Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Palačinky jsou jako krabička poslední záchrany, když je lednice prázdná

Můžete je dělat nasladko i naslano. Mezi kuchaři se vede spor, zda do těsta přidávat cukr. Kritici tohoto postupu oponují, že se pak na pánvi palačinka víc připaluje. Každopádně, když už máte v lednici skutečně prázdno, s palačinkami rozhodně neuděláte chybu.

„Ty sladké si dělám často. Je mi jasné, že každý z nás má trošku jiný postup nebo tip od našich maminek či babiček. Já například do palačinkového těsta nepřidávám cukr, protože mám rád neutrálnější chuť, a palačinky se tak dají lépe připravit i naslano,“ popisuje kuchař a módní návrhář Pavel Berky

Výhodou palačinek je fakt, že je nemusíte jen pomazat marmeládou a posypat moučkovým cukrem, jak si mnozí představují dezert po hlavním jídle nebo snídani či večeři. Klidně je můžete naplnit špenátem, který zbyl od oběda, anebo sýrem či masem.

Berky doporučuje na smažení palačinek nepřilnavou pánev, pak je nejmenší nebezpečí, že se budou připalovat. A zároveň připomíná, že je třeba si „vychytat“ konzistenci těsta, aby nebylo příliš řídké, ale ani moc husté. 

V prvním případě připravíte palačinky v tloušťce kancelářského papíru a budou se trhat, ve druhém se vám nepodaří rozlít těsto po pánvi a připravíte spíš lívance než palačinky.

Pánev my měla být středně rozpálená. Při nízké teplotě se budou palačinky trhat, při vysoké se budou zase bleskově připalovat. To si bohužel musí každý vyzkoušet sám. Ostatně za známým „syndromem první palačinky“, která se obvykle nepovede, většinou stojí nedostatek trpělivosti při vyhřívání pánve před začátkem smažení.

Vaříme podle Pavla Berkyho

Suroviny na palačinky určitě v lednici a spíži najdete. Potřebujete jen mouku,...

Návrhář a kuchař se pustil do prezentace základních receptů, které uvítají mnohé začínající kuchařky a kuchaři. Pravidelně budeme přinášet tipy, které pro vás připraví. Jeho recepty můžete průběžně sledovat na jeho youtubovém kanálu a na internetových stránkách.

Suroviny:

  • 220 ml plnotučného mléka
  • 80 g hladké mouky
  • 1 celé vajíčko
  • špetka soli
  • 30 g másla + na vymazání pánve

Postup:

Do mísy nalijeme mléko. Přidáme špetku soli a jedno vajíčko. Pomocí ruční šlehací metly vajíčko zapracujeme do mléka. Nešleháme příliš rychle abychom mléko zbytečně nenapěnili. 

Když je vajíčko zcela zapracované, tak postupně za stálého míchání přidáváme mouku až nám vznikne jednolitá hladká směs bez hrudek. A nakonec necháme odpočívat v lednici 30 minut.

V menším rendlíku rozpustíme 30 g másla. Palačinkové těsto po 30 minutách vytáhneme z lednice a zamícháme do něj připravené máslo.

Tip: Kdy je palačinka „zralá“ na otočení

Pozorujte okraje palačinky. Jakmile se začne na okraji objevovat hnědé zabarvení nebo se začne vlnit, je čas ji otočit.

Nepřilnavou pánev potřeme kouskem másla. Nedáváme ho však moc, aby nám palačinky v tuku neplavaly. 

Když je pánev dostatečně rozpálená, nalijeme na pánev jednu naběračku těsta. Ihned s pánví začneme otáčet, aby se těsto rovnoměrně rozprostřelo po celém dně pánve. 

Necháme smažit přibližně 30 sekund, poté obrátíme a pečeme dalších 15–20 sekund.

Autor:
  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

Chausie rozhodně nebude sedět v koutě, tato kočka nezapře divokou krev

22. května 2024

Kočičí plemeno chausie vzniklo křížením kočky bažinné (Felis chaus) s kočkou domácí. Chovatelé se...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Snědl jsem i syrové kuře. Mistr japonské kuchyně nejen o tom, proč neumíme jíst sushi

23. května 2024

Premium Může se pyšnit titulem mistra světa v přípravě japonského jídla pro nejaponské kuchaře. Jakub Horák...

Osiřelý vnitroblok bytového domu ležel ladem, teď je to sdílený zelený ráj

27. května 2024

Soutěž S generační výměnou obyvatel bytového domu v centru Českých Budějovic přišla na konci první dekády...

Tvorové, kteří mají zázračné pohybové nadání. Běhají a skáčou lépe než atleti

27. května 2024

Letci nad savanou, běžci po vodě nebo lezci přes žiletky – nejrůznější tvorové předvádějí doslova...

VIDEO: Rychle, či pomalu? Dva způsoby, jak si na grilu užít květovou špičku

26. května 2024

Hovězí květová špička a farmářská zelenina budou vedle našich mistrů grilu hrát hlavní roli v...

Seznamte se s vaší narozeninovou květinou. Může vás dokonale popsat

25. května 2024

Co může být smyslnějšího než květiny? Vnášejí do života radost a ovlivňují prý dokonce i vaši...

Pronájem kancelářských prostor 90m2
Pronájem kancelářských prostor 90m2

Vaníčkova, Ústí nad Labem - Ústí nad Labem-centrum
12 000 Kč/měsíc

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...