Králík nemusí být jen tupě upečené a vysušené zvíře, tvrdí Pohlreich

aktualizováno 
Přijeďte se podívat do francouzské tržnice a ten králík je jako svátost. Zabalený jako bonboniéra, všichni jsou z toho paf, včetně mě, zasní se v pořadu Dnes vaší šéf! Zdeněk Pohlreich. Udělá francouzskou klasiku: králíka s dijonskou omáčkou a filety ze hřbetu se salátem jako fitness variantu.

Pro Pohlreicha je příprava králíka výzvou, která ho baví, a chtěl by ukázat, že zpracovat se dá úplně celý nejen tak, že se společně se slaninou hodí do trouby. Právě to, že se králík vysuší, je důvod, že podruhé si ho hodně lidí už nekoupí. Přitom jeho maso je maximálně dietní, ne nadarmo patří i do skupiny vhodné i pro nemocniční stravování. Je dobré králíka nevyřazovat z jídelníčku, maso je vhodné i pro děti.

Fotogalerie

Vzhledem k tomu, že naporcované kousky jsou v obchodě dost drahé, je vhodné koupit si celého králíka a poradit si s úpravou jeho částí a zužitkovat přední i zadní běhy, hřbet, kostru, ořez i vnitřnosti.

Klasickou ukázkou vyloženě snadné úpravy by mohla být králičí stehna s hořčičnou omáčkou. To je zároveň startovací pokrm, který by mohl ostražité strávníky přesvědčit, že králičí maso lze připravit tak, aby chutnalo.

Začněte klasicky tím, že v rendlíku opečete stehna. Pak je vytáhněte a do výpeku dejte nakrájenou zeleninu. Pohlreich radši než bulvu používá řapíkatý celer, přidá trochu mrkve, červenou cibuli a přidá i stroužek nasekaného česneku a větvičku rozmarýnu.

Zeleninu lehce orestuje a zalije bílým vínem. Až se vyvaří, vrátí stehna zpět do hrnce a zalije do tří čtvrtin vývarem. Pod pokličkou pak králíka dusí asi 45–50 minut do změknutí.

Podstatné je finále, které jsme připravili do naší videoukázky. Vyjměte stehna  a do druhého hrnce přeceďte obsah rendlíku. Přiveďte k varu a šťávu zahustěte máslovou jíškou, nedělejte ji moc hustou. Přidejte trochu smetany a dvě lžíce dijonské hořčice. „Radši ji přidávám nakonec, nemám rád, když se vaří po celou dobu, mění pak chuť,“ vysvětluje Pohlreich svůj postup. Nakonec se přidá troška másla, které omáčce dá glanc, a zároveň ji ještě zahustí.

Pořad Teď vaří šéf! uvidíte v neděli 2. listopadu v podvečer na Primě.

Autor:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Cheesecake a Amuse-Bouche. Slova, která dala v Prostřeno zabrat

Karel Ondrka předváděl v pořadu Prostřeno! soutěžícího s Touretteovým syndromem.

Oblíbená série Prostřeno se vysílá již desátým rokem. V netradičním kulinářském pořadu se k plotně často staví i lidé,...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Co letos chystají hvězdy pro vaši zahradu, domov, kondici i koníčky?

Horoskop pro vaši zahradu, dům, koníčky a kondici pro rok 2019

Každý životní přelom vyžaduje dvě věci: zhodnotit vše, co bylo, a naplánovat to, co bude. Pokud by se navíc ještě...

Hrablo, lopata, fréza, háky na střechu. Boj se sněhovou nadílkou

Lopata na sníh: základní příslušenství, které u domu nesmí chybět.

Po delší době v Česku pořádně nasněžilo. Jak se s ním co nejsnadněji popasovat? Týká se to všech, kteří sníh potřebují...

Soutěž o nejlepší relaxační místo. Jedna z posledních sérií fotografií

Posílání fotografií skončilo 15. ledna a na poslední chvíli se nám ve schránce...

Posílání fotografií skončilo 15. ledna a na poslední chvíli se nám ve schránce shromáždilo velké množství příspěvků,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz