Pondělí 19. dubna 2021, svátek má Rostislav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 19. dubna 2021 Rostislav

Na kuřecí vývar kosti opečte, ať je hezky silný a tmavý

Vývar je základem pro každé vaření, ať už budete připravovat polévky, omáčky nebo péct maso. Proto se vyplatí udělat si ho do zásoby a pak ho můžete používat místo různých kupovaných bujónů. Dnešní kuřecí vývar pro vás připravil kuchař a módní návrhář Pavel Berky.

Nejsnazší je využít kuřecí kostru, která zbude po vykostění kuřete. Je škoda ji vyhodit, když ještě výborně poslouží. Příprava kuřecího vývaru je daleko jednodušší než třeba u hovězího. Ostatně kuchaři se shodují v tom, že jakýkoli vývar je lepší než žádný vývar.

V žádném kupovaném bujónu nenajdete to, co je hlavním benefitem přírodně připraveného vývaru. Množství kolagenu vylouhovaného z kostí působí příznivě na klouby, vazy nebo kůži. O chuti finálního pokrmu nemluvě.

Žádný umělý přípravek vás nepostaví s kocovinou tak spolehlivě na nohy jako silný vývar. Už naše babičky věděly, že je lék. Při dlouhém vaření se do něj z kostí uvolní velké množství minerálů a vitaminů. 

Vedle kolagenu obsahuje i mnoho vápníku a hořčíku, fosforu či draslíku. Navíc vše ve formě, které naše tělo velmi jednoduše stráví a zpracuje. Ostatně jste si mohli všimnout, že v nemocnici po operaci je vývar první pokrm, který vám budou servírovat.

To proto, že detoxikuje játra, redukuje potravinové intolerance a alergie, má protizánětlivé účinky, posiluje imunitu, bojuje proti virům a bakteriím a navíc zlepšuje kvalitu spánku.

Vaříme podle Pavla Berkyho

Pavel Berky a kuřecí vývar

Návrhář a kuchař se pustil do prezentace základních receptů, které uvítají mnohé začínající kuchařky a kuchaři. Pravidelně budeme přinášet tipy, které pro vás připraví. Jeho recepty můžete průběžně sledovat na jeho youtubovém kanálu a na internetových stránkách.

Ingredience:

  • 200 g celeru bulva
  • 200 g mrkve
  • 200 g petržele – kořen
  • 200 g řapíkatého celeru
  • 200 g bílé ředkve
  • 30 g petrželové natě
  • 2 menší cibule
  • kosti a skelet z jednoho kuřete
  • 30 g přepuštěného másla
  • bobkový list
  • nové koření
  • černý pepř celý

Postup:

Troubu si předehřejte na maximum a kosti nasekejte na menší kusy. Vložte do pekáče a v troubě pečte do zlatova. 

Do hrnce si dejte lžíci přepuštěného másla (nebo jiného tuku), postupně na něm zarestujte všechnu zeleninu mimo petrželové natě. Poté z trouby vyndejte upečené kosti a přidejte je do hrnce. 

Zalijte studenou vodou až po okraj, přidejte všechna koření a petrželovou nať. Přiveďte k varu a pak plamen ztlumte na minimum a pozvolna vařte 4–5 hodin. 

Ze začátku z vývaru sbírejte pěnu z vysrážených bílkovin z masa, která se na povrchu bude tvořit. Vývar zbytečně nemíchejte, nechejte jen probublávat.

Jako domácí bujón

Když vývar ještě silně zredukujete, tak jej můžete zamrazit i v kostičkách ve tvořítku na led, a tím si vytvoříte vlastní domácí bujón, se kterým se vám pak bude při přípravě dalších jídel ještě lépe pracovat.

Po uvaření nechejte vývar 2–3 hodiny ustát, poté sceďte a můžete použít. Buď ho můžete přímo podávat jako polévku, nebo použít na přípravu dalších pokrmů, uskladnit v menších sklenicích v lednici, kde vám vydrží 1–2 dny, nebo zamrazit na delší dobu.

„Na sůl jsem nezapomněl, ale jelikož vývar většinou používám do dalších jídel, tak jej nesolím. Dochucuji pak až výsledné jídlo, a tak si rád vývar nechávám neslaný. Pokud však plánujete rovnou konzumovat, tak můžete s kořením přidat i sůl podle chuti – pozor dlouhým vařením se chuť může zintenzivnit, tak nepřesolte,“ vysvětluje Berky.

