Středa 23. června 2021, svátek má Zdeňka
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 23. června 2021 Zdeňka

Menu podle Karolíny: marinovaný lilek, candát a čokoládové tartaletky

  0:56
Uvařte si skvělé a lehce exotické letní menu spolu s Karolínou Kamberskou. Sladký lilek s mandlemi a kozím sýrem skvěle rozehřeje vaše chuťové pohádky na candáta s delikátním šalvějovým olejem a taboulehem s konopným semínkem. Korunu hostině pak nasadí čokoládovo-pomerančové tartaletky.

Čokoládovo-pomerančová tartaletka podle Karolíny Kamberské | foto: Fino

Orientální marinovaný lilek

Ingredience:

Orientální marinované lilky podle Karolíny Kamberské
  • 3 menší lilky
  • 75 ml panenského olivového oleje
  • šťáva z půlky citronu
  • 1 lžička balzamikového octa
  • 1 lžíce medu
  • 2 hřebíčky
  • půl lžičky skořice
  • 80 g blanšírovaných mandlí
  • 60 g rozinek
  • sůl a pepř

Pracovní postup:

Lilky můžete pomazat kozím sýrem a zabalit do rolek

Troubu rozpalte na 220 stupňů Celsia. Lilky opláchněte a rozkrojte čtyřikrát podélně, tak aby nám vznikly plátky cca 2 cm silné. Potřete je po obou stranách olivovým olejem a dejte péct cca na deset minut, měly by být tmavě zlatavé.

Mezitím si připravte marinádu. V hrnku smíchejte zbývající olivový olej, citronovou šťávu, balzamikový ocet, med, hřebíčky, skořici, mandle a rozinky. Dochuťte solí a pepřem podle vaší chuti a všechno promíchejte.

Upečené lilky dejte do skleněné nebo kameninové mísy, zalijte marinádou (párkrát je při tom otočte, aby se dostala všude) a zakryjte potravinovou fólií, která vám uvnitř vytvoří mikroklima. Nechte je vychladnout a po nějaké době je můžete znovu otočit. Nejlepší jsou druhý den, když už se všechny chutě správně spojí.

Tip Karolíny: Marinované plátky můžete také potřít měkkým kozím sýrem, pokapat troškou medu a svinout do roládek, které pak spíchnete párátkem.

Candát se šalvějovým olejem

Ingredience:

Candát se šalvějovým oleje a taboulehem podle Karolíny Kamberské
  • 6 lžic olivového oleje
  • hrst listů šalvěje
  • 4 filety candáta nebo jiné dobré bílé ryby
  • 2 lžíce másla
  • 1/2 citronu
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

Na menší pánvičce si rozehřejte olivový olej, pak ztlumte plamen a hoďte do něj lístky šalvěje. Promíchejte a počkejte, než se kolem lístků začnou tvořit drobné bublinky - v tu chvíli je stáhněte z ohně. Šalvěji stačí opravdu malá chvíle, aby zkřehla a rozvoněla se. Pokud ji budete smažit minutu, bude už hnědá a bez chuti, proto neprošvihněte krátký okamžik, kdy už je zpěněná, ale stále ještě zelená, a odstavte pánev z plamene. Zakryjte poklicí, nebo alobalem a nechte odpočívat, šalvěj uvolní své aroma do oleje.

Mezitím si připravte rybu. Na pánvi rozpusťte máslo a rybu osušte papírovou utěrkou, zvlášť pokud jste ji rozmrazovali. Pak ji dejte na pánev s rozpuštěným máslem, osolte, opepřete a krátce opečte (cca 2 minuty). Poté ji otočte, opět osolte a opepřete, hojně pokapejte citronovou šťávou a nechte další dvě minuty péct z druhé strany. Pokud máte větší kus ryby, můžete dobu prodloužit, ale nepřesahujte několik minut, aby ryba zůstala šťavnatá a kompaktní. Rybu na talíři polijte šalvějovým olejem i s lístky šalvěje.

