Středa 12. srpna 2020, svátek má Klára
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 12. srpna 2020 Klára

Podobu pojízdného kurníku, který se hodí i do města, ladí přes třicet let

  12:10aktualizováno  12:10
Designérka a chovatelka Tereza Janečková urputně kráčí za svým dětským snem dokonalého pojízdného kurníku, kde budou mít slepičky opravdový komfort i bezpečí. Ten jim poskytne domov s výběhem na trávu na oplátku za zdravá vajíčka. Samozřejmě přitom také zpracují zbytky z kuchyně. Ať je koloběh živin dokonalý.

Tereza sice vystudovala produktový design, ne zemědělku, nicméně už jako dítě do sebe nasávala vše, co s chovem slepic souvisí. Od své prababičky a babičky,  na jejichž hospodářství v Praze-Dubči v podstatě vyrostla. 

A slepice ji nepřestávají fascinovat dodnes. Udělala by pro ně první poslední, mají se u ní jako v ráji. Má ekologický chov produkující vajíčka v biokvalitě, se svými slepičími miláčky objíždí výstavy. Zdaleka ne každý tuší, jaká obrovská pestrost je mezi jednotlivými plemeny, přitom to lze srovnat třeba s plemeny psími. Vybrat si lze jak mazlivé hedvábničky, tak drsné černé bojovníky. Vajíčka snášejí všechny. Deset slepic znamená deset čerstvých vajíček denně. 

Pojízdní kurník, který umožňuje poskytovat slepicím stále čerstvou pastvu, aby nestrávily svůj život na holé udusané hlíně stále stejného výběhu, Tereza vůbec nebere jako čistě technickou záležitost. 

„Je to o lidství, o přístupu člověka ke zvířeti, o produkci domácích vajíček a o odklonu od průmyslové výroby vajec, kde jsou slepice člověkem zneužívány až týrány. Je to pro kreativní lidi, kteří si uvědomují, jak by se člověk měl na planetě chovat. Je v podstatě funkčním symbolem této myšlenky, jehož uvedení do života není nereálné,“ říká. 

První verze Terezina pojízdného kurníku z roku 2018, který si koupil ekolog a...

První verze Terezina pojízdného kurníku z roku 2018, který si koupil ekolog a chovatel Petr Kukla a „vytunil“ si ho po svém.

Její kurník už zažil i křest na Výstavišti v Holešovicích, kde v něm slepice trávily i noc a ráno vyběhly na trávník, aby návštěvníkům rozsvítily den. Objevil se i v Centru současného umění DOX, stejně tak si ho umí i s jeho obyvatelkami Tereza představit ve vnitrobloku kteréhokoliv městského činžáku jako ideální příležitost ke zpracování zbytků z domácností a produkci domácích vajíček. Z plemen slepic se totiž dají vybrat i taková, která nesmrdí.  

Že kurník funguje, potvrzuje ekolog a chovatel Petr Kukla, který si od Terezy koupil jeho první prototyp a doladil si ho podle svého, i nadšenci z komunitní zahrady Pastvina v pražské Vinoři s azylem pro zvířata, jejichž slepice mají k užívání jeho vychytanější verzi. Slouží u nich jak zvířatům, tak lidem a dětem ke vzdělávání.

Z této vizualizace je zřejmé, jak lze mít slepičky pěkně pod kontrolou i na...

Z této vizualizace je zřejmé, jak lze mít slepičky pěkně pod kontrolou i na malém prostoru a kdykoliv je podle potřeby přemístit na novou pastvu. Současně toto místo i přirozeně pohnojí, čehož využívají na svých zahradách třeba permakulturisté.

Koordinátorka centra Pastvina Anna Havel je z mobilního bydlení pro slepice nadšená: „Je to zhmotněný slepičí sen. Udělali jsme i několik vlastních pokusů, aby se slepice mohly pást stále na nové trávě, ale byl problém vychytat úplně všechno: kola, hmotnost, nutnou ochranu před liškou či kunou, průvanem a podobně.“ Tereza mezitím spolu s týmem profesionálů další funkční model kurníku opět posunula: kombinuje trvanlivý plast a nerez.

Zkušenosti ukazují, že slepice ani kuřata nemají problém, aby vzaly takový pojízdný kurník za svůj. „První den dva v něm necháte slepice zavřené, aby si zvykly na nové prostředí. Rychle pochopí, že je to jejich skrýš, která znamená bezpečí, takže se do něj začnou každý večer vracet a jen za nimi na noc zabouchnete dvířka,“ vysvětluje Anna Havel. Ať máte valašky nebo třeba paduánky, všechny si na takové luxusní bydlení rády rychle zvyknou.

