Mnozí z nás začali svůj trávicí trakt testovat už během adventu. Stačí se jen projít po městě, kde se mísí vůně svařáku, punče, grilovaných klobásek, perníčků a trdelníku. Takovým lákadlům málokdo odolá... Ostatně, není důvod. Jsou přece svátky, tak proč si nedopřát?
Je jen na vás, jestli si kouzelnou vánoční atmosféru užijete v pohodě a s lehkostí, nebo naopak s nafouknutým břichem, zácpou, nadýmáním, pálením žáhy či podrážděným žlučníkem.
Ochutnejte ode všeho, ale s mírou
To ale neznamená, že byste měli Vánoce trávit jako asketa. K svátkům už tradičně patří cukroví, domácí „vaječňák“, smažený kapr, salát a spousta dalších dobrot, jež si nemá smysl odpírat. Prostě ochutnejte ode všeho něco, ale v menším množství. Z každé porce, kterou si naložíte na talíř, uberte třetinu.
Další tipy pro lehčí svátky
|
Tučné pokrmy pak můžete nahradit odlehčenými variantami. Věřte nebo ne, bramborový salát, ve kterém majonézu nahradí bílý jogurt vylepšený hořčicí, petrželkou, estragonem, majoránkou nebo bazalkou, vám bude chutnat stejně dobře jako ten klasický.
Také šunkový salám můžete vyměnit za libovější šunku, ale i tou můžete šetřit, jestliže do salátu přidáte větší množství zeleniny. Ducha Vánoc si tím rozhodně nepohněváte.
Zkuste se letos obejít bez fritézy
Pokud se na Štědrý večer neobejdete bez polévky, nezahušťujte ji moukou či jíškou, ale prolisovanou zeleninou (k tomuto účelu se hodí i brambory). A když ji vůbec nezahustíte, nic se nestane.
Také z kapra, který předtím, než se ocitne na talíři, často plave v pánvi nebo ve fritéze plné oleje, můžete vykouzlit lahodný a lehký pokrm. Co takhle připravit tradiční štědrovečerní pochoutku třeba jenom na másle s bylinkami, grilovanou, zapečenou v troubě v alobalu nebo dušenou na jablkách? Ušetříte si tím značné množství nadbytečných kalorií. A ještě si báječně pochutnáte.
Vinný střik místo likérů a destilátů
Sváteční stůl je symbolem hojnosti, většinou bývá pestrý a bohatý, přes to nemusí přetékat kaloriemi.
Vyměňte mísy s chlebíčky a jednohubkami raději za čerstvé ovoce, křížaly a různé druhy ořechů. Také cukroví se dá upéct bez zbytečného tuku a cukru. Na internetu naleznete nespočet lahodných receptů na odlehčené sváteční dobrůtky.
Dávejte si pozor i na nadměrnou konzumaci alkoholu, po kterém se tloustne ještě mnohem snáz než po smažených řízcích nebo vanilkových rohlíčcích. V tomto ohledu jsou nejrizikovější destiláty a různé likéry, jako je becherovka, griotka nebo již zmíněný vaječný koňak, který je obecně považovaný za „neškodné pití pro dámy“.
Pokud se u svátečního stolu neobejdete bez alkoholu, volte alespoň to nejmenší zlo, jako je třeba vinný střik.
Podpořte játra čajem
Nadměrná konzumace tučných jídel a alkoholu dává zabrat nejen našemu zažívání, ale také játrům, která bychom měli střežit jako oko v hlavě. Tenhle orgán totiž funguje jako super výkonná čistička, bez které se organizmus neobejde.
Právě zimní měsíce, kdy se moc nehýbeme a dopřáváme si víc, než naše tělo zvládne spálit, představují pro játra velmi náročné období. Už proto by jistě nebylo od věci, kdybyste je v této době podpořili čajem nebo extraktem z ostropestřce mariánského. Tento okrasný bodlák obsahuje komplex léčivých látek nazývaných silymarin, který obnovuje poškozenou jaterní tkáň, podporuje samočisticí schopnost jater, trávení a tvorbu žluči.
Co pomůže vždy, když pálí žáha?Citronová šťáva – navzdory své kyselé chuti působí v těle jako velmi silná zásada, která neutralizuje nadměrnou produkci kyseliny solné v žaludku. Dejte si po obědě sklenku vody s čerstvě vymačkanou šťávou z poloviny citronu. Jablečný ocet – urychluje proces trávení a pomáhá potlačit bolest spojenou s pálením žáhy. Rozmíchejte 2 lžičky octa ve sklenici vlažné vody a upíjejte po malých doušcích. Zázvorový čaj – působí antibakteriálně a protizánětlivě (pálení žáhy může být totiž způsobeno také bakteriální infekcí) a mírní bolest. Zhruba 2 cm zázvorového kořene pokrájejte na malé kousíčky (lze i nastrouhat) a zalijte vroucí vodou, poté nechte cca 10 minut louhovat, přeceďte a hned vypijte. Česnek – v organizmu funguje podobně jako zázvor. Při potížích rozžvýkejte jeden syrový stroužek. Vyžaduje to trochu odvahy, ale výsledek je zaručený. Hrst mandlí – tato oblíbená pochoutka urychluje trávení a vysoký obsah zdravých tuků neutralizuje aktivitu žaludeční kyseliny. V případě akutních potíží se doporučuje sníst 10 až 20 mandlí. Šťáva z brambor – čerstvá šťáva, kterou si připravíte v odšťavňovači, je zásaditá a při pálení žáhy přijde velmi vhod. Vypijte 60 ml 4krát denně nalačno mezi jídly. Hořčice s vodou – rozmíchejte lžičku plnotučné hořčice v malé sklence vody a vypijte ji. Bolest odezní během chvilky. Nezní to sice moc vábně, to uznáváme, ale bleskurychle vás to zbaví potíží. |