Autor:
  • Nejčtenější

V ZOO Praha uhynula gorilí samice Bikira, krvácela do břicha

V pátek uhynula v pražské zoologické zahradě gorilí samice Bikira. Od rána nejevila zájem o potravu. Přestože u zvířete...

VIDEO: Nejvyšší čas ošetřit po zimě růže, aby byly zdravé a bohatě kvetly

Růže jsou sice královnami květin, nicméně chtějí svou péči, pokud mají prospívat a dělat radost. Teď už obrážejí a...

Míchaná vejce připravujte nad mírným plamenem. Budou šťavnatá a nadýchaná

Míchaná vejce jsou poměrně jednoduchým pokrmem a lze je připravovat na spoustu způsobů. Ale často vznikne směs, která...

Čtyři lovné techniky pro začátečníky. Když se rozhodnete rybařit

Rybařina je velmi specifický koníček. Ačkoliv jde většinou o poměrně relaxační záležitost, kterou si oblíbili hlavně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sledování kosí rodinky zhatilo mrazivé počasí. Mláďata zřejmě uhynula

Pozorování kosího hnízda bohužel předčasně končí. Během sobotního dopoledne začalo být jasné, že v příbytku kosí rodiny...

Bláznivý voyeur Tichý. Žil jako bezdomovec, dnes jeho fotky stojí statisíce

Premium V jeho domě se fotky válely po zemi, padal na ně prach i bláto z bot. Na téměř každé z nich byla skvrna od kávy nebo...

Za fotky nehody Philipa nabízeli obří sumu. Neprodal jsem, říká exšéf Kladrub

Premium Když v roce 1996 přijela do Čech britská královna Alžběta II., snad nikdo nemohl velkému milovníkovi koní a jejich...

Svačiny jsou zbytečné. Stačí jíst dvakrát denně, vysvětluje profesor Anděl

Premium Nadváhu má v Česku až 44 procent mužů a 31 procent žen. A obezitu dalších 20 procent mužů a 18 procent žen. Statisíce z...

  • Další z rubriky

Stýská se vám po moravském sklípku? Nahradí ho online ochutnávka vín

Do restaurace se nesmí, takže se alkohol o to více pije doma. Kdo je však fajnšmekr, chce si to užít i s odborným...

Až budete stavět betonový plot, nezapomeňte pořádně pěchovat

Plot by měl takový, aby byl doplňkem nového domu, ale zároveň by neměl urážet vzhled celé ulice a okolí. Pokud jste si...

Recepty slavných žen. Některé hollywoodské hvězdy excelují i v kuchyni

Premium Jakmile zmizí z jeviště, odlíčí se po scéně před kamerou nebo přijedou z koncertu, už stojí u plotny. Sophia Lorenová,...

VIDEO: Nad ulomenou špičkou nože nezoufejte. Snadno ji opravíte

Pro každého kuchaře je noční můrou, když upustí na zem a poškodí svůj oblíbený nůž. I ten s ulomenou špičkou lze však...

Jarní úklid raz dva: Jak na čistou podlahu i bez lezení po kolenou a otravného ždímání hadru?
Jarní úklid raz dva: Jak na čistou podlahu i bez lezení po kolenou a otravného ždímání hadru?

Přes zimu jsme si do domácností natahali spoustu nepořádku, kterého je teď potřeba se zbavit. Doba si žádá pořádný jarní úklid. V redakci jsme...

Princ Harry se vrátil do Británie na pohřeb dědečka, karanténu nestihne

Britský princ Harry přiletěl z Los Angeles na pohřeb svého dědečka prince Philipa. Na letišti Heathrow ho v neděli po...

Je to podraz, říká organizátor koncertů Cesta ze tmy. S projektem končí

Už za týden měl prostory pražské Lucerny rozeznít první koncert ze série Cesta ze tmy. Ministr zdravotnictví Petr...

Z Philipova pohřbu odcházeli bratři William a Harry v důvěrném hovoru

Na hradu Windsor byl v sobotu pohřben princ Philip, manžel královny Alžběty II. Velká pozornost se upírala také na...

Královna se rozloučila s Philipem bílými květinami a vlastnoručním vzkazem

Královna Alžběta II. se rozloučila s mužem, který stál po jejím boku celých 73 let. Posledními vzkazy pro prince...

Pohřbít psa na zahradě? Splnit podmínky vyhlášky je téměř nemožné

Chov zvířecího mazlíčka nepřináší jen radosti. Každý bude muset jednou řešit otázku kam s ním, až život jeho čtyřnohého...