Čtenářský recept: Norimberské perníčky

  9:47

Norimberské perníčky | foto: Archiv čtenářky

Doba přípravy: 2 hodiny
Množství: 24 kousků

  • 250 g hladké mouky
  • 80 g mandlové moučky
  • 200 ml tekutého medu
  • 100 g vlašských ořechů
  • 85 g másla
  • 50 g kandované pomerančové a citronové kůry
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1⁄2 lžičky sody
  • 24 koleček oplatkového papíru o ∅ 7 cm (můžete vynechat)

Koření:

  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1⁄2 lžičky mletého zázvoru
  • 1⁄2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
  • 1 badyán
  • 15 hřebíčků
  • 5 kuliček nového koření
  • 3 kuličky černého pepře
  • 1⁄2 lžičky kardamomu

Cukrová poleva:

  • 350 g moučkového cukru
  • několik lžic horké vody

1. Celé koření rozemeleme nebo rozdrtíme v hmoždíři a promícháme se zbývajícím mletým kořením. Vlašské ořechy nasekáme na větší kousky (nesmí být rozemleté na drobno) a kandovanou kůru nakrájíme na drobno.

2. Mouku prosejeme s mandlovou moučkou, práškem do pečiva, sodou a přimícháme k nim vlašské ořechy, kandovanou kůru a všechno připravené koření.

3. Do kastrolku se silnějším dnem dáme máslo a med a za stálého míchání zahříváme, dokud se máslo nerozpustí. Odstavíme ze sporáku a necháme jen lehce vychladnout a přilijeme k suchým surovinám. V robotu nebo ručně umícháme těsto, musí být lepivé, mísu přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout. Těsto tím trochu zhoustne.

4. Na 2 plechy položíme pečicí papír, na ně poklademe kolečka oplatkového papíru. Pokud oplatkový papír neseženete, nic se neděje, perníčky můžete upéct i bez něj. Polévkovou lžící namočenou vždy ve studené vodě, aby se těsto nelepilo, odkrajujeme kousky těsta. V navlhčených dlaních vytvoříme placku o ∅ 6 cm a položíme ji na oplatkový papír, okraje těsta lehce přimáčkneme k oplatce.

5. Perníčky pečeme 15 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Po upečení jsou perníčky velmi měkké, 2 minuty je necháme zatuhnout na plechu a potom je přeneseme úplně vychladnout na roštu.

6. Moučkový cukr prosejeme a utřeme jej s několika lžícemi vody. Vodu přidáváme k cukru postupně. Musí vzniknout řídká, ale hladká a jednolitá poleva. Vychladlé perníčky namáčíme vrchní stranou v polevě, necháme zaschnout a jíme. Mizí závratnou rychlostí.

Poznámka: Pardubický perník nebo Nürnberger Lebkuchen? Já tedy hlasuji pro ty druhé a díky kamarádce, která mě jimi zásobuje každé Vánoce (děkuji, Evko), jsem jich vyzkoušela již pěknou řádku. Norimberské perníčky jsou měkké, nejčastěji kulaté, dole pod perníčkem je oplatkový papír a perníček bývá přelitý cukrovou polevou nebo čokoládou. I chuťově jsou rozdílné, mně osobně nejvíc chutnají hodně oříškové - Elisenlebkuchen. V perníčcích je hodně medu, mandlová moučka a hlavně koření.

Výroba perníčku je v Norimberku doložena od 14. století, první písemný recept, uložený v národním muzeu v Norimberku, je ze 16. století. Roku 1643 byl založen radou města perníkářský cech. Není tomu náhodou, Norimberk leží na křižovatce obchodních cest, a tak zde měli dostatek čerstvého koření a také medu z produkce místních včelařů. Od roku 1996 je Nürnberger Lebkuchen regionální specialitou EU.

Nejčtenější

Toužíte po osvěžení? Vyzkoušejte letní limonády a sirupy podle foodblogerek

Dovedete si představit léto bez domácí limonády? My ne. Osvěžující nápoje s domácím sirupem, ovocem a bylinkami nejsou jen vítaným osvěžením v horkých dnech, jsou také součástí prázdninové pohody,...

