Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V Masterchefovi zbývá jen čtveřice, kluk z Ostravy vybojoval stáž Praze

  21:50
Finálová pětka vygenerovaná v předchozím kole se v další výzvě postavila do reálné profesionální kuchyně. A ne jen tak ledajaké, vzali je do vyhlášené Esky v pražském Karlíně. Každý sám za sebe musel připravit geniální snídani, pak mezi sebe rozhodili pětichodové menu a ke svému překvapení i černé zástěry. To je pochopitelně trochu rozhodilo.

Ve venkovních výzvách se v soutěži Masterchef Česko většinou nevyřazovalo, proto se do první výzvy vrhla pětice – ve složení Petra, Terka, Honza, Kuba a Péťa – plná naprostého nadšení. Věděli jen, že hrají o nějakou zásadní výhodu pro druhou výzvu. A to většinou stojí za to, takže motivace byla velká.

V Esce, restauraci s výjimečným konceptem, jako obvykle voněl křupavý chléb a loupáky a na soutěžící se smály čerstvé suroviny z českých luhů a hájů. „Zbylo vás pět, pět nejlepších amatérských kuchařů Česka, tak dnes dostanete příležitost zavařit si v profesionální kuchyni pod taktovkou šéfkuchaře Martina Štangla,“ promluvil k nim porotce Radek Kašpárek, což také znělo dobře.

Vaření v profi kuchyni Esky si finalisté užili

Prvním úkolem bylo vytvořit ze základních lokálních surovin snídani podle standardů restaurace Eska, která je snídaněmi vyhlášená. A tak porota dostala naservírované opravdu perfektní snídaně od chleba s rybičkovou pomazánkou přes domácí granolu naslano a nakyslou polévku až po chleba ve vajíčku a pečený tvaroh s chlebem a bylinkami. Pokochejte se v galerii.

S výzvou si podle poroty nejlépe poradila Petra, které se dokonale povedla opravdu lahodná snídaňová polévka s chřestem. A tak získala vysněnou výhodu, která jí ovšem ve finále zlomila vaz. Ale nepředbíhejme.

Péťa oslnil klidným nadšením, Petra pohořela

Petra získala privilegium rozdělit mezi finálovou pětici včetně sebe přípravu pěti chodů z menu restaurace Eska, od vybraného pokrmu přitom každý musel připravit pět porcí. „V první výzvě jste si osahali provoz v profesionální kuchyni. Vydat jednu porci během jedné hodiny je sice hezké, ale profesionální vaření je o tom, že těch porcí za hodinu zvládnete vydat mnohem víc. A všechny musí být stejně kvalitní,“ řekl k tomu lakonicky Radek Kašpárek.

Co bylo na menu naplňujícím filosofii Esky, které připravil šéfkuchař Martin Štangl, a komu přípravu toho kterého pokrmu Petra přiřadila?

  • Bylinkový tatarák s majonézou z černého česneku a nastrouhaný sušený žloutek připravoval Honza.
  • Fermentovaná červená pšenice, pošírované vejce, houby, jehličí a houbové garum, to byl pokrm, který si Petra vybrala sama pro sebe.
  • Brambory v popelu s uzeným kaprem, kefír a loupákové máslo, pokrm složitý na přípravu, Petra přiřadila Kubovi.
  • Grilovaný sumec s omáčkou z rajčat, kedlubnou a medvědím česnekem, na tom si mákla Terka, když musela rybu vyfiletovat.
  • A mléčná zmrzlina, medový crumble a medová plástev se staly dezertem, na který bude dlouho vzpomínat Péťa, který ho připravoval.

„A o co se hraje? Vítěz této výzvy, ten, který připraví ten nejlepší pokrm, respektive pět pokrmů, získá možnost stáže v restauraci Eska,“ řekl porotce Honza Punčochář. A nadšení pěti finalistů vzápětí vystřídal úlek, když se museli převléci do černých zástěr. Tato výzva totiž byla vyřazovací.

Vařit v profi kuchyni není žádná legrace, zjistili Kuba a Petra.

Současně prověřila, jak na tom kdo je nejen s vařením, ale i dalšími schopnostmi. A v tomto ohledu porotu naprosto oslnil Péťa, který se poměrně složitého moučníku nejenže nezalekl, ale jeho přípravu si nadšeně užíval za asistence Martina Štangla. Bylo vidět, že je šťastný a cítí se jako ryba ve vodě, přestože se nezastavil, téměř necítil ruce a z čela se mu řinul pot (viz úvodní video). Stáž v Esce byla zaslouženě jeho, jak si koneckonců moc přál.

Soutěž musela opustit Petra.

Zato Petra s Kubou s vařením trochu bojovali, aby dodrželi čas, a jejich výdej se opozdil. Kuba měl problém s ukrojením ideálního krajíce, Petru potopila příprava obyčejného vajíčka. Nicméně své pokrmy dokončili, naservírovali a porota konstatovala, že jim nic nechybí. Stejně jako zbývajícím třem.

Někdo však vypadnou musel, černé zástěry nedávaly v tomto směru prostor pochybnostem. A byla to Petra, která díky přípravě skvělé snídaně ve stejné venkovní výzvě získala výhodu, bohužel ji však nedokázala takticky využít.

Autor:
  • Nejčtenější

Houbaři nosí z lesů první hříbky. Mapa ukáže, kam jít

29. května 2024  9:14

Meteorologové nepředpovídají jen počasí, na základě měření stovek jejich stanic zkoušejí...

Džungloidní zahrada přinese úrodu v biokvalitě pro příštích sedm generací

3. června 2024

Soutěž Její více než hektarová zahrada leží vysoko nad vesnicí, v kopci, přesto o ni s láskou zvládne...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Koupací jezírko stojí hodně úsilí. A nejméně půl milionu, říká odborník

31. května 2024

Premium Kdo by netoužil po jezírku či bazénu na koupání, kde z vody není cítit chlór, přesto je čistá....

Tito nejroztomilejší mazlíčci vyhráli granule, deku i lahodné kapsičky

1. května 2024  1:05,  aktualizováno  31.5 13:22

Hlasování v květnové anketě o nejroztomilejší mazlíčky skončilo a my vám můžeme představit vítěze....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pršelo, což je pro houby ráj. Pochlubte se úlovky z lesa

31. května 2024

Obecně platí, že houby začínají nejvíce růst po vydatných deštích a následném teplém počasí. A...

Zahrada na chalupě po mamince se stala pro manžele kvetoucím rájem na zem

5. června 2024

Soutěž Manžel paní Evy zdědil ve východních Čechách stavení po své mamince a ještě za jejího života jsme...

Toužili po domku se zahrádkou, budovat zahradu se teď učí krok za krokem

4. června 2024

Soutěž Když v roce 2015 objevili zahradu v Plzni uprostřed staré bytové zástavby, začal se postupně stávat...

Pošlete fotku svého psa či kočky a hrajte o prémiové granule za 10 tisíc

3. června 2024  8:55

Prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu v hodnotě deseti tisíc korun je opět ve...

Džungloidní zahrada přinese úrodu v biokvalitě pro příštích sedm generací

3. června 2024

Soutěž Její více než hektarová zahrada leží vysoko nad vesnicí, v kopci, přesto o ni s láskou zvládne...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...