Pátek 14. srpna 2020, svátek má Alan
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 14. srpna 2020 Alan

Je libo kávu z brambor? Vývoj náhražek kávy pohledem do historie

aktualizováno 
I velké historické události mohou mít malé, nikoliv však nepodstatné důsledky. Kdyby nebylo osudné Bonapartovy kontinentální blokády, možná by naše babičky snídaly něco úplně jiného než meltu a cikorku.

Napoleon Bonaparte, jak ho zachytil francouzský malíř Robert Lefèvre. | foto: Profimedia.cz

Když přivezli benátští kupci na začátku 17. století do Evropy z Turecka první kávu, velkou díru do světa zrovna neudělali. O neznámou černou břečku zprvu nikdo nestál, a tak skončila zašantročená kdesi v krámcích lékárníků.

Jenže nakonec Benátčané, milovníci všeho nového a neznámého, přišli kávě na chuť a po nich i zbytek starého kontinentu. V roce 1734 dokonce složil Johann Sebastian Bach Kávovou kantátu, v níž se notami trefoval do módní vášně emancipovaných Evropanů.

Test objevil v bezkofeinových kávách toxický akrylamid i furan.

Kdo ví, jak by celé toto kofeinové dobrodružství dopadlo, kdyby na evropská bojiště nevtrhl Napoleon a v roce 1806 nevyhlásil takzvanou kontinentální blokádu. Francouzský císař se tehdy rozhodl zničit „národ kramářů“ neboli Brity tím, že vyhladoví jejich ekonomiku zablokováním dovozu veškerého zboží z britských kolonií do Evropy. Nechme teď stranou, jak úspěšný Napoleon ve své taktice byl, jisté je, že zákaz se týkal i importu kávy.

Na Evropanech tak bylo, aby zaimprovizovali a osmiletý výpadek lahodného nápoje nějak nahradili...

Je libo kávu z brambor?

Přiznejme si, že kofeinem nabuzení obyvatelé oblasti od Pyrenejí po Rýn se sice rychle vrhli na vše, co rostlo na polích či v lesích, aby našli vhodnou kávovou náhražku, často však zakufrovali ve slepých kulinárních uličkách.

V jejich mlýncích neúspěšně končily pražené kaštany, bukvice, pecky z ovoce i hroznového vína, datle, mandle, křížaly, šípky, dokonce i brambory. Brrr...

Naštěstí pár objevitelů mělo šťastnější ruku a sáhlo po nadějnějších surovinách, především nenápadné čekance, ale také různých obilovinách, cukrové řepě, fících, žaludech, vlčím bobu nebo kořenu pampelišky, do něhož se zamilovala především Skandinávie. 

Premiantem mezi kávovými alternativami byla ovšem čekanka obecná, latinsky nazývaná Cichorium intybus. Pokud máte neodbytný pocit, že vám latina něco připomíná, pak se nemýlíte – z cichoria se zrodila oblíbená cikorka, jíž obrozenecký poeta František Jaromír Rubeš učinil i reklamní pukrle: „Nač nám třeba Orientu, celé Arábie, vždyť my máme Mochtín, vivat česká cikorie!“ Jen pro doplnění reálií, Mochtín je obec na Klatovsku, kde založil bývalý rotmistr Vilém Günter z Hildesheimu první továrnu na cikorku v českých zemích. Stalo se tak 30. března 1804.

Pozorní čtenáři už tuší, že tady něco nehraje: v roce 1804 přece zbývala ještě dvě léta do Napoleonovy blokády, tak proč se v Mochtíně pražili s cikorkou...? Popravdě, pravá káva byla pro většinu Evropanů vždycky tak drahá, že si už dávno před zákazem hledali nějakou lacinější alternativu. Šetrní Holanďané tak už v 17. století vyzkoušeli, že upražený kořen čekanky nechutná úplně zle.

