Vybral pro vás jednoduchý recept, kde vám k dokonalému výsledku pomůže bramborový škrob. Je to skvělá bezlepková příloha, která se hodí k masu, ale i zelenině, anebo se dá chroupat jen tak.
Můžete je dochutit bylinkami (tymián, rozmarýn) nebo klidně přidat sýr i slaninu. Záleží, k jakému účelu je budeme používat.
Na sociálních sítích se vedou spory, zda brambory strouhat, anebo krájet. Zdá se, že rösti patří ke kategoriím pokrmů, které se prostě v každé rodině i restauraci připravují podle toho, jak je která babička kuchaře připravovala.
Ve videu se můžete podívat, jak k nim přistupuje kuchař Patrik Bečvář, který dává přednost ručnímu krájení na tenké nudličky, takzvané julienne (čti žilien).
Vaříme s profesionály
|
Už když se podíváte na výsledek, uvidíte, že jde hlavně o optický dojem. V praxi jde hlavně o to, jak zdatní jste v práci s nožem a co vám jde rychleji: zda zda strouhání nebo krájení.
Ne nadarmo všichni sice milují i klasický český bramborák, ale nikdo nesnáší zdlouhavé strouhání brambor. Na strouhání sice můžete použít robota, ale kdo by si užíval jeho zdlouhavé čištění a mytí.
Suroviny:
- 400 g brambor (varný typ B/C, C)
- 1 lžíce bramborového škrobu
- mletý pepř
- sůl
- olej na opečení (můžeme použít klidně sádlo)
Postup:
Oloupané brambory nastrouhejte nahrubo (případně nakrájejte na jemné nudličky) a vymačkejte z nich přebytečnou vodu. Ochutíte je solí a pepřem. Přidejte nakrájenou plocholistou petrželku a olej.
Zahustěte bramborovým škrobem. Pomocí lžíce tvarujte do rozpáleného oleje placičky a opékejte z obou stran dozlatova. Bude to trvat zhruba 6 až 8 minut.
Podávejte je jako přílohu, anebo klidně jako chuťovku jako Patrik Bečvář s vyšlehaným tvarohem a pažitkou. Představivosti se meze nekladou. Co třeba zakysaná smetana?