Kečup, levné těstoviny a už se vařila Itálie, vzpomíná šéf v kuchyni Itala

Špičkový šéfkuchař Davide Lagomarsino, rodilý Ital, se v Praze usadil v roce 2008 po návratu z Austrálie. Italská kuchyně je pro něj jednoznačně číslo jedna a potvrzuje, že stojí hlavně na kvalitních surovinách. Není podle něj nijak složitá, přesto prý zná jen asi dva tři české kluky, co ji pravdu umějí.

V rámci dalšího pondělního primáckého vzpomínání Jak to bylo, šéfe? Zdeněk Pohlreich právě Davidovu kuchyň v jeho horoměřické restauraci navštívil, aby spolu poodkryli pokličku skutečně moderní italské kuchyně.

A propojili současnost se vzpomínkami na natáčení především v počátcích Ano, šéfe!, kdy u nás byla nabídka pizzerií a rádoby italských restaurací skutečné Itálii na hony vzdálená. Italská kuchyně je přitom velice bohatá a liší se region od regionu. „Důležité jsou ingredience a důležité je vše dělat jednoduché. Vaření není komplikované, jde o kvalitu surovin,“ vysvětluje během vaření Davide a šéf to za jeho zády s úsměvem glosuje, že to vypadá, jako by Italové ani vařit neuměli.

Českou kuchyni má má italský šéfkuchař Davide také rád. Tu poctivou, domácí. Protože to podle něj funguje podobně jako u té italské: stejné jídlo může mít miliony podob, záleží, kdo a jak ho připraví. A z jakých surovin.

Zapomeňte na kečup a laciné těstoviny

„Dáváš do toho kečup ostrý, nebo sladký?“ nakloní se Zdeněk Pohlreich přes rameno Davidovi, který na pánvi umně dolaďuje svíčkovou se špagetami. „Sladký,“ odpoví bez mrknutí oka Davide a šéf propukne v odzbrojující smích. Oba jsou evidentně dávno přesvědčeni, že kečup už byste snad v kuchyni žádné italské restaurace nepotkali. I když, kdo ví. Nebudeme si nic namlouvat, v řadě rodin patří kečup k těstovinám dodnes.

Díky špagetám s rajčaty a ovčím sýrem zapomenou na kečup i děti

Roli hraje i kvalita těstovin. „Pokud chcete kvalitní jídlo, pořiďte si lepší pastu. Jinak se vám rozpadne,“ musel Zdeněk Pohlreich v minulosti v mnoha provozovnách vysvětlovat. „Je to pak šetření na nepravém místě. A zákazník to pozná,“ konstatoval tehdy nad rozvařenými lacinými těstovinami.

Například před dvanácti lety šéf musel učit naprosté základy poctivé italské kuchyně „profíky“ v českokrumlovské pizzerii Latrán, kde za italskou pastu vydávali převařené české těstoviny. A tak je naučil nejprve pastu se sýrem.

Potom další klasiku, pastu pomodoro, tedy těstoviny s kvalitními rajčaty.

A nakonec i pastu se smetanovou omáčkou. Italská kuchyně je opravdu snad tou nejjednodušší na světě, takže stačily jasné stručné lekce. Nakonec tato českokrumlovská pizzerie získala od šéfa hvězdu a pyšní se jí dodnes.

Ovšem ani dnes dobrou italskou restauraci či pzzerii nepoznáte jen podle jídelního lístku. Musíte tam prostě něco ochutnat, pak teprve uvidíte.

A co spolu Davide Lagomarsino a Zdeněk Pohlreich v kuchyni Davidovy horoměřické restaurace uvařili? Šéf nejprve jako rozcvičku připravil venku na grilu bisteccu fiorentinu, toskánský recept, který je typický tím, že jsou v něm dva druhy masa – hovězí roštěná i hovězí svíčková. I s kostí.

A se Zdeňkovou asistencí pak Davide připravil marocké kalamáry, svíčkovou a špagety a nakonec involtini di vitello neboli italské závitky. Vyzkoušejte si je.

Involtini z telecího se šalvějovým máslem

Budete potřebovat: telecí hřbet, šunku (vcelku), parmazán, bílé víno, cuketu, sůl, pepř, přepuštěné máslo a čerstvou šalvěj.

Telecí hřbet, čerstvá cuketa, silný látek libové šunky, livový olej, parmazán,...
Z telecího hřbetu je potřeba nařezat tzv. motýlky, které se pak rozklepou do...
Oba šéfkuchaři si společné vaření užívali.
Davide Lagomarsino zarolovává grilovanou šunku do plátku telecího masa s...

Tenké plátky šunky a cukety osmahneme na olivovém oleji v předem rozehřáté pánvi. Z telecího hřbetu si ukrojíme naříznutý plátek masa (aby byl větší), který důkladně rozklepeme.

Involtini z telecího hřbetu s grilovanou cuketou s šalvějovým máslem

Rozklepaný plátek masa osolíme, opepříme a posypeme šalvějí a parmazánem. Osmahnuté plátky šunky poklademe na maso, plátek zabalíme a připevníme párátkem. Takto připravenou rolku osolíme, opepříme a z obou stran krátce osmahneme na pánvi. Poté necháme dotáhnout v předehřáté troubě na 175 °C asi 5 minut.

Plátky opečené cukety si položíme na talíř, hotové závitky z telecího hřbetu nakrájíme na plátky a vyskládáme je na cuketu. Nakonec dozdobíme přelitím předem připravenou omáčkou z másla a šalvěje.

Autor:
  • Nejčtenější

V belgické zoo lev zardousil lvici Mayu z Česka, měl se s ní původně pářit

14. března 2024  18:19

V zoologické zahradě Bellewaerde Park na západě Belgie lev Nestor zardousil lvici Mayu, která...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?

18. března 2024

Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nadšenec pro grilování nic nevyhodí. Co najde, přetvoří na gril nebo udírnu

16. března 2024

Dan Kordula je fanda grilování. A nejen to, většinu svých grilů, udíren a dalších prostředků k...

Hlasujte pro nejroztomilejší mazlíčky, vyhrají krmivo pro gurmány za 10 tisíc

1. března 2024,  aktualizováno  15.3 10:01

Rozběhlo se hlasování v březnové anketě, z níž vzejdou nejroztomilejší mazlíci měsíce a tři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za socíku jsme hodně pletli i háčkovali. Abychom ušetřili a měli co na sebe

12. března 2024

Mnoho z nás si jistě ještě dnes vzpomene na dobu, kdy moderního oblečení nebylo v obchodech tolik...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Otevře sklenice, očistí spáry, nabrousí boty. To všechno svede brusný papír

19. března 2024

Kousek ho najdete snad v každé dílně nebo garáži. A to je dobře, nikdy nevíte, kdy budete brusný...

Bydlí u vás třeba chluponožka? Samotářky jsou hmyzem roku, sčítejte hotely

18. března 2024

Včely samotářky jsou volně žijící opylovači, jejichž svět je naprosto fascinující. Zůstávají v...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?

18. března 2024

Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...

Grimasy, úšklebky: Při natáčení pořadu Pohlreich neudržel obličej na uzdě

17. března 2024

Baví vás grimasy Zdeňka Pohlreicha? Tentokrát, v pořadu Česko na grilu, bude mít vedle sebe zdatné...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...