Doba přípravy: 3 hodiny
Množství: 12
Ingredience:
40dkg hladké mouky
13dkg cukru moučka
6dkg hery
2 vejce
12dkg medu
3lžíce kakaa
2rovné lžíce mletého koření (pepř, hřebíček, badyán, anýz – 1:1:1:1)
sůl
kávová lžička jedlé sody
TipNejlépe chutnají s horkou kávou či vaječným koňakem. |
Postup:
1. Sypké složky smícháme, sodu a cukr prosijeme, tuk a med ohřejeme až do rozpuštení tuku, necháme prochladnout a přidáme vejce.
2. Zaděláme těsto a necháme alespoň jednu hodinu odpočinout.
3. Na pomoučeném vále vyválíme plát silný asi 3mm a vykrajujeme ploché tvary. Klademe na pečící papír. Při pokládání perníků musíme dát pozor, aby pod nimi nezůstal vzduch.
4. Pečeme v horkovzdušné troubě asi na 175 stupňů cca 7minut. (V elektrické troubě předehřát a pak ztlumit!)
5. Ještě teplé potřeme rozšlehaným vejcem.
6. Studené zdobíme bílkovou polevou.