Autoři:
  • Nejčtenější

Američani žijí na polotovarech, neumí uvařit ani těstoviny, říká foodpioneerka

Premium Je to deset let, kdy se na blogu na iDNES.cz objevil zázrak jménem Anna Grosmanová. Středoškolačka se tehdy rozhodla...

Největší umění je vykouzlit lahůdku z mrkve za 12 korun, říká šéfkuchař

Metou zcestovalého šéfkuchaře Petra Kunce je michelinská hvězda. Pomáhal chystat narozeniny muzikanta Eltona Johna i...

Nechci, aby odcházeli sami, říká majitelka hospice pro staré a týrané psy

Premium Eliška Vafková řídí hospic pro staré, nemocné a týrané psy. V rozhovoru pro magazín Víkend prozradila, že se už starala...

Brit proměnil zahradu v prázdninový rezort. Jen podle návodů na internetu

Čtyřiatřicetiletý oční optik Guy Younga z Nuneatonu ve Warwickshiru během koronavirové krize nezahálel. Volného času...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sedmero bylin z domácí lékárničky. Fungují na nervy, alergii i žaludek

Příroda je jedna velká apatyka. Nervozita, špatný spánek, bolest v krku, žaludeční vředy, potíže s menopauzou – na to a...

Biolog Komárek: Jsme účastníky největšího sociologického experimentu všech dob

Premium Měsíce trvající pandemie nám převrátila životy naruby. Známý biolog, filozof a autor dvou desítek odborných knih a tří...

Brzy dospěju do bodu, kdy si účet na Facebooku zruším, říká Lucie Výborná

Premium „Je to hra. Hra, která by měla být přínosná, užitečná, inspirativní,“ říká o své práci moderátorka Českého rozhlasu...

Proč koronavirus už téměř nezabíjí. Vytratí se, nebo se vrátí ještě silnější?

Premium Koronavirus je záhadný. Nečitelný. I když ho zkoumají ti nejchytřejší lidé, pořád o něm víme málo. Chová se jinak. Je...

  • Další z rubriky

Čech hvězdou kouzelnického nebe. Svými karetními triky uchvátil Ameriku

Premium Karetní triky uchvátily Ondřeje Pšeničku už v dětství. Okouzlil jimi Ameriku, v této zemi má magie vysoký kredit....

Tapas není pokrm, ale filozofie sdílení jídla. Hovoří se a ochutnává

Premium David Böhm je šéfem poměrně nově otevřené španělské restaurace El Camino Tapas, kterou najdete na pražských...

Hovězí svíčkovou z grilu ozvláštněte variací z hub a bazalkovou omáčkou

Kdo nehodlá ke špičkovému masu přikusovat jen krajíc chleba, může si na grilu připravit kompletní pokrm i s přílohou a...

Borůvky jsou téměř všelék. Zlepšují paměť, chrání před viry i rakovinou

Černé jahody, jak se borůvkám také říká, jsou ovocem plným vitaminů a dalších tělu prospěšných látek. Pomáhají mimo...

TEST: Vyzkoušejte kosmetický balíček pro citlivou pleť od Yves Rocher
TEST: Vyzkoušejte kosmetický balíček pro citlivou pleť od Yves Rocher

Milujete kosmetiku, sledujete trendy a zkoušíte nové značky? Pak je na čase poznat sesterský web eMimina Arome.cz, kde najdete recenze a testy...

WhatsApp se brzy zbaví toho, co nás na něm nejvíc štve

Populární chatovací aplikace WhatsApp chystá změnu, která leckoho potěší. Brzy bude mít podporu více aktivních zařízení...

Krejčířovu vilu opět nikdo nechce. Už ani za dvacetinu pořizovací ceny

Ani další pokus o vydražení vily v Černošicích, která patřila odsouzenému Radovanu Krejčířovi, nebyl úspěšný. Do dražby...

Jaromír Jágr poprvé ukázal na sociálních sítích novou přítelkyni

Hokejista Jaromír Jágr (48) a modelka Dominika Branišová (26) už několik týdnů tvoří pár. Absolvovali spolu několik...

Češi bydlí na Papui již tři roky. Byl to ze začátku šok, ale nelitují

Manželé se rozhodli vydat za prací do zahraničí. Zlákala je Papua Nová Guinea, kde žijí od roku 2017. Nejdříve v městě...

Škoda nebude žádnou montovnou, říká Babiš. Nový šéf musí na kobereček

Premium Premiér Andrej Babiš a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček chtějí vědět, jaká budoucnost čeká mladoboleslavskou...