Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

KVÍZ: Co víte o půstu před Velikonocemi? Naši předci maso uměli nahradit

aktualizováno  1. března 16:52
Půst je hodně skloňovaná veličina – dáváte si přerušovaný s časovými okny pro jídlo, či raději tradiční, bez sousta po celý den? A nebo právě zkoušíte ten předvelikonoční jako naši předci? Tedy jestli víte, jak na to. Koneckonců otestujte se.
Očistný půst před Velikonocemi trvá desítky dní. Držíte ho?

Očistný půst před Velikonocemi trvá desítky dní. Držíte ho? | foto: Getty Images

Půst může mít nejrůznější podoby podle dané tradice a náboženství, ovšem nejběžnější je vzdát se na určitou dobu masa. Postní kuchařka od kořene po nať z nakladatelství Smart Press, od šéfkuchaře Pavla Drdela ukazuje, že není nutné vzdát se dobré chuti jídla nebo radosti z vaření.

Otestujte se, co víte o předvelikonočním půstu

Kdo odpověděl do 1. března 2024 do 12:00 správně na všechny otázky, mohl vyhrát právě tuto Postní kuchařku. Vylosovány byly Hana Vacková, Eva Pravdová, Michaela Jaklová, Hanka Danihelová a Jitka Buchtová. Gratulujeme výherkyním, knihy jim zašleme na adresu, kterou uvedly při registraci do soutěže. Vy ostatní si alespoň můžete kvíz zopakovat.

O kvalitě autorské kuchařky šéfkuchaře strakonické restaurace Sůl & Řepa s vegetariánskými recepty bez masa svědčí stříbro, které získala v mezinárodní soutěži Gourmand Cookbook Awards v kategorii Šéfkuchaři.

Ocení ji každý milovník zdravého životního stylu, udržitelnosti i vaření z lokálních a sezonních potravin. Je také skvělým průvodcem pro všechny, kteří v kuchyni rádi experimentují s různými způsoby přípravy jídla a poznávají nové chutě.

Podle Pavla Drdela uvaříte i bez masa skvělé vepřo zelo. Přesvědčil o tom adepty na MasterChefa, zkuste to také.

5. října 2022

Uznejte, že tento jihočeský kouzelník se zeleninou rozhodně stojí za pozornost. Koneckonců, zaregistrovat jste ho mohli i v Pohlreichově Souboji restaurací, kde jeho strakonický podnik Sůl & Řepa reprezentoval českou kuchyni.

22. března 2023

Přestože Pavel Drdel používá lokální a sezonní potraviny, jeho kuchařka je stejně jako menu jeho restaurace plná pestrých pokrmů ze zeleniny, luštěnin a občas i mléka nebo vajec. Úrodu letních a podzimních měsíců umí uchovat naloženou nebo usušenou a používá ji v zimních receptech. Není problém se tak naučit vařit také. Vyplatí se to nejen o půstu.

Dobrá mouka se po čtrnácti dnech zkazí, ta dnešní je mrtvá, říká šéfkuchař

Držíte poctivě před Velikonocemi půst?

celkem hlasů: 263
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 1. března 2024. Anketa je uzavřena.
Autor:
  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Czech Nature Photo: Tajemný snímek s pavučinami pořídil vítěz v Austrálii

15. května 2024

Mezinárodní porota si musela pozorně prohlédnout dva a půl tisíce snímků z celého světa, aby...

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Vysaďte si damašskou růži. Voňavou léčivku, kterou využijete na pěstění pleti

17. května 2024

Královna květin, říká se jí. Umí opravdu potěšit, některé kultivary nadchnou i nádhernou vůní....

Brněnská zahrádka v parku, s pergolou a záhony, o kterou pečují romské děti

23. května 2024

Soutěž Má jen pár desítek metrů čtverečních a první zahradnické práce tu proběhly v roce 2022, nicméně už...

Stromy a keře si umějí pomáhat, aby byly zdravější. To je tajemství guildů

23. května 2024

Guildy jsou společenství stromů a rostlin. Pomáhají si prospívat, odolávat škůdcům, lákat celoročně...

Snědl jsem i syrové kuře. Mistr japonské kuchyně nejen o tom, proč neumíme jíst sushi

23. května 2024

Premium Může se pyšnit titulem mistra světa v přípravě japonského jídla pro nejaponské kuchaře. Jakub Horák...

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...