Tabouleh s konopnými semínky

Ingredience:

Tabouleh s konopnými semínky podle Karolíny Kamberské
  • 1 velký svazek hladkolisté petržele
  • 2 zralá rajčata (mimo sezónu hrst cherry rajčátek)
  • 50 g konopných semínek
  • 1 červená cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl, pepř
  • špetka skořice
  • mletý koriandr
  • čerstvá máta
  • čerstvý koriandr podle chuti

Pracovní postup:

Petržel operte, dejte do cedníku a nechte okapat vodu. Mezitím nakrájejte rajčata na malé kosičky a posekejte cibuli. Dejte je do mísy, přidejte konopná semínka a petržel a připravte si zálivku - olivový olej smíchejte s citronovou šťávou, solí, pepřem, skořicí a mletým koriandrem. Zálivkou polijte salát, lehce promíchejte, pak posypejte sekanou čerstvou mátou a čerstvým koriandrem.

Čokoládovo-pomerančové tartaletky

Ingredience na 8 tartaletek o průměru 12 cm:

Čokoládovo-pomerančová tartaletka podle Karolíny Kamberské
  • 250 g špaldové mouky hladké
  • 150 g másla
  • 70 g cukru moučky
  • 1 vejce
  • 2 lžíce vody
  • špetka soli

Na pomerančovou náplň:

  • 100 g pomerančové marmelády
  • 1 cm čerstvého zázvoru, nastrouhaného,
  • vyškrabaná náplň z 1 vanilkového lusku
  • 2 lžíce vodky
Karolína Kamberská v kuchyni

Na čokoládový krém:

  • g hořké čokolády
  • 1 lžíce pomerančové marmelády
  • 1 lžíce vodky
  • 3 lžíce smetany ke šlehání 33 %

Pracovní postup:

Všechny suroviny na těsto smíchejte a buď v robotu, nebo rychle ručně vypracujte hladké těsto. Pokud pracujete ručně, tak na začátku máslo zpracovávejte nožem, aby příliš nezteplalo. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na chvíli odpočinout do chladničky.

Pak těsto rozválejte na plát silný asi 1 cm a vykrájejte z něj tartaletky - do těsta zakrojte okrajem formy a tartaletku pak vtlačte dovnitř, utvoří se vám hezké vroubkované okraje. Pokud máte formy silikonové, kterými se nedá vykrajovat, vytvořte si kuličky, které rozválíte a pak vtlačíte do formy. Troubu si rozpalte na 180 stupňů Celsia a dno tartaletek propíchejte vidličkou. Pak si smíchejte pomerančovou marmeládu se zázvorem, vanilkou a vodkou a v každé tartaletce rozprostřete vrchovatou lžičku této směsi. Dejte do trouby a nechte péct 20 minut. Upečené tartaletky nechte vychladnout a poté je vyklopte z formiček, půjde to snadno.

Připravte si čokoládovou polevu. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s marmeládou, vodkou a smetanou. Rozpuštěnou směsí polévejte tartaletky, rozetřete ji do stran a ozdobte pomerančovou kůrou. Nechte chvíli tuhnout, ale nečekejte, že čokoláda ztuhne úplně, náplň zůstane ve formě pevného krému.

Tip Karolíny: Nakonec můžete tartaletky ozdobit pomerančovou kůrou nebo sekanými mandlemi.

Autor: pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Žena dala za dárce spermatu své úspory, teď vychovává postiženého syna

Nyní třiačtyřicetiletá Michele Elizaga z Arizony dlouhá léta čekala na pravého muže, se kterým by založila rodinu....

Příběh Adély: Nemám štěstí na muže

Ve svém životě jsem potkala několik mužů, zažila jsem milenecké vztahy i manželství. A nemůžu říct, že bych byla...