Čekankové Café du continent, jak později Francouzi elegantně cikorku nazývali, bylo sice svého času prakticky jediné dostupné v Evropě, jenže na pořádného „turka“ to nemělo. Cikorkový výluh je sám o sobě hodně hořký a svíravý. Takže to chtělo takový dryák přece jen trochu zjemnit, čímž se zrodila polní káva, kterou znají Češi díky pardubické filiálce továrny Johanna Heinricha Francka pod názvem melta.

Když se smíchá náhražka s náhražkou

To bylo tak – opražit obilí nebo žaludy, pak je rozemlít a smíchat s vodou, to si lidé vyzkoušeli už ve středověku. Výsledný nápoj byl na tu dobu docela chutný, jenže moderní chuťové pohárky zmlsané orientální kávou chtěly něco pikantnějšího.

A tak se opražený ječmen a žito smíchaly s nahořklou čekankou a přidala se ještě sladká cukrová řepa (mimochodem, než Napoleon utáhl importní kohoutky, sladila Evropa cukrovou třtinou, řepa cukrovka je tak další bonapartovskou náhražkou, která už nám na talíři zůstala).

Výsledek předčil očekávání! 

Tedy alespoň něčí. Například pruský král Fridrich II. Veliký hlasitě podporoval (kvůli německo-francouzské válce, jež zhatila dovoz kávových zrn) vaření takzvané pruské kávy z obilí, čekanky a řepy. Vojáci na bitevním poli ji pak překřtili na zvukomalebný Muckefuck. Nehledejte za tím nic neslušného, to jen vojsko zkomolilo francouzský pojem mocca faux čili falešná káva.

Právě Němci přitom měli s fixlovanou kávou zkušenosti i v nedávné historii. Téhle části dějin se přezdívá kávová krize a odehrála se v honeckerovské NDR mezi lety 1976 a 1979.

Napoleon Bonaparte, olejomalba od Josepha Chaborda.

Napoleon Bonaparte, olejomalba od Josepha Chaborda.

Silný kofeinismus východních Němců a mizerné socialistické hospodářství přiměly zdejší politbyro, aby přibrzdilo narůstající prodej kvalitní, leč velmi drahé kávy. Pamětníci si možná vybaví, že naši severovýchodní sousedé pak museli po tři roky pít takzvanou Mischkaffee, kávu smíchanou půl na půl s čekankou, žitem a řepou.

Stížnosti lidu ovšem byly tak hlasité, že nakonec generální tajemník Erich Honecker a spol. od svého spořivého programu upustili a začali kávu dovážet ze spřáteleného Vietnamu.

Franckovka není francovka

Když už jsme u melty nakousli historii firmy Franck a synové, hodilo by se doplnit, že tahle továrna na kávové náhražky z domácích zdrojů funguje od roku 1896 v Pardubicích dodnes. Jen jméno se v roce 1958 změnilo na Kávoviny.

Jak populární musely být zdejší výrobky, o tom svědčí jistá předválečná statistika – podle ní byly rozličné kávoviny ve třicátých letech ve střední Evropě nejkonzumovanějším nápojem. Že předstihly kávu nebo čaj, by nemuselo nikoho překvapit, ale ony porazily dokonce i pivo! 

„Nejznámějším výrobkem tehdy byla Pravá Franckova přísada ku kávě, krátce Franckovka, která se prodávala v oválných červených balíčcích nebo hnědých krabičkách,“ píše se na webu akciové společnosti Kávoviny o čekankové surovině, jež se vyslovuje poněmecku, tedy bez c. A tady pozor, neplést ani s červeným vínem frankovkou, ani se slavnou bylinnou francovkou – která vznikla, jak jinak, díky Napoleonovým vojákům okupujícím v roce 1805 Vídeň.

Obsah testu bezkofeinové kávy

Nescafé Classic bez kofeinu
Avita Karo
Melta

Podívejte se na výsledky velkého testu kávových náhražek: Toxický akrylamid i furan. Test objevil v bezkofeinových kávách škodliviny

Autoři:
  • Nejčtenější

Největší umění je vykouzlit lahůdku z mrkve za 12 korun, říká šéfkuchař

Metou zcestovalého šéfkuchaře Petra Kunce je michelinská hvězda. Pomáhal chystat narozeniny muzikanta Eltona Johna i...

