Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Místo italského chaosu skvěle promazaný gastrostroj, nadchlo Pohlreicha

  21:15
Italskou kuchyni nelze nemilovat. Je bohatá na suroviny i chutě a jednoduchá, pokud ji opravdu umíte. Proto se ti nejlepší šéfkuchaři u nás učili a učí přímo u italských mistrů. V dalším díle Pohlreichova souboje restaurací nahlédli diváci Novy do kuchyní dvou z nich – jedné v Dejvicích, druhé v Jesenici.

Manažer Karel Šimůnek a šéfkuchař Petr Hajný jsou dva kamarádi, kteří si po letech společného cestování po Itálii a ochutnávání její kuchyně splnili svůj italský sen a společně si otevřeli Restauraci di Nuovo v Jesenici u Prahy. Petra si také možná pamatujete z loňského Souboje na talíři, kdy pomáhal na kolonádě v Karlových Varech upéct Romanovi Stašovi pořádnou žemlovku. A proti Janu Punčochářovi se nenechal zahanbit. Byla skvělá.

Šéfkuchař Tomáš Černý a PR manažerka Jana Macalíková jsou životní partneři a nejbližší spolupracovníci v pražské italské restauraci Dejvická 34. Potkali se na kurzu vaření, který vedl Tomáš spolu s italským šéfkuchařem Richardem Lucou a Zdeňkem Pohlreichem, a Jana se u nich učila italské omáčky. Od té doby jsou spolu, po roce vztahu dali výpověď ve svých tehdejších zaměstnáních a společně se pustili do projektu Dejvická 34, což je i pro ně prostě splněný sen, za kterým si cílevědomě a úspěšně šli.

Tak tohle je český až do prd***, uznal Pohlreich v Kutné Hoře i Strakonicích

To byli vybraní adepti na jasný italský duel, jenž se odehrál nejprve na domácích hřištích: museli obsloužit třicet hostů do dvou hodin, od předkrmu až po dezert. To, co předvedl v kuchyni Petr Hajný s kolegou jen ve dvou lidech, bylo úžasné, nic nebyl problém, ani když si hosté vybrali něco mimo menu.

Z menu Restaurace di Nuovo
Z menu Restaurace di Nuovo
Z jídelního lístku Restaurace di Nuovo

Z menu italské Restaurace di Nuovo v Jesenici u Prahy

Příjemný servis šlapal jako hodinky, i když byl Karel Šimůnek během zátěžáku pěkně nervózní. Ovšem s noblesou napravil i stížnost na přesolené domácí špagety (poslední várka byla slanější, vyvařila se voda) – s omluvou dostali hosté i porci skvělého rizota jako kompenzaci, aby to mohli zajíst.

Ani Dejvická 34 nijak nezaváhala. Tomáš Černý je pedant, všechno v jeho kuchyni šlape podle přesně nalajnovaných pravidel, proto mu prý také říkají Němec, s čímž nemá problém. I díky tomu zvládli tři neplánované hosty z ulice navíc – takovou nenápadnou zatěžkávací zkoušku od Zdeňka.

Z menu Dejvické 34
Z menu Dejvické 34
Dezert z Dejvické 34

Z menu pražské italské restaurace Dejvická 34

Jídlo i servis dokonalé, prostě radost, která v roce 2022 učarovala i michelinským komisařům, takže Dejvické udělili ocenění Bib Gourmand, což značí skvělý poměr cena výkon. Mezi kuchaři se mu říká „malá hvězdička“. Po zátěžovém testu to Pohlreich shrnul lakonicky: „Místo italského chaosu skvěle promazanej gastrostroj.“

Klíčem k italské kuchyni je dělat věci jednoduše, říká šéfkuchař Lucque

Poté si je štáb Novy ještě vyzkoušel se skrytou kamerou, když majitelé ´nebyli doma´, a mohl konstatovat jen drobné přešlapy v servisu. A nakonec se obě kuchyně utkaly v Pohlreichově Next Dooru v centru Prahy, kde vařily večerní menu pro třicet hostů proti sobě a přesto musely spolupracovat ruku v ruce, aby byl dokonalý i servis. Hosté – mezi nimi italští šéfkuchaři, například Riccardo Lucque – přitom netušili, od koho si vybrané jídlo objednávají.

Tomáš Černý z Dejvické 34 šel do souboje s vysokou ambicí, proto se pustil do studené polévky z rajčat s krevetami a lehce zauzeného telecího brzlíku. „Míříš vysoko, kamaráde, to ti říkám rovnou,“ okomentoval to Pohlreich. Petr Hajný z di Nuovo se rozhodl pro milánské rizoto s celerovou raviolou a telecí hřbet s brzlíkem a krájeným lanýžem. Oba kuchaři se přitom špičkovali a tím i podporovali navzájem, z obou bylo cítit opravdové zaujetí pro věc.

Byl k tomu také důvod – Pohlreich na večerní menu do svého pražského Next Dooru pozval výkvět italské gastronomie, což muselo u Tomáše i Petra maximálně zvyšovat nervozitu, aby vše bylo dokonalé. Ale ustáli to. Oba. A skvěle. Avšak vítěz mohl být jen jeden. Dejvická 34.

Autor:
  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

Vysaďte si damašskou růži. Voňavou léčivku, kterou využijete na pěstění pleti

17. května 2024

Královna květin, říká se jí. Umí opravdu potěšit, některé kultivary nadchnou i nádhernou vůní....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nutrie jako plyšáci? Útočí i na psy. Možná to lidi přesvědčí, říká biolog

19. května 2024

Premium Kdo u nás chrání jeleny sika, čím hrozí kněžice a proč ekologové na rozdíl od včelařů někdy...

Nedrobit, neříhat, jíst, i když nemáte hlad. Tak vypadá jídlo ve vesmíru

24. května 2024

Vesmírné stolování je trudná věc. Astronauti třeba nesmějí drobit a krkat – nikoli kvůli slušnosti,...

Existuje asi šest set plemen ovcí, někteří berani mohou mít i tři páry rohů

24. května 2024

Ovce se zapsaly už do starověkých mýtů, provázejí člověka celé věky. Jsou užitečné hned třikrát –...

Brněnská zahrádka v parku, s pergolou a záhony, o kterou pečují romské děti

23. května 2024

Soutěž Má jen pár desítek metrů čtverečních a první zahradnické práce tu proběhly v roce 2022, nicméně už...

Stromy a keře si umějí pomáhat, aby byly zdravější. To je tajemství guildů

23. května 2024

Guildy jsou společenství stromů a rostlin. Pomáhají si prospívat, odolávat škůdcům, lákat celoročně...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...