Luxusní houbový kuba podle šéfkuchaře Jana Punčocháře

  0:52
Houbový kuba je klasické české vánoční jídlo, na které se však v některých domácnostech zapomíná. Je to velká škoda, protože tradiční recept rozhodně není zastaralý. O své tipy na tuto pochoutku se s námi podělil uznávaný šéfkuchař Jan Punčochář.
Houbový kuba z žampionů a lišek podle Jana Punčocháře, šéfkuchaře restaurace...

Houbový kuba z žampionů a lišek podle Jana Punčocháře, šéfkuchaře restaurace Grand Cru | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Houbový kuba se tradičně podává jako polední jídlo na Štědrý den, naši předci jej často ale jedli i mimo sváteční časy. Má mnoho krajových variant - někde se do něj přidává sádlo, jinde škvarky, někdo ho zase zapéká.

Jan Punčochář připravuje houbového kubu.

Kuba se někdy nazývá také černý, černou barvu většinou získával z použitých hub. V minulosti to byly zejména štročky, dnes třeba hřiby modráky. Tmavé barvy se občas docílilo i přidáním vepřové krve, to ovšem neplatilo pro vánoční variantu kuby, která měla být bezmasá. Ostatně proto se na Vánoce běžně jedla ryba, která byla považována za postní jídlo.

Šéfkuchař Jan Punčochář nám prozradil, že skvělou plnou chuť dodává houbovému kubovi kombinace čerstvých a aromatičtějších sušených hub, které ještě dopředu namočí v rybím vývaru. Ve vývaru vaří i ječné kroupy. Pokud byste chtěli mít kubu jako čistě vegetariánské jídlo, můžete samozřejmě použít vývar zeleninový.

Vánoční kuba

podle Jana Punčocháře, šéfkuchaře Grand Cru Restaurantu

Ingredience:

Houbový kuba z žampionů a lišek podle Jana Punčocháře, šéfkuchaře restaurace...
  • kroupy
  • mix sušených a čerstvých hub
  • rybí vývar nebo kuřecí vývar
  • máslo
  • šalotka
  • česnek
  • snítka tymiánu
  • bílé víno
  • majoránka
  • petrželka
  • šalvěj
  • sůl
  • pepř

Pracovní postup:

Příprava houbového kuby šéfkuchaře Jana Punčocháře. Ingredience na přípravu...
Houbový kuba z žampionů a lišek podle Jana Punčocháře, šéfkuchaře restaurace...
Zalijeme bílým vínem a přidáme doměkka uvařené kroupy.
Česnek přidáváme až nakonec, aby nezhořkl.

Zobrazit fotogalerii

  1. Den předem namočené kroupy uvaříme doměkka ve vývaru. Houby také namočíme ve vývaru.
  2. Na másle zpěníme najemno nakrájenou šalotku a přidáme k ní snítko tymiánu a lístek šalvěje. V jiné pánvi si orestujeme na másle čerstvé houby. Skvěle chutnají třeba lišky, žampiony a hříbky.
  3. Do pánve se šalotkou přidáme polovinu česneku, tymián a orestované houby. Vše zalijeme bílým vínem, přidáme kroupy, den předem namočené sušené houby a rybí vývar a vaříme doměkka.
  4. Nakonec dochutíme česnekem, majoránkou, opepříme, osolíme a posypeme jemně nasekanou petrželkou. Před podáváním můžeme ještě pokapat bylinkovým olejem.
Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...