Lilkové recepty: řecká musaka, grilované rolky i zahradnická polévka

Cuketu do svého letního repertoáru zakomponoval už snad každý, ovšem s lilkem se to má tak, že se často ostýcháme pozvat ho do kuchyně. Nechte se inspirovat středomořskou kuchyní a zkuste pravou řeckou musaku, barevnou polévku s krůtím masem nebo lahodné rolky.
Část 1/3
Musaka

Musaka

Ingredience:

  • 1 cibule
  • 150 g řapíkatého celeru
  • 4 stroužky česneku
  • olivový olej na restování
  • 600 g mletého hovězího masa
  • 100 g rajského protlaku
  • 4 bobkové listy
  • 200 ml červeného vína
  • sůl a mletý černý pepř
  • špetka mleté skořice
  • špetka mletého římského kmínu
  • 70 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 500 ml polotučného mléka
  • 600 g lilku
  • 800 g brambor, vařených ve slupce
  • hladkolistá petržel na dozdobení

Pracovní postup:

  1. Cibuli, řapíkatý celer a česnek očistíme a nakrájíme najemno. V hrnci rozehřejeme olej a zeleninu krátce opečeme. Poté přidáme maso a restujeme dohněda. Vmícháme protlak, přidáme 2 bobkové listy a přilijeme víno. Vaříme, dokud se alkohol nevypaří. 
  2. Poté přilijeme cca 200 ml vody a dusíme asi 40 minut doměkka. Ragú ochutíme solí, pepřem, skořicí a římským kmínem.
  3. V hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme mouku a připravíme světlou jíšku. Přilijeme mléko, přidáme zbylé bobkové listy, sůl a přivedeme k varu. Vaříme asi 20 minut na mírném ohni.
  4. Mezitím lilek omyjeme a nakrájíme na plátky. Osolíme ho a necháme asi minutu tzv. vypotit. V pánvi rozehřejeme olej a lilek opékáme cca 3 minuty z každé strany.
  5. Brambory oloupeme, nakrájíme na slabé plátky a část jich rozložíme na dno zapékací mísy. Zalijeme je bešamelem. Poté rozprostřeme vrstvu masového ragú a poklademe ho lilky. Celý postup opakujeme do spotřebování všech surovin. Zakončíme vrstvou masa a bešamelu. 
  6. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 40 minut. Musaku dozdobíme lístky petržele a podáváme.
Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...