Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pohlreich na grilu vyrábí i demi glace. A ukáže krkovičku s čimičuri

Zdeněk Pohlreich boří mýty o tom, že doma vyrobit demi glace je neskutečně pracné. Tím spíš, že ho vystřihne jen tak mezi řečí na grilu, což by jen tak někoho nenapadlo. A grilovat jahody jako dezert také ne.

Ve druhém díle Rozpal to, šéfe! je nesnadné rozhodnout se, co je z předváděných pokrmů nejlákavější. Zda jehněčí marinovaná kotleta, nebo krkovička s čimičuri (někdy se uvádí i chimichuri). "Nevím, co to slovo znamená, ale ke krkovici sedne perfektně. A to přesto, že čimičuri pochází ze Španělska, kdežto kotleta z českého kance," svěřuje se.

Demi glace

Někdy bývá psaná se spojovníkem jako Demi-glace, jindy jako jedno slovo. Je to základní omáčka, která se používá všude tam, kde je potřeba posílit masovou chuť.

Koupená bývá drahá - za půl kila kolem 150 korun, o její výrobě kolují legendy a vnímá se jako vrchol gastronomie.

Pravdou ale je, že je to v podstatě velmi silný vývar, jeho nedostupnost je spíš dána tím, že ne v každém řeznictví seženete telecí kosti. A velmi dlouhou dobou přípravy.

Zatímco předchozí řady grilování s Šéfem nezapomínaly hlavně na začátečníky, současná řada postrčí kuchaře, kteří v kuchyni nejsou úplnými začátečníky, ale zároveň před grilem mají trošku ostych. Ukazuje jim, že vařit venku lze v podstatě všechno jako doma u sporáku.

To je znát například u zmíněné krkovice. Zatímco většina z nás ji pro jistotu krájí na plátky, dává Zdeněk Pohlreich přednost grilování vcelku. A ukáže, že to lze velmi snadno. Samozřejmě to trvá déle, než když maso nakrájíme na tenké plátky, ale při grilování přece nepotřebujeme spěchat.

Aby bylo vepřové maso uvnitř hotové, mělo by mít uprostřed 60 °C. Pro jistotu si můžete pořídit vpichovací teploměr a hlavně počkejte s řezáním, aby nevytekla šťáva.

Omáčka čimičuri:

Do rendlíku nalijte olivový olej, postavte na gril, rozmačkejte zhruba čtyři stroužky česneku, na drobno nakrájejte červenou cibuli a nechte pomalu restovat.

Bylinky budete sekat zvlášť. Pohlreich přidá trochu petržele a máty. "Nepoužívejte kudrnku, té se v Německu říká Bahnhof podle toho, že se používá jen v nádražní jídelně," nezapomene poznamenat. Přidá i oregano a tymián a poseká spolu, aby se bylinky podle jeho slov skamarádily.

Do mísy vymačká půl citronu a půl limetky, osolí a opepří. Přidá trochu octa – použije vinný i jablečný. Než toto uděláte, rozvoní se česnek s cibulkou. Smíchejte obě várky dohromady a přidejte bazalku. "Je trošku citlivá, takže je dobré přidávat ji až na konec," vysvětluje kuchař. Aby se chutě spojily, dejte omáčku do chladu odležet.

Autor:

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

Burger, který potěší nejen chuťové buňky, ale i oko. Bude se líbit nejen...

VIDEO I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

Hovězí steak pečený přímo v uhlících

VIDEO V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Tuňáka nechejte zrát v lednici, pak jen zprudka zatáhněte, aby zůstal syrový

Tuňák s caponatou, bazalkovou laktonézou a zázvorovým glazé

Když středomořskou kuchyni lehce spojíte s asijskou, získáte ještě atraktivnější chuťový zážitek....

Ryby jako oříšek. Soutěžící na grilu bojovali s filetováním i opékáním

Vítězné grilovačka: Hamachi s teriyaki omáčkou

VIDEO Čtvrtý díl soutěže Česko na grilu byl ve znamení grilování ryb. Což byl úkol, který rozhodil...

Od špekáčků a topinky až po žebra. Čtenářské recepty v soutěži o gril

Grilovací sezona je v plném proudu.

Od poloviny května jste nám posílali příspěvky, co jste letos už ugrilovali a zároveň jste se tím...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

  • Nejčtenější

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chausie rozhodně nebude sedět v koutě, tato kočka nezapře divokou krev

22. května 2024

Kočičí plemeno chausie vzniklo křížením kočky bažinné (Felis chaus) s kočkou domácí. Chovatelé se...

Snědl jsem i syrové kuře. Mistr japonské kuchyně nejen o tom, proč neumíme jíst sushi

23. května 2024

Premium Může se pyšnit titulem mistra světa v přípravě japonského jídla pro nejaponské kuchaře. Jakub Horák...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Osiřelý vnitroblok bytového domu ležel ladem, teď je to sdílený zelený ráj

27. května 2024

Soutěž S generační výměnou obyvatel bytového domu v centru Českých Budějovic přišla na konci první dekády...

KVÍZ: Kolíčky na prádlo, nebo posvátný gong? Poznejte produkty z e-shopů

28. května 2024

V internetových obchodech najdete tisíce drobnůstek, o kterých na první pohled ani nemusíte tušit,...

Zařiďte si v zahradě vlastní koberec medvědího česneku pro příští jara

28. května 2024

Nemusíte drancovat parky či lesy, s košíkem a nůžkami si můžete příští jaro vyběhnout pro medvědí...

Osiřelý vnitroblok bytového domu ležel ladem, teď je to sdílený zelený ráj

27. května 2024

Soutěž S generační výměnou obyvatel bytového domu v centru Českých Budějovic přišla na konci první dekády...

Tvorové, kteří mají zázračné pohybové nadání. Běhají a skáčou lépe než atleti

27. května 2024

Letci nad savanou, běžci po vodě nebo lezci přes žiletky – nejrůznější tvorové předvádějí doslova...

Prodej bytu 3+1, 99 m2 - Chabařovice
Prodej bytu 3+1, 99 m2 - Chabařovice

Náměstí 9. května, Chabařovice, okres Ústí nad Labem
3 300 000 Kč

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...