Čokoláda a artyčoky
Mezi romantické potraviny patří i čokoláda. Aztécký císař Montezuma stimuloval své smysly jejím popíjením vždy, než měl strávit vášnivé chvilky s jednou ze svých mnoha partnerek. Aby byl účinek zaručený, nechával si do povzbuzujícího nápoje přidávat ještě vanilku nebo chilli.
Sláva čokolády se po španělském dobytí aztécké říše rychle rozšířila do Evropy. V Anglii se dokonce otevíraly čokoládovny, kam se chodilo nejen posedět.
Tyto podniky se považovaly za místa uvolněných mravů, veselí a intrik. Karel II. se dokonce snažil tato oblíbená místa setkávání zakázat.
K přírodním afrodiziakům patří to, co prokrvuje, i to, co umí uklidnit |
Věděli jste, že v šestnáctém století ženy nesměly jíst artyčoky? Muži se patrně báli, že by po nich měly dámy hříšné myšlenky, a to nemohli dopustit. Proto si tuto pochoutku nechali jen pro sebe.
Této lidové konvenci však odolala Kateřina Medicejská, která je milovala, a dokonce jimi obohatila francouzský jídelníček. Zpracování artyčoku není otázkou lusknutí prstu.
Chvilku to trvá. Jedlé je totiž jen srdíčko. Když už se k němu doloupete, můžete jej grilovat, restovat, vařit či nakládat.