Vyzkoušejte letos rybí polévku a kapra na víně podle Jana Punčocháře

  0:04aktualizováno  0:04
Kapr je v Česku tradičním vánočním jídlem, ale jinak žebříčky popularity neláme. Navíc není zrovna vhodný na smažení, protože se v trojobalu zcela ztratí chuť masa a změní se v kaši. Šéfkuchař Jan Punčochář nám proto předvedl recept na kapra na víně, který se bude ke štědrovečerní tabuli skvěle hodit.

Jan Punčochář chystá vánoční menu | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Rybí polévka

Podle Jana Punčocháře, šéfkuchaře Grand Cru Restaurantu

Ingredience:

Rybí polévka podle Jana Punčocháře, šéfkuchaře Grand Cru
  • kosti, hlava a vnitřnosti z kapra
  • divoké koření
  • kořenová zelenina
  • 2 cibule
  • 2 hřebíčky
  • mouka
  • česnek
  • muškátový oříšek
  • majoránka
  • petržel
  • sůl
  • smažená houstička na ozdobu

Pracovní postup:

Ingredience na rybí polévku
Nejprve orestujeme kořenovou zeleninu.
Pak k ní přidáme jikry a mlíčí.
Vše zaprášíme moukou a přidáme trochu vody.

Zobrazit fotogalerii

  1. Z kapra odstraníme oči a žábry a necháme 20 minut proplachovat pod studenou vodou.
  2. Osolíme, kosti a hlavu vložíme do hrnce se studenou vodou a přivedeme k varu. Zavaříme a sebereme sraženou pěnu.
  3. Přidáme divoké koření, polovinu kořenové zeleniny, jednu cibuli a dva hřebíčky a táhneme (těsně pod bodem varu) a po 32 minutách přidáme vnitřnosti a hřejeme dalších 8 minut. Vývar scedíme, obereme maso a vnitřnosti nakrájíme do vývaru.
  4. Nakrájíme druhou polovinu kořenové zeleniny a cibuli a několikrát zarestujeme na másle. Vždy necháme vyvařit vodu, opět lehce zalijeme vodou a necháme restovat, to opakujeme celkem čtyřikrát.
  5. Přidáme hladkou mouku a připravíme si světlou jíšku. Zalijeme vývarem a 20 minut opět pomalu táhneme.
  6. Vývar ochutíme muškátovým oříškem, česnekem a majoránkou a ozdobíme najemno nakrájenou petrželí. Na másle zpěníme na kostičky nakrájenou houstičku a podáváme k polévce.

Kapr na bílém víně

Podle Jana Punčocháře, šéfkuchaře Grand Cru Restaurantu

Ingredience:

Jan Punčochář chystá vánoční menu
  • filet kapra (600 g)
  • sůl
  • kmín
  • 50 g hladké mouky
  • 10 g červené papriky
  • 80 g másla
  • 50 g cibule
  • 50 g celeru
  • 50 g mrkve
  • 50 g petržele
  • 100 g čerstvých hub
  • bílé víno
  • 0,5 dcl smetany
  • tymián
  • olej na opečení

Pracovní postup:

Příprava kapra na víně podle Jana Punčocháře, šéfkuchaře Grand Cru
Kapra nafilírujeme.
Kapra opékáme na másle s bylinkami a česnekem.
Ke kořenové zelenině přidáme houby.

Zobrazit fotogalerii

  1. Filet nafilírujeme (provedeme milimetrové jemné řezy přes kosti, aby se kost mohla konzumovat), osolíme a okmínujeme. Do mouky vmícháme sladkou papriku a kapra na straně kůže obalíme.
  2. Na pánvi rozpálíme olej a zprudka opečeme po obou stranách a vyjmeme. Na zbylém oleji orestujeme nakrájenou osolenou kořenovou zeleninu, cibuli a houby.
  3. Vše zakápneme bílým vínem a necháme vyvařit a následně zalijeme smetanou. Vložíme zpět kapra a vaříme společně asi pět minut.
  4. Přidáme snítku tymiánu a podáváme. Skvělá příloha ke kaprovi na víně jsou vařené brambory s petrželkou.
Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Za co utratí 50 tisíc? Nemá ani na jídlo pro děti, divila se vyměněná Andrea

Tereza se svou rodinou: synem Davidem, sestrou Bárou, neteřemi Danielou a Hanou...

Tereza si svůj osud nevybrala. Od dětství se starala o mladší sestru, když jim před dvěma lety máma zemřela,...

Čtyři největší chyby, které ženy dělají, když dojde na sex

Ilustrační snímek

Možná si myslíte, že stěžejními ničiteli dokonalého milostného života jsou nedostatek soukromí a pracovní stres. Jenže...

Zemřel legendární německý návrhář Karl Lagerfeld

Karl Lagerfeld (21. ledna 2014)

Kreativní ředitel módního domu Chanel Karl Lagerfeld zemřel v noci na 19. února po těžké nemoci ve svých 85 letech,...

Nejsme rádi, když se nás lidé ptají, co máme v kalhotách, říká trans muž

Spoluzakladatel organizace Trans*parent Viktor Heumann v diskusním pořadu...

Seriál Most! oživil ve společnosti hned několik choulostivějších témat, jedním z nich je i vztah Čechů k transgender...

Horoskop v roce Vepře pro všechna znamení čínského zvěrokruhu

Děti s pokladničkami ve tvaru prasátka. Podle astrologů by měl rok zemského...

Čínský horoskop počítá s dvanácti zvířaty ve zvěrokruhu. Každé z nich také vládne delším časovým cyklům a v únoru...

Další z rubriky

Blíží se svátek zamilovaných. Potěšte svou lásku valentýnským dortem

Zamilovaný koláč

Třináctého února budou zase po roce ti, kdo se mají rádi, chystat velkou láskyplnou oslavu. Možná, že si radši zajdete...

Nechte se svést exotickou chutí asijských polévek, které zvládne každý

Čínská polévka s bramborami a vepřovým masem

Milovníci orientálních vůní, neobvyklých ingrediencí a více či méně pálivých chutí, máme něco přesně pro váš mlsný...

Lahodné horké zimní drinky pro malé i velké lyžaře nebo výletníky

Jablečný kořeněný čaj

Teploty pod nulou a sněhové přeháňky nejsou důvodem k tomu, abychom zůstali doma, ale jsou slibným příslibem, že až se...

Najdete na iDNES.cz