Hrnkové linecké, měkké perníčky a další cukroví, co pečeme na Jarmark

  4:00aktualizováno  4:00
Pokud se chystáte na náš nedělní Jarmark, budete moci na stánku Nadace Terezy Maxové dětem ochutnat za drobný příspěvek do kasičky vánoční cukroví, které napekly redaktorky a čtenářky OnaDnes.cz. Jestli se ale na naši tradiční akci nedostanete, můžete si aspoň upéct naše vyzkoušené perníčky, linecké, ořechové nebo čokoládové sušenky.

Linecké cukroví bez vážení | foto: Profimedia.cz

Linecké hvězdičky bez vážení

od Petry Barochové

  • 2 1/3 hrnku hladké mouky
  • 3/4 hrnku moučkového cukru
  • 1 kostka másla
  • 3 žloutky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 čajová lžička citrononové kůry

Na zdobení:

  • zavařenina
  • moučkový cukr

1. Všechny suroviny smícháme a vypracujeme vláčné těsto. Zabalíme do fólie a necháme minimálně hodinu odležet v chladničce. Poté vyválíme a vykrajujeme hvězdičky.

2. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

3. Vychladlé cukroví slepujeme rybízovou zavařeninou a obalíme v moučkovém cukru.

Tip: Místo zavařeniny můžete použít jakýkoliv krém nebo nutellu.

Babiččiny ořechové sušenky

od Johany Křížkové

Babiččino ořechové cukroví
  • 50 dkg polohrubé mouky
  • 18 dkg cukru
  • 30 dkg tuku (například Heru)
  • 18 dkg mletých vlašských ořechů
  • 1 celé vejce

1. Suroviny smícháme na vále, zpracujeme v těsto a necháme v chladu odpočinout.

2. Na pomoučeném vále vyválíme placku, vykrajujeme různé tvary a pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem.

3. Po vychladnutí zdobíme dle chuti a fantazie čokoládovou nebo bílkovou polevou, ořechy, cukrovým zdobením apod. Ale dobré jsou i samotné.

Měkké domácí perníčky

od Báry Veselé

Měkké perníčky

Na těsto:

  • 1 kg hladké mouky
  • 30 dkg moučkového cukru
  • 20 dkg rozpuštěného medu
  • 10 dkg tuku (půl na půl Hera a sádlo)
  • 2 dkg jedlé sody
  • 6 vajec
  • 1 polévková lžíce perníkového koření
  • 3 polévkové lžíce kakaa
  • 3 – 4 žloutky na potření upečených perníčků

Poleva:

  • bílky
  • několikrát prosátý moučkový cukr
  • troška citronové šťávy

1. Důkladně promícháme všechny suché ingredience, poté přidáme tuk, vajíčka a med. Vypracujeme hladké těsto a necháme v ledničce odpočinout do druhého dne.

Tip pro vás

3. Troubu předehřejeme na 170° C. Z těsta vykrajujeme požadované tvary a pečeme na pečícím papíru.

4. Menší tvary (do 5 cm) pečeme přibližně 10 - 15 minut, větší tvary 15 – 20 minut. Je třeba vyzkoušet, každá trouba peče jinak. Perníčky by měly být měkké. Ihned po vytažení potřeme ještě horké rozšlehaným žloutkem.

5. Upečené perníčky necháme nejlépe do druhého dne odležet v plechových krabicích a teprve pak zdobíme.

6. Polevu získáme vyšleháním jednoho až dvou bílků s důkladně prosátým moučkový cukrem. Vzniklou polevu vložíme do několika malých sáčků a uložíme do ledničky, před zdobením ustřihneme malý růžek a zdobíme dle fantazie.

Kakaové sušenky

od Moniky Hrušové

Čokoládové cookies
  • 150 g hladké mouky
  • 120 ml vlažného mléka
  • 120 g třtinového cukru
  • skořicový cukr
  • vanilkový cukr
  • 2 lžíce rumu nebo rumové aroma
  • 50 g kakaa
  • 150 g másla
  • 2 vejce
  • 50 g hořké čokolády

1. Třtinový, vanilkový a skořicový cukr, máslo a vejce vyšleháme do pěny, přidáme mouku, mléko, rum a kakao. Nakonec lehce vmícháme na jemno nasekanou hořkou čokoládu.

2. Vyložíme plech pečícím papírem a děláme z těsta malé kuličky, které pak rozplácneme a vidličkou vytvoříme rýhy.

3. Cukroví pečeme cca 20 minut zhruba na 200 °C.

Autor:

Vánoce

Advent se pomalu blíží a spolu s ním nákupy vánočních dárků i pečení vánočního cukroví. Za vánoční atmosférou můžete vyrazit na vánoční trhy ve vašem okolí i do zahraničí.

  • Nejčtenější

Když má máma křeče, není co jíst, říkají děti. Budou mít nový domov

Když se maminka klepe v křeči, bojím se, že umře, přiznal osmiletý Honzík. Jeho sestra Ivanka dodává, že jejím...

Jsme promiskuitní, nebo jen hledáme lásku? Kolik partnerů je už moc

Když je vám přes třicet a jste nezadaná, pravděpodobně už se ve vaší posteli vystřídalo větší než malé množství mužů....

Původně měla ženy osvobodit, teď se mnohé cítí lépe bez podprsenky

Některé ženy se rozhodly, že už nebudou nosit podprsenku. Jejich volba následovat hnutí „no bra“ vychází z potřeby...

Kdepak brýle. Hnědé oči, velká prsa a husté ochlupení značí inteligenci

Kdysi se věřilo, že ten, kdo má vysoké čelo a brýle na nose, je chytrý. Dnes vědci přisuzují tuto roli jiným „důkazům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Co jsme nosili v 90. letech? Fotosoutěž o nejlepší snímky má své vítěze

Třicet let uplynulo a mnohé z toho, co se tehdy nosilo, by dnes stačilo jen trochu oprášit a byli bychom opět trendy:...

Premium

Test kebabů: Hovězí maso, které nedávno ještě kdákalo, i nadměrné množství soli

Orientální kebab by mohl být zdravější alternativou smažených hamburgerů a hranolků. Jenže to by musel být připravován...

Premium

Tajemství zdraví je ukryto v mezilidských vztazích, tvrdí psycholog Ptáček

Jakým způsobem žijeme a přistupujeme ke svému okolí, máme vlastně z velké části předurčené. Ovlivnit nás může nejen...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Teplý zelný salát

V chladném počasí určitě přijde vhod teplý salát. Vyzkoušejte si ho připravit z červeného zelí, které obsahuje velké...

RECEPT DNE: Pomazánka z červené řepy s lučinou a zakysanou smetanou

Milujete červenou řepu? Pak rozhodně vyzkoušejte tuto lahodnou vegetariánskou pomazánku.

RECEPT DNE: Zázvorová polévka s červenou čočkou

Zázvor má pozitivními účinky na lidské zdraví, ale také psychiku. Uvařte si z něj polévku, která vás skvěle zahřeje a...

RECEPT DNE: Perníkové bonbony

Konečně je tu období, kdy začínáme péct vánoční cukroví. Místo klasických perníčků můžete letos vyzkoušet recept na...

Najdete na iDNES.cz