Oslavte den pikniků. Foodblogerky radí, co si vzít s sebou a co nechat doma

Slunečné počasí láká ven a s ním přichází ideální čas na piknik. Ve středu 18. června má navíc venkovní hodování svůj den. Ať už zamíříte do parku, k vodě nebo na louku za městem, jedno je jisté: bez...

Z plantáže přes pražírnu až do vašeho šálku. Odhalte voňavý příběh kávy

Káva je běžnou součástí našeho života i malou radostí či společenskou událostí. Většina z nás si ji dopřává každý den. Ráno pro nakopnutí, po obědě, v práci, na setkání s přáteli… Poznejte příběh...

Brambory na grilu s bylinkovým tvarohem

Brambory na grilu s bylinkovým tvarohem

Lehké

60 min

Nemáte chuť na maso, ale plánujete grilování? Připravte si nejlepší a přitom velmi prosté jídlo.

Omeleta se šunkou a zeleninou

Omeleta se šunkou a zeleninou

Střední

20 min

Tato omeleta je skvělý oběd když nemáte moc času na vaření, protože je hotová již za 20 minut.

Bramborové šišky s kysaným zelím a krůtím masem

Bramborové šišky s kysaným zelím a krůtím masem

Lehké

60 min

Dejte tradičnímu pokrmu nový nádech.

Oslavte den pikniků. Foodblogerky radí, co si vzít s sebou a co nechat doma

Slunečné počasí láká ven a s ním přichází ideální čas na piknik. Ve středu 18. června má navíc venkovní hodování svůj den. Ať už zamíříte do parku, k vodě nebo na louku za městem, jedno je jisté: bez...

18. června 2025

Čokoládový koláč s malinami

Čokoládový koláč s malinami

Střední

50 min

Kombinace malin a čokolády chutná naprosto skvěle.

Grilovaná panenka s koprovým salátem

Grilovaná panenka s koprovým salátem

Střední

45 min

Koprový salát se ke šťavnaté panence skvěle hodí.

Kváskové lívance s chia semínky

Kváskové lívance s chia semínky

Lehké

45 min

Zdravé lívance, které nastartují váš den.

Brambory na grilu s bylinkovým tvarohem

Brambory na grilu s bylinkovým tvarohem

Lehké

60 min

Nemáte chuť na maso, ale plánujete grilování? Připravte si nejlepší a přitom velmi prosté jídlo.

Z plantáže přes pražírnu až do vašeho šálku. Odhalte voňavý příběh kávy

Káva je běžnou součástí našeho života i malou radostí či společenskou událostí. Většina z nás si ji dopřává každý den. Ráno pro nakopnutí, po obědě, v práci, na setkání s přáteli… Poznejte příběh...

14. června 2025

Omeleta se šunkou a zeleninou

Omeleta se šunkou a zeleninou

Střední

20 min

Tato omeleta je skvělý oběd když nemáte moc času na vaření, protože je hotová již za 20 minut.

Toužíte po osvěžení? Vyzkoušejte letní limonády a sirupy podle foodblogerek

Dovedete si představit léto bez domácí limonády? My ne. Osvěžující nápoje s domácím sirupem, ovocem a bylinkami nejsou jen vítaným osvěžením v horkých dnech, jsou také součástí prázdninové pohody,...

12. června 2025

Čokoládová roláda s malinami

Čokoládová roláda s malinami

Střední

60 min

Nejlepší čokoládová roláda s ovocných krémem. Pokud budete chtít, můžete vyzkoušet tento recept i s...

Dětská vlasová péče Childs Farm si získala srdce (i vlásky) malých testerů
Dětská vlasová péče Childs Farm si získala srdce (i vlásky) malých testerů

Naše testerky se svými dětmi vyzkoušely dětskou vlasovou péči od značky Childs Farm. Jak byly spokojené s kvalitou obsahu, vůní a obalem? A jak...

Falafel s omáčkou tahini

Falafel s omáčkou tahini

Střední

80 min

Oslavte 12. června Mezinárodní den falafelu stylově a připravte rodině zdravou a chutnou večeři.

Mleté kuličky s rajskou omáčkou

Mleté kuličky s rajskou omáčkou

Střední

50 min

Mleté kuličky s rajskou omáčkou a těstovinami jsou stará dobrá klasika.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.