Pestré menu, které je zároveň i dietní

  0:09aktualizováno  0:09
Dobrá snídaně je základem i při dietě. A pokud máte pocit, že k obědu jíte stále podobná jídla, zkuste třeba neobvyklé kombinace, které vám přinášíme v dalším díle hubnoucího speciálu.

Salát s hovězím masem | foto: Profimedia.cz

Snídaně

Dobrá snídaně je základem i při dietě. Když si k ní dáte něco extra dobrého, nebude vás "honit mlsná" celý den.

Jablkový koláč

Příprava: 45 minut/pečení 45 minut

Na koláčovou formu o průměru 23 cm, 1 porce 1 250 kJ

* 250 g hladké mouky * špetka soli * 120 g hery
* 3-5 lžic studené vody na náplň * 600-800 g jablek
* šťáva z 1 citronu * 1 sáček pudinkového prášku s vanilkovou příchutí * 20-40 g třtinového cukru * špetka skořice

1. Jablka nakrájíme, promícháme s citronovou šťávou, podlijeme trochou vody, posypeme cukrem a skořicí a dusíme. Přilijeme pudink rozmíchaný ve 200 ml vody a povaříme do zhoustnutí.

2. V míse rozdrobíme tuk s moukou a špetkou soli, přilijeme studenou vodu a zpracujeme těsto. Rozdělíme ho na dvě části. Z první vyválíme plát, který přeneseme do formy a poklademe náplní, z druhé pak nařežeme proužky na mřížku. Pečeme asi 40 minut dozlatova.

Tip
Místo pudinku můžete použít kukuřičnou moučku, pak ale přidejte místo jedné lžíce cukru sáček vanilkového cukru.

Vícezrnná houska s pomazánkou

Příprava: 10 minut

Na 4 porce, 1 porce 890 kJ

* 4 vícezrnné housky * 80 g kuřecí šunky * 80 g jarní cibulky * 40 g mražené vyloupané kukuřice * snítka celerové natě *menší svazek pažitky * mořská sůl a mletý pepř * 120 ml bílého jogurtu * citronová šťáva

1. Cibuli a zelené natě omyjeme a očistíme. Kukuřici necháme rozmrazit při pokojové teplotě. Šunku, cibulku a celerovou nať a pažitku pokrájíme najemno a dáme do mísy. Přidáme povolenou kukuřici, bílý jogurt a podle chuti osolíme, opepříme a dochutíme citronovou šťávou. Housky rozkrojíme, potřeme jogurtovou pomazánkou a podáváme.

Tip
Do pomazánky použijte kvalitní šunku, místo celerové natě přidejte petrželku nebo aromatičtější bylinky. Chuť zvýrazněte hořčicí a kukuřici nahraďte uvařeným vejcem natvrdo.

Obložený chléb se sýrem

Příprava: 5-10 minut

Na 4 porce, 1 porce 1 326 kJ

* 4 plátky celozrnného žitného chleba * 80 g brynzy
* 80g ementálu * 4 listy hlávkového salátu * 4 velké ředkvičky * 1 červená paprika * 4 lžíce usekané pažitky

1. Zeleninu omyjeme, očistíme a osušíme. Z papriky vykrojíme semeník a žebroví a nakrájíme ji na drobné kostičky. Ředkvičky nakrájíme na plátky a pažitku usekáme najemno. Plátky chleba potřeme brynzou, obložíme listy salátu, plátky ementálu a plátky ředkviček. Dozdobíme jemně pokrájenou červenou paprikou a pažitkou.

Obědy

Když máte pocit, že jíte stále podobná jídla, je to chyba. Zkuste neobvyklé kombinace.

Kuřecí roláda s čočkou

Příprava: 50 minut + doba na máčení čočky

Na 4 porce, 1 porce 1 700 kJ

* 400 g kuřecích prsou * 150 g čerstvého sýra * hrst usekaných bylinek * mořská sůl a drcený zelený pepř
* 2 lžíce olivového oleje + 1 lžíce na zakapání * 160 g čočky * 80 g cibule * šťáva z 1 citronu * 400 g cherry rajčátek

1. Předem namočenou čočku zalijeme vodou, přidáme cibuli a uvaříme doměkka. Nemícháme, aby se zrnka neporušila. Čočku slijeme, zakápneme olivovým olejem a dochutíme solí a citronovou šťávou.

2. Kuřecí prsa prokrojíme na silnější plát a otevřeme jako knihu, lehce naklepeme a osolíme. Sýr promícháme s bylinkami, ochutíme solí, pepřem a rozdělíme na maso. Srolujeme a zabalíme do alobalu potřeného trochou oleje. Konce stáhneme a pečeme na 180 stupňů 15 minut. Odstraníme alobal, maso potřeme olejem a dopečeme při vyšší teplotě 5 minut společně s rajčátky. Rolky krájíme na plátky a podáváme s čočkou a rajčaty.

