Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pohlreich: Svíčkovou bych nejraději zakázal, časem umře stejně sama

Do dvaceti let po svíčkové neštěkne ani pes, tvrdí Zdeněk Pohlreich. Tradiční česká kuchyně mu připadá tak staromódní a těžká, že v dnešním životním stylu nemůže přežít.

Zdeněk Pohlreich s Romanem Vaňkem za zády zapáleně přednáší o jednoduchých fíglech domácí kuchyně. | foto: Marek Burza

"Podívejte se na ty tuny guláše nebo svíčkové se šesti, které denně zbaštíme. Od stolu pak sotva vstaneme. To se vůbec nehodí do dnešní doby," tvrdil nedávno na přednášce na Střední škole gastronomické a hotelové v Praze-Braníku. Tím ohromil všechny studenty, pro které je zvládnutí perfektní svíčkové základem technologie v kuchyni.

Chtěl jsem vědět o jeho kontroverzním názoru víc. Zastihl jsem ho na kurzu v Pražském kulinářském institutu, kde se probírala Zázračná jednoduchost kuchyně Zdeňka Pohlreicha.

"Velký problém vidím v tom, že v české tradiční kuchyni schází předkrmy, jako je tomu třeba ve Francii nebo Itálii. To pak vede k tomu, že jdeme v práci na oběd, dáme si svíčkovou, kupu knedlíků, těžkou omáčku plnou mouky. Bleskově to spořádáme a odpadneme," popisuje Pohlreich typický způsob stravování během pracovního dne.

Opakuje známé pravidlo, že mozku trvá nějakou dobu, než zjistí, že je žaludek plný a není třeba dále jíst. Což by se u oběda s lehkým předkrmem nemohlo stát.

Máte nějakou osobní zášť proti svíčkové?
Svíčková sama o sobě je jídlo, které je sice dobré, ale prostě staromódní. Je to minulé století.

Ale vy ho taky máte na jídelním lístku.
Co mám dělat, lidi ji mají rádi a já jsem obchodník. Je to sice tradiční české jídlo, ale myslím si, že do budoucna se tu jíst nebude. Zaprvé kuchaři ho nebudou umět uvařit, zadruhé k současnému životnímu stylu se nehodí. A už vůbec si nemyslím, že je to takový národní poklad a rozhodně by to nebyla taková strašná ztráta. Navíc mám pocit, že se z toho dělá něco víc, než to je.

Není to tím, že se svíčková obecně prezentuje jako vrchol kuchařského umění?
Je to jídlo, které bylo populární desítky let. A mě nebaví dívat se v televizi každé Vánoce na Mrazíka a na dvacet let staré věci. Takže proč ne jednou za čas, ale když si to odpustím, nic se nestane. A když české restaurace budou bez svíčkové, rozhodně se taky nic nestane. To náboženství, které se týká svíčkové, podle mne drží českou kuchyni zpátky. Je to takové bazírování na tom málu, které je opravdu české. Já se toho možná už nedožiju, ale za dvacet let už bude česká kuchyně úplně jiná. Hlavně velikost porcí.

A co se tedy stane?
Myslím, že se stane to, co jinde ve světě. Podívejte se na francouzskou, španělskou nebo třeba italskou kuchyni. Jak se tam propojují vlivy. Tak proč bychom se tu měli zavřít za nějakou zeď a nacpávat se jitrnicemi a kotli gulášů. Hlavně si myslím, že přejímat zahraniční vlivy není žádná ostuda. Přece česká kuchyně není světová a ani nikdy nebude, jí se jenom tady. Ve světě je mnoho regionálních kuchyní, které jsou mnohem lepší, zajímavější i zdravější. To přece není ostuda, něco se přiučit.

Odkud přijdou zahraniční vlivy?
Jen si vzpomeňte na dovolenou třeba v Řecku. Všem je nám tam dobře, jejich jídla milujeme a po zbytek roku se nám po nich stýská. A srovnejte to třeba s tím, co vidíte v televizi. Když bude vařit třeba takový mistr české kuchyně jako Sapík, tak když se budu stravovat podle něj, tak by musel být zázrak, abych nepřibral za týden aspoň tři kila.

Jak nepřibírat a zároveň si pochutnat?
Podle mne je zásadní finta v tom, abychom jedli méně, ale chuťově výraznější, hlubší jídla. Ty vám spolehlivě nahradí objem. Proč mám do sebe soukat tunu knedlíků bez chuti, což jsou v podstatě housky s moukou? To mi připadá jako taková naše divná třetí cesta.

Co říkáte tomu, že tady na kurzu je tak velké množství mladých lidí?
Asi přibývá lidí, kterým není jedno, co jedí, a myslím, že jich bude přibývat. Lidi vědí, že je něco blbě, otázkou je, zda se v současném systému podaří něco zlepšit a budou mít na kvalitnější jídlo.

Návod na perfektní srnčí svíčkovou

3. listopadu 2010

Autor:
  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Zahrada u řadovky je malá, úzká a moc do kopce. Architektka si poradila

14. května 2024

Velmi omezený prostor, pouhých sto čtverečních metrů s ne zrovna ideálním půdorysem, navíc ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Czech Nature Photo: Tajemný snímek s pavučinami pořídil vítěz v Austrálii

15. května 2024

Mezinárodní porota si musela pozorně prohlédnout dva a půl tisíce snímků z celého světa, aby...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

Fascinující jsou rostliny i genetické úpravy. Umí snížit spotřebu pesticidů

21. května 2024  2:24

Nejmenší na světě jsou semena orchidejí, proto se dají ukazovat tak maximálně pod mikroskopem, to...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

Stoletou ptačí zahradu ve Zlíně zdobí zakrslé slepičky a chrání kachní komando

20. května 2024

Soutěž „Ptačí zpěv a život je v zahradě to nejhezčí,“ je přesvědčena čtenářka Jana, která se třináct let...

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....