Pondělí 25. září 2023, svátek má Zlata
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 25. září 2023 Zlata

Domácí zabijačka se mění. Už se sice nezabíjí, lidi však baví vlastní výroba

Doby, kdy si každý na vesnici v chlívku vykrmoval prase, jsou pryč. Ubylo tak klasických domácích zabijaček, jejichž hlavním účelem bylo vytvoření zásob masa na zimu. Mezi lidmi však roste obliba domácího zpracování masa. Není to však jen kvůli vlastnímu potěšení a zálibě, ale zároveň i kvůli ceně, která je podstatně nižší než při koupi v obchodě.
Při vyvrhování vnitřností se kontroluje kvalita střev, játra, srdce, plíce,...

Při vyvrhování vnitřností se kontroluje kvalita střev, játra, srdce, plíce, zkrátka zda bylo všechno s čuníkem v pořádku. Spousta vnitřností následně putuje do guláše nebo ovaru. | foto: Anna Grosmanová

Plyne to z dat společnosti Maso-Profit, která se zabývá prodejem řeznických potřeb. Namísto celého prasete si lidé koupí jen polovinu, kterou si doma sami zpracují. Za stejný objem masa totiž v obchodě mohou zaplatit i dvakrát tolik. Musí však dodržovat pravidla.

Tradičních domácích porážek ubývá a střídají je modernější varianty. Domácí zpracování masa bez nutnosti porážky je méně náročné, čistší a levnější.

„Člověk si namísto celého prasete pořídí pouze vepřovou půlku s droby. Doma si pak vyrobí veškeré produkty spojené se zabijačkou, jako je tlačenka, jaternice a jelítka, ale i různé druhy uzených klobás a uzených mas,“ vysvětlil technolog František Kopal ze společnosti Maso-Profit.

Přechod Čechů od klasických domácích zabijaček ke zpracování již koupeného masa potvrzují i data ministerstva zemědělství. „Počet domácích porážek dlouhodobě klesá. Od roku 2012 se jejich počet snížil o víc než pětinu ze 125 tisíc na 93 tisíc,“ řekl mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

Počet domácích porážek v Česku

Podobně jako pečení chleba ve vlastní troubě, také domácí zpracování masa pomůže peněžence. Při nákupu v obchodě člověk za kilogram vepřového zaplatí průměrně víc než sto korun. 

V případě koupě vepřové půlky utratí jen polovinu. Náklady na základní potřeby ke zpracování masa jsou také výrazně nižší, než je tomu u porážek.

Domácí příprava masných výrobků se pro mnohé stala koníčkem zejména během pandemie a uzavření restaurací. „Lidé berou přípravu uzenin nebo jitrnic také jako společenskou událost. Roste proto zájem o řeznické nástroje, jako jsou domácí plničky, nože, sekáče, řezačky masa, koření a další,“ dodal Kopal.

Podívejte se do našich Receptů, jak na výrobu zabijačkových specialit:

I na moderní verzi domácí porážky se však vztahují určité legislativní povinnosti. Bez příslušného povolení není možné masné výrobky dále prodávat, je ale možné jimi podarovat osoby blízké.

Že zájem o domácí zabijačky oživuje, dokládá i Letenské prase, což je každoroční akce, která ukazuje domácí zabijačku v reálných podmínkách. Součástí je i workshop, kde se účastníci sami mohou naučit, jak se vyrábějí zabijačkové speciality.

29. ledna 2018

My jsme se akce zúčastnili v roce 2018, letos se konala 22. ledna v poněkud okleštěném formátu, protože kvůli pandemické situaci na poslední chvíli zrušil účast hlavní showman mistr řezník. Tehdy ukazoval na pověšeném praseti, odkud pocházejí jednotlivé partie, které si pak lidi kupují u řezníka nebo v samoobsluze.

Jak na domácí jitrnice podle mistra řezníka Dvořáka

Suroviny: 

  • hlava, lalok, kůže, koleno
  • srdce, jazyk, slezina, plíce
  • játra syrová
  • bílé pečivo (např. žemle)
  • vývar
  • sůl, nové koření, pepř černý mletý, majoránka, česnek, (popř. zázvor, citronová kůra strouhaná)

Postup:

Ve dvou hrncích současně vaříme do měkka následující: v jednom hrnci hlavu, lalok, kůže a koleno, v hrnci druhém srdce, jazyk, slezinu a plíce. Uvařené maso a vnitřnosti necháme okapat, následně semeleme najemno.

Do teplého vývaru z masa namočíme bílé pečivo, poté semeleme. Semeleme syrová játra.

Vše smícháme v nádobě dohromady a dochutíme (sůl, nové koření, pepř černý mletý, majoránka, česnek), dle krajových zvyklostí možno přidat také zázvor a citronovou kůru. K získání požadované konzistence popřípadě dolijeme vývar z vnitřností. V této fázi můžeme vyzkoušet chuť prejtu nejlépe tak, že si odebereme malou část, kterou ohřejeme na pánvi, dle chuti případně dokořeníme.