Hovězí s cizrnou

Příprava: 1,5 hodiny

Na 4 porce, 1 porce 1 610 kJ

* 400 g zadního hovězího * 150 g cibule, červené
* 4 stroužky česneku * 1 lžíce rajčatového protlaku
* 2 lžičky mleté papriky * 1 lžička koriandru * 1 chilli paprička * 200 g uvařené cizrny * 200 g červené papriky
* 4 celozrnné housky

1. Maso nakrájíme na kostky. V kastrole na oleji opečeme cibuli a česnek dozlatova. Přidáme maso a ze všech stran ho opečeme, aby se zatáhlo. Přidáme rajčatový protlak, poprášíme paprikou a koriandrem. Promícháme a ihned zalijeme trochou vody, osolíme, opepříme a dusíme pod poklicí.

2. Papriky nakrájíme na proužky, chilli papričky jemně usekáme. Když je maso skoro měkké, přidáme papriku a chilli, cizrnu a chvíli dusíme. Dochutíme majoránkou.
Podáváme s celozrnným pečivem.

Kuskus s kuřetem a rukolou

Příprava: 20 minut

Na 4 porce, 1 porce 1 710 kJ

* 300 g kuřecích prsou * 2 lžíce olivového oleje * 1 lžička kari koření * 60 g jarní cibule * 250 g celozrnného kuskusu * citronová šťáva a kůra z půlky citronu
* 1 lžička pomerančové kůry * 50 g červené papriky
* 4 lžíce rozinek, asi 40 g * 80 g černých oliv
* 100 g rukoly * 200 g salátových listů

1. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme, nakrájíme na nudličky, osolíme a promícháme s kari kořením.
V pánvi zpěníme na oleji najemno pokrájenou cibulku, přidáme maso a opečeme ho ze všech stran. Salátové listy a rukolu omyjeme a osušíme.

2. Kuskus připravíme podle návodu na obalu a promícháme s masovou směsí. Přidáme citronovou kůru a šťávu, pomerančovou kůru, červenou papriku, omyté a předem namočené rozinky, olivy, sůl, mletý pepř a část lístků natrhané rukoly a dobře promícháme. Podáváme se zbylou rukolou a salátovými listy.

Tortilly s kuřecím masem

Příprava: 10 minut/opékání 10 minut

Na 4 porce, 1 porce 1 260 kJ

* 400 g kuřecích prsíček * 1 lžička mladého koriandru
* směs mexického koření, podle chuti * 2 lžíce olivového oleje * 100 g červené cibule * 4 stroužky česneku
* 1 červená paprika * 1 žlutá paprika * chilli omáčka
* 4 pšeničné tortilly * 4 lžíce usekaného koriandru

1. Maso nakrájíme na silnější proužky, posypeme koriandrem, mexickým kořením a promícháme. V hluboké pánvi rozpálíme olej, vsypeme cibuli s česnekem a osmahneme. Přidáme maso a zprudka osmahneme ze všech stran.

2. K masu přisypeme papriky, zamícháme a opékáme ze všech stran dalších asi 3-5 minut, dokud není maso propečené a zelenina nezkřehne. Dochutíme solí, chilli omáčkou a odstavíme. Tortilly krátce nasucho opečeme z obou stran na pánvi. Na každou placku naneseme čtvrtinu směsi, zabalíme a ihned podáváme.

Večeře

Salát nemusí být jen studená večeře. Co třeba vyzkoušet teplou variantu nebo si večer pochutnat na grilované rybě?

Salát s hovězím masem

Příprava: 10 minut

Na 4 porce, 1 porce 900 kJ

* 250 g rostbífu * 350 g salátové okurky * svazek jarní cibulky, 150 g * 250 g cherry rajčátek

Zálivka:
* šťáva ze 2 limetek * 1 lžička nastrouhané limetkové kůry * 2 lžíce třtinového cukru * 1 chilli paprička
* 1-2 lžíce rybí omáčky * 2 cm zázvoru * 2 lžíce arašídového oleje

1. V misce prošleháme všechny suroviny na zálivku. Rostbíf nakrájený na tenké plátky vložíme do mísy.
Okurky nakrájíme na tenčí plátky, rajčata přepůlíme. Cibulku omyjeme a očistíme a nať i bílou část nakrájíme na tenké podélné nudličky. Zeleninu zlehka promícháme s masem a podáváme přelité připravenou zálivkou.

