Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Manuál, jak se vyznat ve zmrzlinách a sorbetech. A tipy na domácí výrobu

V horkých letních dnech není lepšího osvěžení, než je ledová zmrzlina, jejíž přípravu zvládnete i doma. A v obchodech si můžete koupit nanuk, kornout či mražený sendvič. U stánku zase nabízejí točenou nebo kopečkovou do kelímku či kornoutku. Víte, jaký je v nich rozdíl a jaké další variace existují?
Zmrzlina

Zmrzlina | foto: Shutterstock

Druhy zmrzliny a hlavní rozdíly mezi nimi

Zmrzlina – vaří se ze smetany a obsahuje nejméně 10 % tuku. Rychlý mrznoucí proces za stálého míchání zaručuje lehký a nadýchaný výsledek.

Vyznáte se ve zmrzlinách a sorbetech?

Sorbet – připravuje se z oslazené vody a dalších vhodných surovin – například ovocné šťávy, pyré, džusu, sirupu, kávy, čerstvého a mraženého ovoce či koření. Neobsahuje vejce ani mléčné výrobky. Je zcela bez tuku, ale zpravidla obsahuje více cukru než mléčné či smetanové zmrzliny.

Gelato – italská zmrzlina, která pomalejším způsobem mražení získává hustší a krémovitější konzistenci. Základní surovinou je mléko, a přirozeně tak obsahuje méně tuku, cca 5 až 8 %.

Mražený jogurt – skládá se z mléka, jogurtových kultur a cukru. Typicky se servíruje točený, jelikož jeho struktura je měkčí a tekutější, než je například u zmrzliny – obsahuje totiž méně tuku. Nabízí se v mnoha příchutích a podává se posypaný různými sladkostmi nebo třeba zakapaný toppingem či sirupem.

A odkud mražený jogurt pochází? Kolébkou ledového dezertu jsou Spojené státy americké. Američané mu neřeknou jinak než „froyo“, což je zkratka anglického názvu „frozen jogurt“, tedy mražený jogurt. Jde o zdravější variantu zmrzliny, kterou můžete již pár let ochutnat i u nás.

Domácí nanuky, po kterých neztloustnete. Osvěžující letní svačinka

Točená zmrzlina – obsahuje méně tuku, aby byla lehčí, a servíruje se teplejší. Po vytlačení speciálním strojem pomocí vzduchu je krémovější než běžná zmrzlina v krabičce.

Mražený krém – francouzský způsob výroby zmrzliny. Kromě mléka, smetany a cukru se do s ní přimíchávají navíc žloutky. Kvůli vajíčkům se skladuje při nižších teplotách než klasická zmrzlina a má o poznání hustší konzistenci.

Sherbet a granita – obě vycházejí ze sorbetu (viz výše). Sherbet navíc obsahuje kapku smetany či mléka a granita má zase jemnější a krystaličtější konzistenci. Všechny tři varianty můžete podávat s alkoholem.

Parfait – francouzský pohár, kde základem je zmrzlinový krém, který je proložen ovocem, korpusy, sušenkami nebo třeba granolou. Někdy se podává ozdobený šlehačkou.

Semifredo – italská polomražená dobrota s texturou pěny se nabízí často jako dezert v restauraci. Vláčné textury nabude díky smíchání šlehačky a zmrzliny v poměru 1:1.

Kulfi – kuželovitý mražený dezert na dřevěné tyčce, který si vychutnávají Indové po celý rok. Prodává se na ulicích ve speciálních vozech plných ledu a speciální soli pro udržení správné konzistence zmrzliny. Kulfi se vaří dlouhé hodiny z plnotučného mléka, které se na závěr ochutí tradičními ingrediencemi, jako jsou pistácie, kardamom nebo šafrán.

Na co si dát pozor při domácí výrobě?

  1. Nepoužívejte ingredience (jogurt, tvaroh a podobně) zcela bez tuku. Pamatujte, že tuk dělá chuť a zmrzlina má být přece sladkým potěšením, tak si ji užijte.
  2. Nepřežeňte to s cukrem. Příliš vysoké množství může často způsobit velmi tvrdou strukturu, kterou bude obtížné nabrat.
  3. Pokud nemáte zmrzlinovač, tak krém v průběhu procesu mražení alespoň pětkrát po 30 minutách promíchejte. Předejdete tak nežádoucí zrnité konzistenci a přiblížíte se komerční verzi.
  4. Zmrzlinu neskladujte příliš dlouho. Na rozdíl od kupovaných verzí neobsahuje totiž žádné stabilizátory.
  5. Přidáváte-li pro dospělé alkohol, přidejte ho jen kapku pro ovonění. Vysoký obsah alkoholu by totiž znemožnil řádné ztuhnutí zmrzliny.
Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chausie rozhodně nebude sedět v koutě, tato kočka nezapře divokou krev

22. května 2024

Kočičí plemeno chausie vzniklo křížením kočky bažinné (Felis chaus) s kočkou domácí. Chovatelé se...

KVÍZ: Kolíčky na prádlo, nebo posvátný gong? Poznejte produkty z e-shopů

28. května 2024

V internetových obchodech najdete tisíce drobnůstek, o kterých na první pohled ani nemusíte tušit,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Snědl jsem i syrové kuře. Mistr japonské kuchyně nejen o tom, proč neumíme jíst sushi

23. května 2024

Premium Může se pyšnit titulem mistra světa v přípravě japonského jídla pro nejaponské kuchaře. Jakub Horák...

KVÍZ: Kolíčky na prádlo, nebo posvátný gong? Poznejte produkty z e-shopů

28. května 2024

V internetových obchodech najdete tisíce drobnůstek, o kterých na první pohled ani nemusíte tušit,...

Zařiďte si v zahradě vlastní koberec medvědího česneku pro příští jara

28. května 2024

Nemusíte drancovat parky či lesy, s košíkem a nůžkami si můžete příští jaro vyběhnout pro medvědí...

Osiřelý vnitroblok bytového domu ležel ladem, teď je to sdílený zelený ráj

27. května 2024

Soutěž S generační výměnou obyvatel bytového domu v centru Českých Budějovic přišla na konci první dekády...

Tvorové, kteří mají zázračné pohybové nadání. Běhají a skáčou lépe než atleti

27. května 2024

Letci nad savanou, běžci po vodě nebo lezci přes žiletky – nejrůznější tvorové předvádějí doslova...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...