Jak vybírat zdravé jídlo v restauraci, abychom nepřibrali

Dobře se najíst v restauraci je příjemné, ale při hubnutí to mnohým lidem může překazit jejich plány. Jak si správně vybrat a neprovinit se proti pravidlům vyváženého stravování? To vám poradí odborníci na výživu v dalším dílu seriálu Vím, co jím.

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Vyvážený pokrm by měl obsahovat bílkoviny, sacharidy, menší množství tuku a také zeleninu.

„Pokud se chcete správně najíst a cítit se dobře, všechny chody si předem naplánujte. Po smetanové polévce si proto dejte raději lehčí jídlo, pokud je váš předkrm menší, můžete si dopřát pořádný hlavní chod – třeba pěkný kus masa,“ radí nutriční terapeutka Jitka Laštovičková.

S výběrem menu souvisí i volba správné restaurace. Podnik se specializací na českou kuchyni vám výběr z lehčích pokrmů a jídel se zeleninou nenabídne. Pokud jdete někam poprvé, projděte si raději jídelní lístek předem.

Více informací pro alergiky

Z jídelního lístku nemusíte vyčíst vše. Jestliže jste nejistí v tom, co pokrm přesně obsahuje a jak je připravován, zeptejte se obsluhy.

„Lidem s potravinovými alergiemi nahrává nové nařízení EU, které přineslo přísnější pravidla pro informování o přítomnosti alergenů. V restauracích musí být umístěna viditelná a snadno čitelná informace o tom, jaké alergeny jednotlivá jídla obsahují. Tyto údaje vám musí rovněž sdělit na vyžádání personál,“ vysvětluje odbornice na výživu.

Vyhněte se smažení, vsaďte na grilování

Už při čtení jídelního lístku se vyhněte polévkám zahuštěným jíškou, smaženým jídlům a smetanovým omáčkám. Vybírejte jídla grilovaná, „na přírodno“ pečená masa a ryby nebo mořské plody.

Kdo není masový, může volit těstoviny nebo rizoto s vyšším podílem zeleniny a se sýrem, který bude mít nižší obsah tuku. Vedle nešlápnete ani zeleninovým salátem se sýrem, libovým masem, rybou nebo vejcem a doplněný pečivem.

Přílohy nevynechávejte

Jestliže jste si vybrali nutričně vyvážený hlavní chod, nezkazte celý výsledek přílohou. Přešlapem je si vůbec žádnou nedat. Sacharidy vám budou chybět.

„Raději než hranolky či krokety si dejte vařený brambor, dušenou rýži, těstoviny, případně menší porci celozrnného pečiva,“ doporučuje nutriční specialistka Laštovičková.

Vím, co jím

Program vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). 

Značka "Vím, co jím" je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit snadnější výběr výživově hodnotných potravin.

Více o zdravých potravinách čtěte zde.

Vím, co jím

Zeleninu bez majonézy

Častou chybou bývá opomíjení zeleniny – i ta by ideálně měla být součástí hlavního pokrmu. Zvolit můžete různé úpravy - dušenou, grilovanou, vařenou. Vlákninu dodá také salát z čerstvé zeleniny.

Nevybírejte si ale saláty s majonézou nebo s dresinky, které ji obsahují. Vhodnější jsou zálivky z trochy rostlinného oleje a balzamikového octa.

Dojídat nemusíte

Přiměřené porce jsou základem úspěchu. Ani v restauraci byste se proto neměli přejídat a dojídat vše, co máte na talíři. Pokud jste sytí, můžete požádat o zabalení jídla s sebou.

„Jestliže vidíte už předem, že je porce příliš velká, můžete požádat o menší nebo se o pokrm rozdělit se svými spolustolovníky. Odhad vhodné velikosti získáte doma odvažováním potravin při přípravě jídel,“ radí výživová poradkyně.

Dezert raději lehčí

Máte-li chuť na dezert, zvolte spíše lehčí druh - ovoce, kopeček ovocné zmrzliny nebo sorbetu.

Dortíky nebo zákusky se smetanou, máslovými krémy nebo pořádná porce šlehačky obsahují velké množství tuku, a tak i dost energie. Nedokážete-li si tučnější dezert odepřít, můžete se rozdělit se svými společníky.

Nejen jídlo, ale i nápoje hrají svou roli

Do restaurace se jdeme nejen najíst, ale i napít. Obezřetnost je na místě u sladkých limonád, ale zejména u alkoholu. Pro uhašení žízně je nejlepší obyčejná voda, ideálně s nakrájenými plátky citronu či pomeranče. Vhodný je také ovocný čaj nebo ovocný džus naředěný vodou. 

Luxusní večeře

Nechte se s Raketa.cz královsky pohostit. Využijte slev a pochutnejte si na luxusním sushi, pravé pizze, nebo třeba na vietnamské specialitě.

„K dobrému menu si můžete dopřát skleničku alkoholu. Sklenka vína (2 dcl) či půllitr piva obsahují 20 a 30 gramů alkoholu. Tuto dávku byste neměli překračovat. Kompromisem může být například vinný střik,“ dodává nutriční specialistka Jitka Laštovičková.

Autor:
  • Nejčtenější

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

19. května 2024

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

23. května 2024

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Tetování pořídil ženě bývalý partner bez souhlasu, nyní se ho zbavuje

23. května 2024  8:18

Taylor White bylo pouhých jednadvacet let, když jí partner bez dovolení potetoval obličej...

Příběh Karla: Odešel jsem od ženy kvůli mladší, teď toho lituji

20. května 2024

Loni jsem oslavil padesátku, a když tak bilancuji, jak se mi vede v životě, musím říct, že to jde...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Uklízí, vaří, o malého se stará. Jako by byla cikánka, chválil ve Výměně manžel

22. května 2024  21:45

Nejnovější Výměna manželek byla překvapivě klidná, přestože každá rodina vyznává úplně jiný životní...

Tipy, jak se chránit před klíšťaty. Začněte správným výběrem oblečení

26. května 2024

Klíšťata se vyskytují nejen v lesích. Lze se s nimi setkat i v zahradách, na trávnících a v...

Jednou nám budou pro smích. S těmito outfity to celebrity vážně přehnaly

26. května 2024

Nad některými se pousmějeme už teď, jiné nám možná přijdou vrcholně módní. Celebrity v poslední...

OBRAZEM: Osobnosti, které vedly soudní bitvy o vlastní potomky

26. května 2024

Nejdřív je vše zalité sluncem, slavné páry mluví o obrovské lásce, pak přijdou na řadu děti a po...

Poznat talent herce? Osvědčují se děti z velkých rodin, říká castingová režisérka

26. května 2024

Premium Už tři dekády Mirka Hyžíková pomáhá pro seriály, filmy i reklamy vybírat ty nejvhodnější herce, od...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...