Jsme zranitelnější. Stresuje nás, i když nám ujede autobus, říká profesor Kolář

Premium Fyzioterapeut Pavel Kolář mluví tiše a soustředěně. Záleží mu na přesném vyjádření myšlenky. Léta už uzdravuje pohybový...

Ženě s extrémně dlouhými vlasy dělají muži nevhodné návrhy

Vlasy má dlouhé sto padesát centimetrů a nestříhala si je deset let. Kateryna Demersová je vlasovou modelkou a svou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženy se derou na vrchol i u nás. Jakou prezidentku si Česko zaslouží?

Podle UN Women stojí ženy v čele 10 států a 13 vlád. V Estonsku sdílí prezidentka Kersti Kalhulaidová vedení země s...

Feri odešel s kryptoměnou za 3 miliony. Za peníze z mandátu, tvrdí

Premium Bývalý poslanec Dominik Feri stihl od začátku letošního roku do konce květnu nakoupit kryptoměnu v hodnotě přes 3...

Sledujeme začátek rituální sebevraždy lidstva, říká Čech s IQ 206

Premium Je jedním z nejchytřejších Čechů, ale jako robot nepůsobí. Při osobním setkání je Karel Kostka, vzděláním učitel,...

Z dětství jsem si nesla zranění, rodinu chceme, říká Gregor Brzobohatá

Premium Vítězka Miss World, topmodelka, zakladatelka nadace a influencerka Taťána Gregor Brzobohatá přijala další výzvu: právě...

  • Další z rubriky

Fastfood není výsadou dneška. Před staletími tak jedli chudí, hráči i otroci

V dávných dobách patřilo hodování v teple domova k luxusu, který si mohli dovolit leda boháči. Chudáci, ti jedli po...

VIDEO: Michelinský kuchař Láďa vaří lidem v bytě. Dezerty kreslí i na ubrus

Je mu dvacet pět let a vařil už v několika michelinských restauracích v Česku i Evropě. Ladislav Floreán navíc nabízí...

Rostlinná strava potěší tělo i duši. A možná se také budete víc smát

Říká se, že ten, kdo vyřadil ze svého jídelníčku živočišné produkty, se více usmívá. Jestli je to pravda, nebo ne, to...

Hovězí, vepřové nebo kuřecí? Malý průvodce nejlepším masem na gril

Až vytáhnete a očistíte gril, přijde čas také na oprášení osvědčených receptů, vymýšlení nových variací a hledání toho...

Postarejte se o svou fyzičku i během léta. Soutěžte s pečivem Fit den o hodinky GARMIN
Postarejte se o svou fyzičku i během léta. Soutěžte s pečivem Fit den o hodinky GARMIN

Načerpejte energii díky chlebům Penam Fit den, které jsou určené pro každého, kdo chce být fit. Díky vysokému obsahu vlákniny vás zasytí na delší...

Primark v Praze otevřel: fronta až od koně, hasiči lidi ve vedru kropili

S ročním zpožděním způsobeným koronavirovými restrikcemi se na Václavském náměstí otevřela pobočka irského řetězce s...

Nabídka lokálních potravin za hranicemi vyrazí dech, v Česku rozhoduje cena

Je všední letní den v bavorském příhraničí na německé straně Šumavy. Česká rodina si právě nakoupila v supermarketové...

Dojemné parte Šafránkové. Nikde mě nehledejte, jsem všude, také tedy ve vás

Pozůstalí po herečce Libuši Šafránkové ve čtvrtek zveřejnili netradiční smuteční oznámení. Dominuje mu černobílá...

Václav Kopta se pochlubil dcerami. Obě jsou pescetariánky

Václav Kopta se coby pyšný tatínek pochlubil dcerami Františkou a Janou. Společně dorazili do primácké Show Jana...

Kdo vám dovolil fotit? A my, že jsme tady doma. Takhle odcházeli Sověti

Před třiceti lety odešli z bývalé ČSFR poslední sovětští vojáci. Jejich odchod zachytila ale jen hrstka dokumentaristů....