Pondělí 6. dubna 2020, svátek má Vendula
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 6. dubna 2020 Vendula

Kdo chce chovat králíky na maso, musí je také umět zabít a stáhnout

  15:00aktualizováno  15:00
Králík pečený či na smetaně, od toho málokdo uteče. Ovšem zpracovat živého králíka, aby se dal v kuchyni takto připravit, to už dnes zdaleka každý neumí. A nejen neumí. Člověk odtržený od reality si mnohdy ani neuvědomuje, že maso se bez zabití živého tvora prostě získat nedá.

Nápadníci nové série Farmář hledá ženu, která běží každý páteční večer na televizi Prima, si svoje potenciální partnerky testují různě. A mnohdy na první pohled drsně, tedy alespoň z pohledu městského člověka. Jenže k životu na farmě porážka zvířat neodmyslitelně patří.

Není tedy divu, že farmář Jiří chce vědět, jak se dámy pozvané na jeho farmu budou tvářit na zabití a stahování králíka (celý akt najdete na videu).

Jak správně králíka zabít a stáhnout

Obecné rady k chovu králíků najdete v předchozím článku zde, králíkárny se totiž na řadě dvorků opět začínají objevovat. A když se vám podaří králíka vykrmit a zatoužíte dostat ho na talíř, musíte ho nejdřív zabít a stáhnout, bez toho to nejde. Základem je, že zabití musí být co nejméně stresující, bezbolestné a rychlé.

Fotogalerie

"Králíka je nejprve nutné omráčit zlomením vazu, což splní rychlá a přesná rána za uši. Ideálně nikoli rukou, ale například dřevěným topůrkem, rána je pak přesnější a silnější," radí Lenka Skoupá z pražského Toulcova dvora, kde chovají v podstatě veškerá hospodářská zvířata (více zde).

Pro úplnost dodává, že ve velkochovech používají omráčení elektrickým proudem s následným vykrvením. A nebo, podobně jako v menších chovech, jateční pistoli, míří přitom do mozkovny. Důležitý je i způsob manipulace s králíkem: "Buď ho můžete před omráčením podržet za zadní nohy a několikrát pohladit po zádech, aby se zklidnil. Nebo, pokud se používá jateční pistole, stačí zvíře přidržet rukou shora za hřbet." 

Po omráčení je potřeba králíka takzvaně vykrvit. "Podříznou se mu krkavice, což u dobře provedeného zlomení vazu většinou ani není nutné, protože králík vykrvácí z nosu a uší," vysvětluje Skoupá. A co je podle ní velmi důležité a na co pozor: "Zabíjení králíků podřezáváním bez předchozího omráčení není ze zákona možné."

Teprve poté, co je králík mrtvý, můžete přistoupit ke stahování a kuchání. Zda je zvíře mrtvé, poznáte spolehlivě podle nulové reakce očních bulev a nečinnosti srdce. Postup stažení králíka najdete na videu.

Kdo není vegetarián, jí maso z původně živých zvířat

Na Toulcově dvoře se s reakcemi typu "Jak je můžete opečovávat a pak zabít?" od návštěvníků setkávají poměrně často. Málokdo z nich je přitom vegetarián a s balíčkovým masem v supermarketu nebo na háku u řezníka nemá problém.

Jenže k chovu hospodářských zvířat prostě jejich zabití neodmyslitelně patří. "Pokud už někdo zvířata chová za tím účelem, že skončí na talíři, musí umět zvíře také správně a bezbolestně zabít. Protože teprve pak má jistotu, že se o něj nejen dobře staral po celý jeho život, ale že mělo i 'dobrou smrt'. Pokud toho nejsme schopni, je fajn mít po ruce alespoň hodného souseda, který to zvládne," konstatuje Lenka Skoupá.

To všechno je potřeba si uvědomit ještě předtím, než se člověk do chovu hospodářských zvířat pustí. Kdo chce pouze mazlíčky, těžko bude farmařit.

Případně lze jatečná zvířata, ať už kozy, ovce, skot nebo prasata, prodávat na jatka. "Musíte ale dopředu počítat s tím, že zvířata budou vystavena poměrně velkému stresu - nakládání na auta, doprava, vlastní vykládání na jatkách - a vlastně nevíme, jak rychle a dobře byla zabita," uzavírá Skoupá. S tím, že pokud někdo opravdu nemůže přenést přes srdce smrt zvířat, jedinou cestou je pro něj vegetariánství.

Autor:
  • Nejčtenější

Chleba podle čtenářů: nemusí být kvasový, i z droždí může být luxusní

Výzva, abyste posílali své pekařské výtvory, nám doslova zaplnila e-mailové schránky. Z toho je vidět, jak je tato...

Rohlíčky máme obzvláště vypečené, dokazují čtenáři svými příspěvky

Na naši výzvu, aby čtenáři posílali výsledky domácího pečení, zareagovalo mnoho čtenářů. Dělí se většinou na dvě...

Těžké začátky „branibor“ v Čechách. Zpočátku je dávali jenom prasatům

V krizi umí nasytit davy. Chutnaly už Inkům před osmi tisíci lety. Bramborami, dříve nazývanými „branibory“, ale Češi...

KVÍZ: Znáte nekrásnější zahrady světa? Seznamte se, jsou inspirativní

Milujete zeleň a procházky po krásných zahradách jsou pro vás čirou radostí? Přijměte pozvání na procházku po deseti...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Růst salátu a další zeleniny urychlíte v pařeništi. Výroba je snadná

Pokud si vyrobíte pařeniště, klidně ze starých prken a materiálu, co dům dal, můžete za pár týdnů sklízet vlastní salát...

Premium

KOMENTÁŘ: Po dvou měsících přijde rozvrat. Nečekejme na pomoc, konejme!

Karanténní prázdniny může ekonomika státu vydržet měsíc. Po dvouměsíčním výpadku už hrozí naprostý rozvrat výroby,...

Premium

Španělská nepoučitelnost. Proč zde koronavirus řádí jako v Itálii nebo Číně

Dlouhé týdny Španělé sledovali, co se děje v Číně, Íránu a Itálii. Ale nepoučili se. Laxní politici opakují stejné...

Premium

Storno přijde draho, Češi nechají cestovkám desetitisíce za ­propadlé zájezdy

Přijít o desítky tisíc za neuskutečněné zájezdy je problém, se kterým se potýká řada českých klientů cestovních...

  • Další z rubriky

Rohlíčky máme obzvláště vypečené, dokazují čtenáři svými příspěvky

Na naši výzvu, aby čtenáři posílali výsledky domácího pečení, zareagovalo mnoho čtenářů. Dělí se většinou na dvě...

Pleníme spíž: nenechte zásobu brambor zkazit. Uvařte šulánky

Bramborové šulánky jsou geniálně jednoduchým jídlem našich babiček, které můžete podávat ve sladké i slané verzi....

Premium

Mlčení až za hrob. Recepty českých klenotů znají jen vyvolení

Nikde se tím moc nechlubí, ale všichni jsou na to náležitě hrdí. Patří mezi několik vyvolených, kteří znají přísně...

Když nakoupíte zbytečně moc zeleniny, využijte ji na ratatouille

Ratatouille je zeleninové ragú, které je typickým francouzským pokrmem. Přitom toto národní jídlo patří k těm, který...

Najdete na iDNES.cz