Farmářské menu aneb jak využít nákup z trhu

  15:07
Pokud jste také propadli kouzlu farmářských trhů, kde to voní čerstvými bylinkami, domácími klobáskami, zralými švestkami nebo horkou medovinou, možná stojíte před plným košíkem a otázkou: Co budu dnes vařit? Nabízíme vám pět vyzkoušených receptů, v nichž zužitkujete nákupy z trhu a ještě si i s rodinou skvěle pochutnáte.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Dýňová polévka

Každý z receptů je pro 4 osoby

Dýňová polévka* 500 g dýně hokaido (nemusí se loupat)
* 4 cibule
* 500 ml zeleninového vývaru
* 4 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce másla
* 250 ml zakysané smetany
* sůl, pepř, muškátový oříšek
* houska a máslo na krutonky

Farmářské trhy: Češi se znovu postavili do fronty

1. Dýni pokrájíme na kousky, dáme je na pekáč spolu s cibulí a zastříkneme olivovým olejem. Pečeme při 150°C zhruba 40 minut, dokud nebude dýně dostatečně měkká.
2. Dýni a cibulku dáme do hrnce s teplým vývarem a přivedeme k varu. Vaříme do úplného změknutí, což trvá už jen 15 minut. 3. Poté polévku odstavíme, necháme ji lehce vychladnout a potom rozmixujeme.
4. Okořeníme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Až nakonec vmícháme zakysanou smetanu. Podáváme s krutonky opečenými na másle.

Topinamburová kaše se slaninou

Topinamburová kaše * 1 kg topinambur (tzv. sladkých brambor)
* 250 ml bílého jogurtu (selského, tučného)
* 4 lžíce másla
* 6 stroužků česneku
* šťáva z citronu
* mořská sůl
* bílý pepř
* 2 lžíce petrželky
* slanina

1. Na pánvi vyškvaříme plátky slaniny.
2. Uvaříme brambory, zamícháme do nich jogurt, prolisované stroužky česneku, trochu citronové šťávy a máslo.
3. Dochutíme solí, pepřem, posypeme petrželkou a poklademe plátky slaniny.

Srnčí kýta na tymiánu s černou omáčkou

Srnčí kýta pečená na víně se žampiony* 1 kg uzených kostí
* srnčí maso
* 200 g švestek
* 200 g povidel
* 200 g strouhaného perníku
* 100 g mandlí
* 50 g rozinek
* pomeranč
* rum
* kořenová zelenina
* slanina
* 750 ml červeného vína
* sádlo
* tymián
* 3 celé skořice
* 6 hřebíčků

1. Srnčí maso očistíme, odblaníme a prošpikujeme. Na pánvi na sádle ho necháme zatáhnout, poté ho dáme do pekáče spolu s kousky kořenové zeleniny a pečeme. Zhruba po 20 minutách podlijeme červeným vínem a pečeme dalších 60 minut, dokud není maso měkké.
2. Z uzených kostí svaříme silný vývar, mělo by ho být přibližně půl litru.
3. Nastrouháme perník a pomerančovou kůru, z pomeranče vymačkáme šťávu, švestky naložíme do rumu (několik si jich necháme stranou na ozdobu).
4. Do vývaru (už bez kostí) přidáme perník, povidla, švestky i s rumem, rozinky a citronovou kůru a koření a svaříme do husté omáčky a tu pak přecedíme. Nakonec dochutíme (solí, pepřem, hnědým cukrem, pomerančovou šťávou, rumem). Na talíři dozdobíme švestkami a mandličkami.

Cibulové čatní

Cibulové čatní* 250 g cibule
* 50 ml vinného octa
* 50 ml jablečného octa
* 150 g hnědého nerafinového cukru
* 2 lžíce medu
* 2 špetky mletého nového koření
* 1 lžíce hořčičných semínek
* čerstvě nahrubo namletý kajenský pepř
* sůl

1. Cibuli nakrájíme na kolečka. Ve velkém kastrolu vložíme do kastrolku společně s cukrem a medem a necháme zkaramelizovat.
2. Poté zalijeme jablečným i vinným octem a přidáme koření. Necháme provařit pod pokličkou asi 20 minut, občas promícháme. 3. Čatním plníme sklenice, pečlivě je zavíčkujeme a uložíme do ledničky. Skvěle chutná třeba s kváskovým chlebem z farmářských trhů.

Ostružinová zmrzlina

Ostružinová zmrzlina* 300 gramů ostružin
* 250 ml tvarohu
* 250 ml smetany ke šlehání
* 200 g cukru moučka
* 50 g cukru krystal
* 4 žloutky

1. Vyšleháme žloutky s cukrem a přidáme k nim tvaroh a vyšlehanou sladkou smetanu. Vše smícháme a lehce vmícháme ostružiny.
2. Směs dáme zmrazit cca na 30 minut. Z cukru krystal si připravíme karamel a ten několika tahy vmícháme do mírně zmrazené hmoty. Karamel uvnitř zmrzliny vytvoří křupavou fantazii.

Autor:
  • Nejčtenější

Karamel i omamná vůně koření. Pět podzimních nápojů, které musíte vyzkoušet

Na podzim přijde vhod kromě kabátů a huňatých šál také něco teplého na zahřátí. Pokud se vám už omrzel čaj ve všech svých podobách, zkuste si uvařit některý z ikonických podzimních nápojů. Přenesou...

12. října 2024

Karamel i omamná vůně koření. Pět podzimních nápojů, které musíte vyzkoušet

Na podzim přijde vhod kromě kabátů a huňatých šál také něco teplého na zahřátí. Pokud se vám už omrzel čaj ve všech svých podobách, zkuste si uvařit některý z ikonických podzimních nápojů. Přenesou...

12. října 2024

Voňavý jablečný koláč

Voňavý jablečný koláč

Střední

60 min

Máte jablka ze zahrady? Upečte si z nich výborný koláč.

Dýňové latte

Připravte si ikonické dýňové latte z pohodlí domova, vyhnete se tak zbytečnému...

Lehké

15 min

Připravte si ikonický nápoj z pohodlí domova, vyhnete se tak zbytečnému množství cukru v kavárně.

Masala Chai

Masala, inspirovaná tradičním indickým kořeněným čajem, je skvělou alternativou...

Lehké

10 min

Masala, inspirovaná tradičním indickým kořeněným čajem, je výbornou alternativou ke kávovým nápojům.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Zemřel český raper Pavel Protiva. Bylo mu sedmadvacet let

V sedmadvaceti letech zemřel raper Pavel Protiva, informovalo hudební vydavatelství Blakkwood, pro které umělec tvořil....

Příběh Jitky: Manžel po mně chce sex každý den, je to k nevydržení

Moje manželství je takové, jaké po patnácti letech obvykle bývá. Překonali jsme pár krizí, vychováváme dvě školou...

Zmapovali jsme, které spořicí a termínované účty teď vynášejí nejvíc

Česká národní banka dál snižuje základní úrokovou sazbu a má inflaci pod kontrolou. Banky na to reagují snižováním...

Kanye West požádal o rozvod s Biancou Censori, raper chce žít v Tokiu

Manželství Kanyeho Westa a Biancy Censori se po dvou letech rozpadlo. Pár, který uzavřel úřední sňatek v prosinci 2022,...

Karel Janeček žaluje exmanželku o bitcoiny. Chce je zpět, jde o víc než miliardu

Miliardář Karel Janeček se soudí s exmanželkou Mariem Mhadhbi o kryptoměny, které jí před lety daroval při rozvodovém...