Vzniklý jitrnicový prejt naplníme do zašpejlovaných střívek a necháme odvařit při teplotě 8085 °C. Až jitrnice vyplavou na povrch vody (12–20 minut), vyndáme je. Uvařené jitrničky necháme vychladnout ponořením do studené vody. Poté je vyndáme a necháme okapat. 

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Od čtrnácti ji živilo houbaření a prodej hub, ve městě drahé pochoutky

„Dnes považujeme houbaření za hobby, ale pro mou prababičku, pocházející z malé obce na Kladensku, to bylo náročné...

Vyrobte si příruční dřevník hned na zápraží. V zimě budete mít dřevo po ruce

Topíte v zimě v krbu nebo krbových kamnech a máte rádi nachystané úhledné hraničky dřeva? Pojďte si s námi vyrobit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S noblesou vyřízla líčka z vepřové hlavy a uhranula porotu MasterChefa

Soutěžící MasterChefa umějí překvapit, o tom žádná. Nicméně zručnost a lehkost, s nimiž jednadvacetiletá finalistka...

Prací v michelinské restauraci si příliš nevyděláte, říká vítězka MasterChefa

Premium Jako sedmnáctiletá ohromila porotu pořadu MasterChef Česko svým kuchařským talentem i neotřelými nápady a soutěž...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Je to britka. Jenže s dlouhými chlupy a mazlivější, což je u kočky fajn

Britská dlouhosrstá kočka je taková kočičí královna v novém, huňatějším kabátku, v němž vypadá jako medvídek. Najít ji...

Kdo vládne Hradu. Co jsou zač lidé kolem prezidenta a o co spolu válčí

Premium Z Hradu se půl roku po inauguraci Petra Pavla stává mocenské sídlo, v němž hlava státu nemá vždy hlavní slovo....

Prapor Azov vrací úder. S Rusy si srovnává účty za jatka v Mariupolu

Premium Za zprávou o osvobození dvou malých vesnic na východě Ukrajiny se skrývá zajímavý příběh. Osudy obránců Mariupolu,...

Agáta a Soukup: Nečekaný zvrat u soudu. Co se stalo při předání dcery Rozárky?

Premium Rozchod slavné herečky Agáty Hanychové (38) a mediálního magnáta Jaromíra Soukupa (54) má mnohem složitější pozadí, než...

Slupky nevyhazujte. Ochudili byste se o slušnou dávku vitaminů

Ve slupkách banánů, jablek, okurek a dalších plodů se skrývá spousta účinných látek, které byste neměli nechat...

Víno může pod korkem zrát stejně dobře jako pod šroubem, říká degustátor

Premium K čemu pít bílé a k čemu červené víno? Smí se bílé dolévat? Jaká jsou vlastně pravidla? Hlavně ať chutná! Vášnivý...

Z máty je skvělý sirup i čaj, hodí se do pomazánek, mletého i na obklady

Všude kvete a krásně voní. Máta patří mezi sezonní bylinky, které vás v létě osvěží a ve studených nápojích i ochladí....

Nejlepší houbová omáčka je dle Punčocháře s bůčkem, Forejt vybral krk

Houbaři mají sezonu, někde to jsou žně, někde se na ně teprve čeká. Nicméně na téma houbové omáčky, na to slyší...

Pomozte se zbavit zácpy u vašich dětí: zařaďte do jejich jídelníčku vlákninu GOS/FOS
Pomozte se zbavit zácpy u vašich dětí: zařaďte do jejich jídelníčku vlákninu GOS/FOS

V poslední době se stále více hovoří o významu vlákniny GOS/FOS. Co to vlastně je a proč by neměla chybět ve stravě vašeho potomka? Může například...

Já vím své, říká modelka Taťána Kuchařová k třetí svatbě Brzobohatého

Taťána Kuchařová (35) zavzpomínala na své dětství i dospívání v Opočně a popsala své aktuální plány do budoucna....

Až oči přecházejí. Jak vypadá jídlo z fast foodů na fotkách a v realitě

Nadýchané housky, šťavnaté hovězí, zelený salát a lahodně rozteklý sýr. Obrázky hamburgerů na reklamních fotografiích...

Velmi mi to pomohlo, říká o plastice prsou herečka Aneta Krejčíková

Aneta Krejčíková (32), která nedávno zazářila v roli sekretářky Květy v seriálu Volha, promluvila o modelaci prsou i...

Solární panely odcházejí překvapivě rychle a záruky nefungují, říká expert

Premium Solární boom může za pár let přinést majitelům fotovoltaických elektráren nepříjemné překvapení. Životnost solárních...

Drahota změnila nakupování Čechů, obchodníci začínají s cenami brzdit

Inflace je v Česku stále vysoká, meziročně se drží na úrovni 8,5 procenta. Nakupování v akčních nabídkách a ve slevách...