Palačinky jsou jako krabička poslední záchrany, když je lednice prázdná

  • 8
Můžete je dělat nasladko i naslano. Mezi kuchaři se vede spor, zda do těsta přidávat cukr. Kritici tohoto postupu oponují, že se pak na pánvi palačinka víc připaluje. Každopádně, když už máte v lednici skutečně prázdno, s palačinkami rozhodně neuděláte chybu.

„Ty sladké si dělám často. Je mi jasné, že každý z nás má trošku jiný postup nebo tip od našich maminek či babiček. Já například do palačinkového těsta nepřidávám cukr, protože mám rád neutrálnější chuť, a palačinky se tak dají lépe připravit i naslano,“ popisuje kuchař a módní návrhář Pavel Berky. 

Výhodou palačinek je fakt, že je nemusíte jen pomazat marmeládou a posypat moučkovým cukrem, jak si mnozí představují dezert po hlavním jídle nebo snídani či večeři. Klidně je můžete naplnit špenátem, který zbyl od oběda, anebo sýrem či masem.

Berky doporučuje na smažení palačinek nepřilnavou pánev, pak je nejmenší nebezpečí, že se budou připalovat. A zároveň připomíná, že je třeba si „vychytat“ konzistenci těsta, aby nebylo příliš řídké, ale ani moc husté. 

V prvním případě připravíte palačinky v tloušťce kancelářského papíru a budou se trhat, ve druhém se vám nepodaří rozlít těsto po pánvi a připravíte spíš lívance než palačinky.

Pánev my měla být středně rozpálená. Při nízké teplotě se budou palačinky trhat, při vysoké se budou zase bleskově připalovat. To si bohužel musí každý vyzkoušet sám. Ostatně za známým „syndromem první palačinky“, která se obvykle nepovede, většinou stojí nedostatek trpělivosti při vyhřívání pánve před začátkem smažení.

Vaříme podle Pavla Berkyho

Suroviny na palačinky určitě v lednici a spíži najdete. Potřebujete jen mouku,...

Návrhář a kuchař se pustil do prezentace základních receptů, které uvítají mnohé začínající kuchařky a kuchaři. Pravidelně budeme přinášet tipy, které pro vás připraví. Jeho recepty můžete průběžně sledovat na jeho youtubovém kanálu a na internetových stránkách.

Suroviny:

  • 220 ml plnotučného mléka
  • 80 g hladké mouky
  • 1 celé vajíčko
  • špetka soli
  • 30 g másla + na vymazání pánve

Postup:

Do mísy nalijeme mléko. Přidáme špetku soli a jedno vajíčko. Pomocí ruční šlehací metly vajíčko zapracujeme do mléka. Nešleháme příliš rychle abychom mléko zbytečně nenapěnili. 

Když je vajíčko zcela zapracované, tak postupně za stálého míchání přidáváme mouku až nám vznikne jednolitá hladká směs bez hrudek. A nakonec necháme odpočívat v lednici 30 minut.

V menším rendlíku rozpustíme 30 g másla. Palačinkové těsto po 30 minutách vytáhneme z lednice a zamícháme do něj připravené máslo.

Tip: Kdy je palačinka „zralá“ na otočení

Pozorujte okraje palačinky. Jakmile se začne na okraji objevovat hnědé zabarvení nebo se začne vlnit, je čas ji otočit.

Nepřilnavou pánev potřeme kouskem másla. Nedáváme ho však moc, aby nám palačinky v tuku neplavaly. 

Když je pánev dostatečně rozpálená, nalijeme na pánev jednu naběračku těsta. Ihned s pánví začneme otáčet, aby se těsto rovnoměrně rozprostřelo po celém dně pánve. 

Necháme smažit přibližně 30 sekund, poté obrátíme a pečeme dalších 15–20 sekund.