Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když se naučíte králíka naporcovat, ušetříte a získáte víc možností k úpravě

Králíka nemusíte péct jen vcelku. Pokud se ho naučíte správně naporcovat, otevřou se vám kulinářské obzory. Můžete připravovat zvlášť stehna třeba na hořčici. Hřbet můžete naplnit fáší a hezky pomalu jej táhnout. Přední běhy můžete vykostit a připravit z nich například ragú. Možností je skutečně hodně.

Člověk by si na první pohled myslel, že vykostit králíka bude stejně snadné jako třeba u kuřete. Ale když se pozorně podíváte na video, je ta práce daleko jemnější. 

Vzhledem k tomu, že je tam nakonec méně masa, podobá se postup při vykosťování spíš jemné chirurgické práci jako při filetování pstruha. Základem je mít dobrý ostrý filetovací nůž, abyste dokonale dokázali obkroužit kosti a žebra a zároveň při tom ztratili co nejméně masa.

Proč vlastně vařit pokrmy z králičího masa? Je to jeden z nejzdravějších druhů masa, ne nadarmo ho obsahují i příkrmy pro malé děti a v nemocniční stravě patří mezi dietní pokrmy.

Králičí maso můžete připravovat dušením, pečením, dokonce i jako minutku nebo řízek. Někteří kuchaři se snaží mu vyhýbat, protože tvrdí, že je příliš suché. Jenže tomu lze předejít správným způsobem přípravy.

Například Zdeněk Pohlreich tvrdí, že králík nemusí být jen tupě upečené a vysušené zvíře. Před časem ukazoval v pořadu Dnes vaří šéf!, jak si poradit s králíkem, kterého považuje za poklad kuchyně.

Králíka mnoho z nás bere i jako symbol Velikonoc. Jenže není třeba se zaměřovat jen na klasického čokoládového zajíčka. Králičí maso nemusí chybět ani při přípravě slavnostních velikonočních pokrmů.

Vaříme s profesionály

  • Vzdělávací platforma www.varimedobre.eu byla vytvořena Plzeňským krajem ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů ČR v rámci projektu „Zvyšování kvalifikace studentů gastronomických oborů“ spolufinancovaného z programu Přeshraniční spolupráce Česká republika Svobodný stát Bavorsko.

Králičí porce, jak si je vyberete podle požadovaného receptu samozřejmě koupíte v obchodě. Ale daleko levnější je koupit celého králíka a naporcovat si ho sám. 

Při troše cviku to není zase takový problém. Když to jednou zvládnete, budete mít jednu kuchyňskou dovednost navíc, a to se nikdy neztratí. Ostatně trénink dělá mistra. Čím častěji budete králíka porcovat, tím budete v této disciplíně lepší a lepší.

Postup:

Začněte odříznutím zadních stehen. U stáhnutého králíka je to naštěstí snazší než třeba u kuřete, kde svaly zakrývá kůže. Možná si budete muset pomoci odlomením stehenních kostí, abyste odhalili klouby.

Když převrátíte králíka na hřbet, uvidíte ledvinky, které vyříznete, je možné je dále zpracovat. Pod páteří jsou i válečky masa, vzdáleně podobné vepřové panence. Ty při porcování přijdou jako druhé na řadu.

Pak už následuje separování boku. Tady se to už začíná podobat filetování ryby. Bok obsahuje jenom minimální vrstvu masa, proto je třeba ho opatrně seřezávat podél žeberních kostí. Šéfkuchař Patrik Bečvář na videu ukazuje, jak oba boky vykostit tak, aby se z nich vytvořil jednolitý kus masa.

Finta spočívá v tom, že se nožem držíte hřbetu kostí a nožem kopírujete tvar žeber. Odříznout přední nohy je už jenom otázka chvíle.

Zbude kostra, které i při největší snaze vždycky obsahuje spoustu masa, které by byla škoda vyhodit. Určitě se bude hodit na vývar. Dělá se podobně jako ostatní vývary, tedy se zeleninou s tím, že se obvykle táhne aspoň tři hodiny.

Když to spočítáte, tak z jednoho králíka pořídíte minimálně dvě porce ze zadních stehen, přední stehna jsou menší, takže jednu porci, z boku můžete udělat roládu klidně pro tři lidi a k tomu ještě polévku. A každý pokrm bude jiný, takže králík se jenom tak nepřejí.

Autor:
  • Nejčtenější

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

Houbaři nosí z lesů první hříbky. Mapa ukáže, kam jít

29. května 2024  9:14

Meteorologové nepředpovídají jen počasí, na základě měření stovek jejich stanic zkoušejí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chausie rozhodně nebude sedět v koutě, tato kočka nezapře divokou krev

22. května 2024

Kočičí plemeno chausie vzniklo křížením kočky bažinné (Felis chaus) s kočkou domácí. Chovatelé se...

KVÍZ: Kolíčky na prádlo, nebo posvátný gong? Poznejte produkty z e-shopů

28. května 2024

V internetových obchodech najdete tisíce drobnůstek, o kterých na první pohled ani nemusíte tušit,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Osiřelý vnitroblok bytového domu ležel ladem, teď je to sdílený zelený ráj

27. května 2024

Soutěž S generační výměnou obyvatel bytového domu v centru Českých Budějovic přišla na konci první dekády...

Houbaři nosí z lesů první hříbky. Mapa ukáže, kam jít

29. května 2024  9:14

Meteorologové nepředpovídají jen počasí, na základě měření stovek jejich stanic zkoušejí...

O vítězi soutěže Česko na grilu rozhodlo klání ve volném stylu

29. května 2024

Tři soutěžní dvojice se utkaly ve finále Česko na grilu. Tentokrát neměly jasné zadání. Žádná...

Milovníci asijské kultury si zahradu vyladili čistě podle svých představ

29. května 2024

Soutěž Když manželé z malebné obce od Příbrami dokončili před 28 lety výstavbu svého rodinného domu,...

KVÍZ: Kolíčky na prádlo, nebo posvátný gong? Poznejte produkty z e-shopů

28. května 2024

V internetových obchodech najdete tisíce drobnůstek, o kterých na první pohled ani nemusíte tušit,...

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...