Základní recept na palačinky podle Pavla Berkyho

Můžete je dělat nasladko i naslano. Mezi kuchaři se vede spor, zda do těsta přidávat cukr. Kritici tohoto postupu oponují, že se pak na pánvi palačinka víc připaluje. Každopádně, když už máte v lednici skutečně prázdno, s palačinkami rozhodně neuděláte chybu.

Stupeň obtížnosti

Lehké

Vaření 10 min

Těsto nechejte odležet v lednici 30 minut.

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    182 KCal

    8 %

    8 %

  • Energie

    763 KJ

    8 %

    8 %

  • Sacharidy

    16,9 g

    19 %

    17 %

  • Vláknina

    0,6 g

    2 %

    2 %

  • Bílkoviny

    6,1 g

    10 %

    9 %

  • Tuky

    9,9 g

    15 %

    14 %

  • nasycené

    5,5 g

  • trans-mastné

    0,2 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Do mísy nalijeme mléko. Přidáme špetku soli a jedno vajíčko. Pomocí ruční šlehací metly vajíčko zapracujeme do mléka. Nešleháme příliš rychle abychom mléko zbytečně nenapěnili.
  2. Když je vajíčko zcela zapracované, tak postupně za stálého míchání přidáváme mouku až nám vznikne jednolitá hladká směs bez hrudek. A nakonec necháme odpočívat v lednici 30 minut.
  3. V menším rendlíku rozpustíme 30 g másla. Palačinkové těsto po 30 minutách vytáhneme z lednice a zamícháme do něj připravené máslo.
  4. Nepřilnavou pánev potřeme kouskem másla. Nedáváme ho však moc, aby nám palačinky v tuku neplavaly.
  5. Když je pánev dostatečně rozpálená, nalijeme na pánev jednu naběračku těsta. Ihned s pánví začneme otáčet, aby se těsto rovnoměrně rozprostřelo po celém dně pánve.
  6. Necháme smažit přibližně 30 sekund, poté obrátíme a pečeme dalších 15–20 sekund.

TIP: Kdy je palačinka „zralá“ na otočení? Pozorujte okraje palačinky. Jakmile se začne na okraji objevovat hnědé zabarvení nebo se začne vlnit, je čas ji otočit.

Autor: ,

Podobné recepty

Malinovo-čokoládové dortíčky

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Sladké knedlíky z odpalovaného těsta

Udělejte dětem radost domácími sladkými knedlíky.