Slovo babička je dnes hlavně marketingový tahák, tvrdí Pohlreich

aktualizováno 
Zdeněk Pohlreich bude vyučovat. Připravuje šestidílnou sérii, kde bude diváky seznamovat se základy vaření. Nechce učit jednotlivé recepty, jde mu o to, aby každý pochopil základní principy, proč a jak se ke kuchtění přistupuje.

Zdeňek Pohlreich v novém pořadu Vařte jako šéf! | foto: Prima family

Co to, na jaře obvykle grilujete?
Mně se zdálo, že ta série grilování už stačila, chtěl jsem udělat něco pozitivního, nechtěl jsem jenom nadávat po hospodách, ale natočit něco takového, aby lidi pochopili, že vaření je vlastně strašně jednoduchá věc. Nechci lidi učit recepty, ale chci je naučit vařit. Chci je třeba naučit jednu základní omáčku a v tom tématu postupovat ke složitějším věcem.

Fotogalerie

Předpokládám, že klasika to nebude.
To ne, nebude to česká klasika, jednak se to nehodí do sezony a za druhé si myslím, že svět bude jíst jinak. Ono je teď trendy bušit na historickou notu, slovo babička se stalo jedním z velkých marketingových taháků. Já chci ukázat jídla, která chutnají mně, takže to nebude tak, že bych u sporáku hodinu kvrdlal vařečkou. Chtěl bych ukázat, jak během deseti minut z jedné omáčky udělat tři další, jak zacházet s vejcem, aby člověk pochopil, proč se postupuje tak a tak, jak se to dělá po technické stránce.

Takže Ano, šéfe! už máte plné zuby?
Ano, šéfe! jsme natočili po hromadách hospod, s větším nebo spíš menším úspěchem jsme se pokoušeli změnit přístup hospodských. Ale já jsem si uvědomil, že hospody nebudou nikdy jiné, dokud se nezmění konzument. A k této změně by měl přispět i tento pořad.

Jak to bude probíhat technicky?
Vzal jsem si na to tři asistenty a tím, že to budu učit je, tak to přeneseně budu učit i toho diváka. Jsou to lidi, kteří mají větší či menší profesní zkušenosti, třeba kluci, kteří jsou krátce po vyučení. A navíc jsou takovým obrazem, jak kuchaři vaří po běžných restauracích.

Žádné pípání?
Chci k tomu přistupovat pozitivně. To mě baví, jídlo je jedna z mála věcí, na které je spolehnutí. Já jsem kuchař, takže si rád trošku zavařím, takže teď budeme mít šest dílů takové kuchařské školy. Vždycky jsem chtěl něco podobného udělat, navíc si myslím, že pořadů, kde se slušně vaří, není zase tak moc. To je asi ta hlavní motivace. Jde mi hlavně o princip a ne snůšku receptů. A ten princip je jednoduchý: za prvé to musíte zvládnout technicky, za druhé je důležité trošku se vyznat ve zboží. Máte dva druhy lidí. Když máte hlad, tak jeden vám dá rybu a druhý vás naučí lovit. A my bychom chtěli být ti druzí, naučit lidi lovit.

Autor:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Cheesecake a Amuse-Bouche. Slova, která dala v Prostřeno zabrat

Karel Ondrka předváděl v pořadu Prostřeno! soutěžícího s Touretteovým syndromem.

Oblíbená série Prostřeno se vysílá již desátým rokem. V netradičním kulinářském pořadu se k plotně často staví i lidé,...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Pošlete fotku svého nejlepšího místa pro relaxaci a vyhrajte infrasaunu

Nejkrásnějším relaxačním místem jsou pro mě hory, které mě nabíjí svou silou,...

Na konci listopadu jsme vyhlásili soutěž o nejlepší místo, kde nejraději relaxujete. Z desítek fotografií, které jste...

Pět tipů, jak v zimní sezoně ušetřit za vytápění bytu

Digitální termostatická hlavice od výrobce Elektrobock

Podle předpovědí ekonomů se letos teplo pro spotřebitele zdraží. Už jen proto je důležité vědět, jak s ním zacházet,...

Nákup až ke dveřím přivezou autonomní vozíky. Testuje je britské Tesco

Britské Tesco zavádí autonomní vozíky, které přivezou nákup až ke dvěřím

Technologická společnost Starship vsadila místo dronů na autonomní vozíčky, které dokážou přivézt nákup do čtvrthodiny...

Najdete na iDNES.cz