Tradiční perníčky ze žitné mouky
Ingredience:
- 500 g hladké žitné mouky
- 250 g moučkového cukru
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžička jedlé sody
- 1 vrchovatá lžíce perníkového koření (fenykl, anýz, skořice, hřebíček, nové koření, badyán, pepř, kardamom, vanilka, citronová kůra)
- 2 vejce
- 2 lžíce rumu
- 200 g tekutého medu
Na polevu:
- 300 g tmavé čokoládové polevy
Na zdobení:
- 150 g moučkového cukru
- 1 bílek
- 1 lžíce citronové šťávy
Pracovní postup:
- Mouku prosijeme společně s cukrem a kakaem. Pak promícháme se sodou a kořením. Nakonec přidáme vejce, rum a med. Vypracujeme pevné těsto, které necháme v chladničce 14 dnů odležet.
- Těsto důkladně propracujeme a rozválíme na plát silný 4 mm. Vykrájíme tvary hvězdiček a rozložíme na plechy vyložené pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut.
- Po upečení necháme vychladnout na kovové mřížce. Polevu rozpustíme v horké vodní lázni a perníčky na povrchu potřeme. Necháme zatuhnout.
- Z prosátého moučkového cukru, bílku a citronové šťávy utřeme hladkou lesklou polevu. Naplníme ji do papírového kornoutku a perníčky ozdobíme. Necháme zaschnout a skladujeme v uzavřené nádobě.