Tip
Limetkovou kůru a šťávu nahraďte citronovou šťávou a kůrou, arašídový olej olivovým. Rostbíf můžete nahradit i vařeným zadním hovězím masem.

Teplý salát s olivami

Příprava: 10 minut/pečení 10 minut

Na 4 porce, 1 porce 820 kJ

* 400 g kuřecích prsou * mořská sůl * 1/2 lžičky ml. zázvoru * 2 lžíce olivového oleje * 2 stroužky česneku, prolisovaného * 100 g karotky * 250 g zelených fazolek
* 2 lžíce vinného octa * 150 g rukoly * 100 g oliv

1. Kuřecí řízky lehce naklepeme. Osolíme, poprášíme zázvorem a opečeme po obou stranách na lžíci rozpáleného oleje, celkem asi 8-10 minut. Do výpeku přidáme zbylý olej, prolisovaný česnek, nastrouhanou karotku a opékáme asi 3 minuty. Fazolky povaříme v páře na skus a přidáme do pánve i s olivami. Promícháme a dochutíme solí a octem. Maso natrháme na proužky, promícháme se zeleninou a podáváme s rukolou.

Grilované sardinky

Příprava: 15 minut

Na 4 porce, 1 porce 1 580 kJ

* 1 000 g čerstvých nebo mražených sardinek, vykuchaných * mořská sůl * 2 stroužky česneku
* 1 lžička citronové kůry, bio * 2 lžíce olivového oleje
* pár snítek estragonu * 1 citron k podávání

1. Sardinky omyjeme, očistíme a osušíme. Citronovou kůru a prolisovaný česnek promícháme s olivovým olejem a směsí potřeme připravené sardinky. Rozložíme je na plech potřený trochou oleje a pečeme v předehřáté troubě 10-15 minut. Můžeme je také grilovat na rozpáleném grilu po dobu asi 6 minut, podle velikosti ryb. Podáváme ozdobené lístky estragonu a plátky citronu.

Tip
Podávejte s grilovanou nebo čerstvou zeleninou či zeleninovým salátem, pečivem a bílým suchým vínem. Pozor na odér, připravované sardinky mají velmi výraznou vůni.

Autoři:

Nejčtenější

Od floutka si poroučet nenechám! Ve Výměně manželek se křičelo i plakalo

Gábina žije s manželem Robertem už dvacet let.

Ve Výměně manželek se tentokrát na obou stranách plakalo i křičelo. Gábina z domku se spoustou zvířat se v ostravském...

Přichází doba autosexuálů. Jaké to je randit sama se sebou?

Autosexualita odráží láskyplný vztah k sobě samé a vzrušivost z vlastního těla.

Sexualita je proměnlivá a v průběhu života nabývá mnoha podob. Pro někoho je atraktivní druhé pohlaví, pro jiného...

Ženě kvůli hustému obočí lidé hrozí smrtí, vytrhat si ho nenechá

Sophia Hadjipanteli

Modelka Sophia Hadjipanteli (22) má obočí jako umělkyně Frida Kahlo. Každý den si ho pečlivě upravuje a češe a nikdy se...

Váš šatník za vás práci neudělá, říká módní guru Anna Wintourová

Nejobávanější osobnost módního světa Anna Wintourová výjimečně bez svých...

Přísná, ale spravedlivá. To se často ozývá na adresu šéfky amerického magazínu Vogue, jedné z nejvlivnějších osobností...

Rozhodnutí donosit postižené dítě nikdy neodsuzuji, říká přední gynekolog

Gynekolog Pavel Vlašín působí v oboru více než 25 let.

S pomocí ultrazvuku dokáže během několika minut zjistit, zda žena nosí pod srdcem zdravé dítě. Gynekolog Pavel Vlašín...

Další z rubriky

Polévky, které zasytí a zastanou hlavní chod. S fazolemi, hlívou i masem

Polévka s hlívou ústřičnou

Nemusí být jen jedna součást menu, ale i právoplatný oběd nebo večeře. Společně s čerstvým pečivem zaženou husté...

Blíží se svátek zamilovaných. Potěšte svou lásku valentýnským dortem

Zamilovaný koláč

Třináctého února budou zase po roce ti, kdo se mají rádi, chystat velkou láskyplnou oslavu. Možná, že si radši zajdete...

Ravioli, pelmeně i empanadas. Plněné taštičky ze všech koutů světa

Sýrové ravioli se šalvějovým máslem

Není na tom nic složitého, ale symbióza jemného domácího těsta s rafinovanou náplní je dokonalou výzvou, ať žijete v...

Najdete na iDNES.cz