Zahrada užívaná po osm generací ukrývá staré jabloně a žije si po svém

Soutěž Zahradu u rodného domu v Držkově paní Alena zbožňuje. Stejně jako Jizerské hory, do kterých je prý jejich vesnice...

Nechci, aby odcházeli sami, říká majitelka hospice pro staré a týrané psy

Premium Eliška Vafková řídí hospic pro staré, nemocné a týrané psy. V rozhovoru pro magazín Víkend prozradila, že se už starala...

Sedmero bylin z domácí lékárničky. Fungují na nervy, alergii i žaludek

Příroda je jedna velká apatyka. Nervozita, špatný spánek, bolest v krku, žaludeční vředy, potíže s menopauzou – na to a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desetiletá malířka prodává díla za desetitisíce, peníze věnuje na charitu

Desetiletá Daisy Wattová z Velké Británie maluje teprve čtyři roky, ale její díla se prodávají za částky až deset tisíc...

Biolog Komárek: Jsme účastníky největšího sociologického experimentu všech dob

Premium Měsíce trvající pandemie nám převrátila životy naruby. Známý biolog, filozof a autor dvou desítek odborných knih a tří...

Brzy dospěju do bodu, kdy si účet na Facebooku zruším, říká Lucie Výborná

Premium „Je to hra. Hra, která by měla být přínosná, užitečná, inspirativní,“ říká o své práci moderátorka Českého rozhlasu...

Proč koronavirus už téměř nezabíjí. Vytratí se, nebo se vrátí ještě silnější?

Premium Koronavirus je záhadný. Nečitelný. I když ho zkoumají ti nejchytřejší lidé, pořád o něm víme málo. Chová se jinak. Je...

  • Další z rubriky

Deset tipů, jak na komáry a vosy. Vsaďte na květiny a domácí repelenty

Letní měsíce znamenají výlety do přírody, dlouhé večerní vysedávání na zahradě, zkrátka více pobytu venku. Na druhou...

Tapas není pokrm, ale filozofie sdílení jídla. Hovoří se a ochutnává

Premium David Böhm je šéfem poměrně nově otevřené španělské restaurace El Camino Tapas, kterou najdete na pražských...

Sedmero bylin z domácí lékárničky. Fungují na nervy, alergii i žaludek

Příroda je jedna velká apatyka. Nervozita, špatný spánek, bolest v krku, žaludeční vředy, potíže s menopauzou – na to a...

Desetiletá malířka prodává díla za desetitisíce, peníze věnuje na charitu

Desetiletá Daisy Wattová z Velké Británie maluje teprve čtyři roky, ale její díla se prodávají za částky až deset tisíc...

WhatsApp se brzy zbaví toho, co nás na něm nejvíc štve

Populární chatovací aplikace WhatsApp chystá změnu, která leckoho potěší. Brzy bude mít podporu více aktivních zařízení...

Češi bydlí na Papui již tři roky. Byl to ze začátku šok, ale nelitují

Manželé se rozhodli vydat za prací do zahraničí. Zlákala je Papua Nová Guinea, kde žijí od roku 2017. Nejdříve v městě...

Krejčířovu vilu opět nikdo nechce. Už ani za dvacetinu pořizovací ceny

Ani další pokus o vydražení vily v Černošicích, která patřila odsouzenému Radovanu Krejčířovi, nebyl úspěšný. Do dražby...

Doba prsatá. Odhalená ňadra jako důkaz měnícího se světa kolem nás

Premium Až se teď v létě vydáte k vodě, rozhlédněte se kolem sebe. Jedním z dokladů změn světa kolem nás jsou proměny vzhledu...

Modelka po plastice nedodržela sexuální abstinenci, praskl jí zadek

Šestadvacetiletá Amanda Nicole z Los Angeles se živí jako modelka a je samozvanou dvojnicí herečky Scarlett...