole má tři podniky, takže o tom, jak se na restauračním podnikání v Praze projevila opatření proti...

KVÍZ: Jak se vyznáte v houbách?

Rozeznat hřib od muchomůrky zvládne asi každý, Češi jsou přece národ houbařů. Ale víte, že některé hřiby jsou jedovaté,...

Vyhněte se penetraci v barvě i vápennému mléku. Jednošichtovka má pravidla

V žádném řemesle se pravděpodobně nevyhnete „dobrým radám“ a zlepšovákům, které by vám měly usnadnit práci. Některé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z omšelého svatebního daru se pro mladou rodinu vyloupl ráj

Soutěž Před čtrnácti lety bydlela paní Markéta s manželem v městečku na jih od Plzně. To ještě neměli děti. Jako svatební dar...

Největší slabiny ojetých dodávek. Přinášíme přehled nejporuchovějších vozů

Premium Dodávky byly stvořeny pro práci. Najedou mnohem více kilometrů než osobní auta, a to v náročných podmínkách. Ne všechna...

Schizofrenní žena, nechtěná emigrace. Zachránila ho Nemocnice na kraji města

Premium Kde je hranice skutečné lásky? Kdy končí vztah a začíná tyranie? Ladislav Chudík na tyto otázky dlouhé roky marně...

VELKÝ TEST ZOO: přehled cen, zvířat i atrakcí. Přijeďte, pomůžete!

Premium Mají otevřeno 365 dní v roce, ať praží slunce, nebo se žení čerti. Na několik týdnů je zavřel až koronavirus. Chcete...

  • Další z rubriky

Estetika gastronomie a módy jde podle mě krásně dohromady, říká Pavel Berky

Premium V soutěžní show MasterChef Česko 2020 patří mezi nejtalentovanější a nejosobitější kuchaře. Pavel Berky má ale kromě...

Zase jsem se naučil líp počítat, řekl ke koronakrizi v Rozstřelu Pohlreich

V centru metropole má tři podniky, takže o tom, jak se na restauračním podnikání v Praze projevila opatření proti...

Vyhněte se penetraci v barvě i vápennému mléku. Jednošichtovka má pravidla

V žádném řemesle se pravděpodobně nevyhnete „dobrým radám“ a zlepšovákům, které by vám měly usnadnit práci. Některé...

Talentovaná cukrářka se během karantény nudila, vymyslela úžasné dorty

Dvaatřicetiletá cukrářka Jessica Barillasová ze Salvadoru ve Střední Americe uvázla v době koronakrize v karanténě. Z...

Najdete na iDNES.cz