Úterý 11. května 2021, svátek má Svatava
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 11. května 2021 Svatava

Beurre blanc je vynikající máslová omáčka, která zřejmě vznikla omylem

Traduje se legenda, že omáčka beurre blanc vznikla nešťastnou náhodou, když jedna francouzská šéfkuchařka připravovala omáčku béarnaise, ale zapomněla přidat vaječné žloutky. Pak začala omáčka žít vlastním životem a dnes se používá jako vynikající doplněk například k rybám. Tentokrát zcela záměrně a bez omylu ji připravil kuchař a módní návrhář Pavel Berky.

Všichni kuchaři vědí, že omáčky jsou základem každé kuchyně, ostatně Francouzi by o tom mohli vyprávět. Kdo si pořídil slavnou kuchařku Umění francouzské kuchyně od Julie Childové, zjistil, že omáčky zabírají podstatnou část knihy.

A to je určená pro amatéry, nikoli pro profesionální kuchaře. A přestože je už letitá, některé věci se v kuchyni nemění.

Postup krok za krokem

Omáčka beurre blanc má velmi jemnou a delikátní chuť, proto se výborně hodí k rybám, jako je například candát, treska nebo losos. Tato vynikající jednoduchá omáčka je založená pouze na víně a másle. 

Pokud milujete ryby, tak omáčku určitě vyzkoušejte, skvěle chuťově ozvláštní i jednoduchou přípravu.

Suroviny:

  • 250 g másla
  • 50 ml suchého bílého vína
  • 25 ml vinného octa
  • 3 menší šalotky
  • sůl

Postup:

V kastrolu rozehřejeme lžíci másla a přidáme najemno nakrájenou šalotku. Počkáme, až zesklovatí, ale dáváme pozor, aby nechytila zlatavou barvu.

Vaříme podle Pavla Berkyho

Návrhář a kuchař se pustil do prezentace základních receptů, které uvítají mnohé začínající kuchařky a kuchaři. Pravidelně budeme přinášet tipy, které pro vás připraví. Jeho recepty můžete průběžně sledovat na jeho youtubovém kanálu a na internetových stránkách.

Ihned přilijeme bílé víno s vinným octem. Mírně osolíme a necháme tekutinu zredukovat na jednu až dvě polévkové lžíce. 

Poté plamen ztlumíme na minimum a postupně po malých kouskách zašleháváme máslo. Pak odstavíme z plotny a omáčku přecedíme.

Vznikne nám krémová omáčka, kterou na závěr můžeme lehce dochutit kajenským pepřem, případně dosolit.

Tip: Pro výraznější chuť můžete na začátku k šalotce přidat i pár snítek tymiánu.

Autor:
  • Nejčtenější

Jakmile jednou ochutnáte pravé italské risotto, už nikdy nemůžete jinak

Spor o rizoto a risotto provokuje nekončící vášnivé diskuse mezi zastánci české a italské kuchyně. Je pravda, že Ital...

VIDEO: S tupými zahradnickými nůžkami se nadřete. Nabrousíte je za okamžik

Není nic horšího, než pracovat s tupými nástroji. To se týká i zahradnických nůžek, které po zimě vytáhnete z kůlny a...

Existuje pět typů majitelů koček, tvrdí vědci. Ke kterému patříte vy?

Premium Pokud máte doma kočku, určitě se poznáte v jednom z pěti typů chovatelů, které popsali vědci z univerzity v anglickém...

Pohlreich rožnil „dvojitou“ vepřovou pečeni, učil pracovat s provázkem

Zdeněk Pohlreich to opět začal rozpalovat. V prvním díle jarní série Rozpal to, šéfe! rožnil vepřovou pečeni, ale také...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pochlubte se svou zahradou, prozraďte její příběh a vyhrajte pomocníky

Po dlouhé zimě si teď o to víc užíváme na svých zahradách každou chvíli, kdy je venku pěkně. Ať už tu svou budujete...

Pochvaly bych výrazně omezil, víc berou než dávají, vysvětluje psycholog

Premium Stále více čelíme nezdravému tlaku, abychom byli úspěšnější a výkonnější. Jak budovat zdravé sebevědomí? Jak správně...

Opakovaný výstup na osmitisícovku může urychlit demenci, říká neurochirurg Beneš

Premium Špičkový neurochirurg Vladimír Beneš, už třetí v řadě slavné neurochirurgické dynastie, o šťourátku v mozku, hezkých...

Pohodlnější to nikdy nebylo. Velký přehled služeb televize přes internet

Premium Otestovali jsme devět služeb televize přes internet. Vybrali jsme ty, které můžete používat s libovolným poskytovatelem...

  • Další z rubriky

Kominíka objednávejte už teď, na podzim nebudete ve stresu

Každý rok se na podzim ve zpravodajství množí zprávy o tom, že kominíci nestíhají nával požadavků na předsezonní údržbu...

Pohlreich rožnil „dvojitou“ vepřovou pečeni, učil pracovat s provázkem

Zdeněk Pohlreich to opět začal rozpalovat. V prvním díle jarní série Rozpal to, šéfe! rožnil vepřovou pečeni, ale také...

Slupky od banánů nevyhazujte. Skvěle hnojí, leští, dokonce i bělí zuby

Banánové slupky zdaleka nemusí mít doslouženo poté, co přestanou chránit měkkou dužinu oblíbeného ovoce. Dokonce by...

Zkuste nadýchané čokoládové suflé s karamelizovanými ořechy a mascarpone

Suflé je kulinářská specialita, která při přípravě v troubě zvětší svůj objem. Jednou z hlavních ingrediencí jsou...

Narodilo se mi miminko. Jak pro něj vybrat tu správnou dětskou kosmetiku?
Narodilo se mi miminko. Jak pro něj vybrat tu správnou dětskou kosmetiku?

Také jste si do porodnice zabalila klasický set: vlhčené ubrousky, krém na zadeček a dětský olejíček? Víte ale, že tím péče o pokožku miminka...

Výchova šokem: policie vytáhla čumila z auta, aby si prohlédl mrtvolu

Na německé dálnici A3 v Hesensku v neděli zahynuli při dopravní nehodě dva mladí lidé, muž ve věku 35 let na místě,...

Své důchodové konto si nehlídal. Dostane tak od státu nižší penzi

Kontrolujete si pravidelně své důchodové konto, které vede Česká správa sociálního zabezpečení. Hlídejte si také, zda...

Havlové je po očkování špatně. Nerada jsem se podřídila celku, napsala

Dagmar Havlová (68) se fanouškům na sociálních sítích svěřila s tím, že jí momentálně není dobře. Po první dávce...

Největší realitka chystá hromadné aukce bytů. Ceny zvýšíme o statisíce, tvrdí

Společnost M&M Reality začíná ve čtvrtek streamovat aukce svých nemovitostí. Největší tuzemská realitní kancelář tím...

Udělal chybu, bude pykat, říká moderátorka Křížková o manželově trestu vězení

Modelka a moderátorka Lucie Křížková (36), rozená Váchová, se na Instagramu svěřila s překvapivou novinkou z osobního...