Ve venkovních výzvách se v soutěži Masterchef Česko většinou nevyřazovalo, proto se do první výzvy vrhla pětice – ve složení Petra, Terka, Honza, Kuba a Péťa – plná naprostého nadšení. Věděli jen, že hrají o nějakou zásadní výhodu pro druhou výzvu. A to většinou stojí za to, takže motivace byla velká.
V Esce, restauraci s výjimečným konceptem, jako obvykle voněl křupavý chléb a loupáky a na soutěžící se smály čerstvé suroviny z českých luhů a hájů. „Zbylo vás pět, pět nejlepších amatérských kuchařů Česka, tak dnes dostanete příležitost zavařit si v profesionální kuchyni pod taktovkou šéfkuchaře Martina Štangla,“ promluvil k nim porotce Radek Kašpárek, což také znělo dobře.
Vaření v profi kuchyni Esky si finalisté užili |
Prvním úkolem bylo vytvořit ze základních lokálních surovin snídani podle standardů restaurace Eska, která je snídaněmi vyhlášená. A tak porota dostala naservírované opravdu perfektní snídaně od chleba s rybičkovou pomazánkou přes domácí granolu naslano a nakyslou polévku až po chleba ve vajíčku a pečený tvaroh s chlebem a bylinkami. Pokochejte se v galerii.
S výzvou si podle poroty nejlépe poradila Petra, které se dokonale povedla opravdu lahodná snídaňová polévka s chřestem. A tak získala vysněnou výhodu, která jí ovšem ve finále zlomila vaz. Ale nepředbíhejme.
Péťa oslnil klidným nadšením, Petra pohořela
Petra získala privilegium rozdělit mezi finálovou pětici včetně sebe přípravu pěti chodů z menu restaurace Eska, od vybraného pokrmu přitom každý musel připravit pět porcí. „V první výzvě jste si osahali provoz v profesionální kuchyni. Vydat jednu porci během jedné hodiny je sice hezké, ale profesionální vaření je o tom, že těch porcí za hodinu zvládnete vydat mnohem víc. A všechny musí být stejně kvalitní,“ řekl k tomu lakonicky Radek Kašpárek.
Co bylo na menu naplňujícím filosofii Esky, které připravil šéfkuchař Martin Štangl, a komu přípravu toho kterého pokrmu Petra přiřadila?
- Bylinkový tatarák s majonézou z černého česneku a nastrouhaný sušený žloutek připravoval Honza.
- Fermentovaná červená pšenice, pošírované vejce, houby, jehličí a houbové garum, to byl pokrm, který si Petra vybrala sama pro sebe.
- Brambory v popelu s uzeným kaprem, kefír a loupákové máslo, pokrm složitý na přípravu, Petra přiřadila Kubovi.
- Grilovaný sumec s omáčkou z rajčat, kedlubnou a medvědím česnekem, na tom si mákla Terka, když musela rybu vyfiletovat.
- A mléčná zmrzlina, medový crumble a medová plástev se staly dezertem, na který bude dlouho vzpomínat Péťa, který ho připravoval.
„A o co se hraje? Vítěz této výzvy, ten, který připraví ten nejlepší pokrm, respektive pět pokrmů, získá možnost stáže v restauraci Eska,“ řekl porotce Honza Punčochář. A nadšení pěti finalistů vzápětí vystřídal úlek, když se museli převléci do černých zástěr. Tato výzva totiž byla vyřazovací.
Vařit v profi kuchyni není žádná legrace, zjistili Kuba a Petra.
Současně prověřila, jak na tom kdo je nejen s vařením, ale i dalšími schopnostmi. A v tomto ohledu porotu naprosto oslnil Péťa, který se poměrně složitého moučníku nejenže nezalekl, ale jeho přípravu si nadšeně užíval za asistence Martina Štangla. Bylo vidět, že je šťastný a cítí se jako ryba ve vodě, přestože se nezastavil, téměř necítil ruce a z čela se mu řinul pot (viz úvodní video). Stáž v Esce byla zaslouženě jeho, jak si koneckonců moc přál.
Zato Petra s Kubou s vařením trochu bojovali, aby dodrželi čas, a jejich výdej se opozdil. Kuba měl problém s ukrojením ideálního krajíce, Petru potopila příprava obyčejného vajíčka. Nicméně své pokrmy dokončili, naservírovali a porota konstatovala, že jim nic nechybí. Stejně jako zbývajícím třem.
Někdo však vypadnou musel, černé zástěry nedávaly v tomto směru prostor pochybnostem. A byla to Petra, která díky přípravě skvělé snídaně ve stejné venkovní výzvě získala výhodu, bohužel ji však nedokázala takticky využít.