Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Přehýbat a válet pořád dokola. Záludná příprava listového těsta

Listové těsto je nejen základem tradičního štrúdlu, ale připravíte z něj mnoho dalších sladkých i slaných dobrot. Můžete ho plnit tvarohem, mákem nebo třeba špenátem, sýrem či masem.

Říká se o něm, že příprava je poměrně složitá, a tak se do jeho domácí výroby jen tak někdo nepustí a radši si ho koupí v obchodě hotové. Přesto se najdou lidé, kteří nepovolí a chtějí si jeho přípravu aspoň vyzkoušet a zjistit, zda se jim ta trocha práce navíc vyplatí a zda se bude chuť domácího těsta lišit od toho kupovaného.

Cílem je většinou domácí štrúdl, jehož přípravu z kupovaného těsta často svedou i děti. Zapálení domácí kuchtíci si však aspoň jednou za život budou chtít vyzkoušet, v čem je ta příprava tak obtížná a zda bude výsledek jiný. 

Je to hlavně v přípravě, která je vcelku časově náročná, protože obsahuje hodně míchání obou složek těsta, válení a přehýbání, aby těsto nakonec pěkně lístkovalo. A navíc potřebuje dlouhý odpočinek v lednici, takže si nelze představit, že by člověk v podvečer přišel domů a doufal, že štrúdl upeče k večeři, pokud tedy chce rodina večeřet ještě před půlnocí.

Samotná příprava není zase tak složitá. Kdo má trochu zkušeností s hnětením v robotu a obecně s pečením, neměl by narazit na větší problémy. 

Ostatně podívejte se na video, kde přípravu ukazuje šéfkuchař Patrik Bečvář. Žádné záludnosti tam neuvidíte.

Suroviny:

Moučné těsto:

  • 335 g hladké mouky
  • 140 g studené vody
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 12 g soli

Všechny ingredience spolu hákem v robotu zpracujeme. Vytvoříme čtverec velikosti 20×20 cm, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme chladit do lednice na 30–60 minut.

Máslové těsto:

  • 320 g másla
  • 145 g hladké mouky

Máslo a mouku smícháme v robotu „káčkem“, vyválíme v pečicím papíru do rozměrů 20×40 cm. Dáme chladit do lednice na 30–60 min.

Postup:

Vychlazená těsta vyndejte z lednice. Nejprve si vezměte menší těsto a vyválejte ho, aby překrývalo 2/3 většího těsta. Poté z většího těsta sejměte pečící papír a do 2/3 položte těsto menší.

Vaříme s profesionály

Vzdělávací platforma www.varimedobre.eu byla vytvořena Plzeňským krajem ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů ČR v rámci projektu „Zvyšování kvalifikace studentů gastronomických oborů“ spolufinancovaného z programu Přeshraniční spolupráce Česká republika Svobodný stát Bavorsko.

Zbylou třetinu přehněte doprostřed přes menší těsto a nakonec přehněte doprostřed i druhou stranu.

Zabalte do pečícího papíru nebo potravinářské fólie a dejte na 60 min. chladit do lednice.

Těsto vyválejte do rozměrů cca 20×60 cm. Těsto přehněte. Takto hotové těsto zabalte do pečícího papíru/potravinářské fólie a dejte chladit alespoň na dvě hodiny do lednice (ideálně 24 hodin).

Autor:
  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

23. dubna 2024

V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Umí člověka rozpohybovat i vytáhnout z deprese. Vepříci, koně, psi i delfíni

23. dubna 2024

Nejenže jsou lidem věrnými souputníky. Zástupci živočišné říše jim mohou i vylepšit fyzické a...

Podzámecká zahrada v Kroměříži je plná energie a inspirace. I za deště

22. dubna 2024  10:42

Nemůžete zabloudit. Na spodní straně náměstí proběhnete mezi domy k zámku s právě opravovanou...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...