Pečeme na Vánoce: máte svůj recept na perníčky? Pošlete do soutěže

aktualizováno 
Je tady zase ten romantický čas, kdy nejen kuchyni, ale i celý byt, provoní hřebíček, vanilka a skořice. Ve většině rodin se začíná perníčky, kterým čas pomůže změknout a rozvonět se. Při vykrajování se nebojte pustit k válu i děti. Ty větší si pak užijí i zdobení.
Část 1/3
Makové perníčky

Makové perníčky

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g moučkového cukru 
  • 100 g medu
  • 3 vejce + 1 vejce na pomazání
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička mletého perníkového koření
  • 3 lžíce mletého máku
  • 100 g celého máku (na zdobení)

Pracovní postup:

SOUTĚŽ

Vyhrajte pomocníky Tescoma pro vaše vánoční pečení.

Posílejte své rodinné recepty na vánoční cukroví - formulář najdete ZDE. 

Autoři deseti nejlepších uveřejněných receptů získají vykrajovátka na linecké Delicia nebo soupravu pro přípravu perníkové hvězdy na stromeček.

Souprava na výrobu perníkové hvězdy
Vykrajovátka na linecké
  1. Na vál prosejeme hladkou mouku, moučkový cukr, jedlou sodu a perníkové koření. 
  2. K suchým ingrediencím přidáme tekutý med a tři vejce a rukama vypracujeme hladké těsto (můžeme také všechny suroviny vložit do mísy kuchyňského robota a nechat stroj pracovat za nás). 
  3. Kompaktní těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočinout v chladu nejméně do druhého dne. Ještě lepší je, když si počká několik dnů.
  4. Poté na pomoučeném válu těsto rozválíme a vykrajujeme tvary.
  5. Vykrojené perníčky pokládáme v dostatečném rozestupu na plech vyložený pečicím papírem a v troubě předehřáté na 160 °C pečeme asi osm minut.
  6. Ještě teplé perníčky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme celým mákem. Po vychladnutí zdobíme bílkovou polevou, kterou jsme si připravili z několikrát prosetého moučkového cukru a ušlehaného bílku.
Autor:

Jaro a zdraví

Využijte krásného počasí a vydejte se pro zdravé pochoutky do přírody. Oblíbený medvědí česnek najde své místo v pomazánkách či domácím pestu. Jako zdravé sladidlo si můžete připravit pampeliškový med.


Nejčtenější

Mužova smrt mi zajistila obrovskou reklamu, přiznává Veronika Hurdová

Veronika Hurdová

Spisovatelka a autorka blogu Krkavčí matka Veronika Hurdová před třemi lety ovdověla. Doma tehdy měla dvě malé děti...

Je tomu již osmdesát let, co pětiletá dívka porodila zdravé dítě

Lina Medinaová přivedla před osmdesáti lety na svět zdravého chlapce

Přesně před osmdesáti lety malá peruánská dívenka jménem Lina porodila v Limě dítě. Bylo jí pouhých pět let, sedm...

Úzkost jako civilizační nemoc. Pět kroků, jak si můžeme pomoct sami

Ilustrační snímek

Strach je jednou z nejdůležitějších a nejužitečnějších emocí, která nám pomáhá přežít. I úzkost je strach, ale na...

Fascinují mě muži, kteří milují svou práci, říká mluvčí vlády Jana Adamcová

Jana Adamcová

Moderátorka, kterou si pamatujeme jako sporťačku z TV Nova, a současně manželka režiséra Jiřího Adamce, se nedávno...

Vzala ten nejmenší nůž a bodla třikrát. Teď sedí za pokus o vraždu

Nikola si odsedí pět let ve vězení.

Monika, která zabila svého manžela, není ve věznici Řepy jediná, která na partnera vztáhla ruku. „Třikrát jsem ho...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Hlávkový salát s jarní zeleninou a vejcem

Hlávkový salát s jarní zeleninou a vejcem

Spousta čerstvé zeleniny přímo vybízí k tomu, abyste si k večeři udělala salát plný vitaminů. Vyzkoušejte náš...

RECEPT DNE: Čekankový salát s jablky a datlemi

Čekankový salát s jablkem a datlemi

Jste milovnice salátů? Vyzkoušejte recept na netradiční čekankový salát s jablky a datlemi.

RECEPT DNE: Smažená rebarbora s petrželovými bramborami

Smažená rebarbora s petrželovými jahodami

Sezona rebarbory je právě teď. Připravte si ji netradičně a to smaženou s petrželovými bramborami. Určitě si pochutnáte!

Najdete na iDNES.cz