Ingredience:
- 1 kg hladké mouky
- 150 g másla
- 350 g moučkového cukru
- 5 vajec
- 5 lžic rozpuštěného (lesního) medu
- 2 lžičky jedlé sody
- 2 prášky do pečiva
- 2-3 špetky soli
- 3 lžičky skořice
- 15 hřebíčků, 2 lžičky anýzu, 1 lžička nového koření (rozbít v hmoždíři nebo si koupit již namleté a adekvátně nadávkovat)
Cukrová poleva
- 1 bílek
- šťáva z 1/2 citronu
- moučkový cukr dosypat do požadované hustoty
Pracovní postup:
SOUTĚŽVyhrajte pomocníky Tescoma pro vaše vánoční pečení. Posílejte své rodinné recepty na vánoční cukroví - formulář najdete ZDE. Autoři deseti nejlepších uveřejněných receptů získají vykrajovátka na linecké Delicia nebo soupravu pro přípravu perníkové hvězdy na stromeček. |
- Máslo necháme alespoň půl dne změknout (nebo nakrájíme na menší kousky, pokud spěcháme - čím měkčí máslo, tím snazší další práce). Změklé máslo utřeme s cukrem.
- Přidáme všechny ostatní suroviny kromě mouky a tekutou směs co nejlépe promícháme v míse nebo v robotu.
- Do této směsi pomalu přidáváme mouku a pečlivě promícháváme. Směs je hodně lepivá.
- Ve chvíli, kdy se těsto s moukou už těžko míchá, vyklopíme ho společně se zbylou moukou na vál a vše dopracujeme ručně. Těsto zabalíme do plastové folie a necháme v lednici odležet.
- Ideální výsledek je z těsta, které si nějakou dobu odpočinulo v lednici. Já nechávám týden až měsíc.
- Z těsta pokojové teploty na pomoučené podložce válíme a vykrajujeme perníčky, pečeme na 150 °C dorůžova.
- Perníčky nepotírám rozšlehaným vejcem, zdobím cukrovou polevou. Mám-li čas, zdobím, ale když spěchám, udělám si polevu hustou akorát tak, aby se v ní daly perníčky namočit. Touto polevou naplním misku, perníčky namáčím, otřu o kraj misky a výsledek je krásný esteticky i chuťově.
Tip jak na měkké perníčky:
Pokud chcete perníčky měkké (a to platí asi pro jakýkoliv recept), nesmíte je nechat v troubě ani trošku zhnědnout a po vychladnutí je musíte uzavřít ideálně do plastové krabice s dobře přilnavým víkem. Já jsem si pro tento účel pořídila velkou krabici v domácích potřebách, ve které hotové perníčky skladuji. Jakmile perníčky při pečení přetáhnu, nebo nejsou v uzavřené krabici (například ty kousky, kterými zdobíme stromeček), vyschnou a budou tvrdé. S tím se nedá nic dělat.