Recept na „nej“ perníčky: až kamarádi ochutnají, budou ho chtít taky

aktualizováno 
Pečeme perníčky. Pečeme je namísto klasických medailí na běžecké závody, které pořádáme, a používáme léty prověřený poctivý recept, který je prostě „nej“. Naše medaile jsou tak voňavé, že si do redakce píšete o recept. Tady je.

Craft RUNGO razovite pětky 2015. | foto: Filip Marvan, Rungo.cz

Řekli o nás, že závody pečeme srdcem. Jako jedna z organizátorek musím s lehkým uzarděním říct, že je to tak. Jednoduše děláme a tvoříme vše tak, jak bychom chtěli, aby to ostatní dělali pro nás. Poctivě. Proto vlastnoručně pečeme medaili pro každého účastníka našeho závodu a vzdáváme tak svou pílí hold jeho úsilí. Vybrala jsem k tomu vlastní recept, který vyšel jako vítěz po létech zkoušení a hledání.

Fotogalerie

Je pravda, že těsto vyjde malinko dráž než u receptů, které neprošly výběrovým řízením, a je pravda, že kvůli většímu množství medu se o trošičku hůře zpracovává, pokud není dobře vychlazené. Výsledek však dokáže provonět okolí cíle na desítky metrů. Mnoho medailí pak končí v žaludcích a nedočkají se místa vedle dalších trofejí.

Pokud patříte mezi ty, kteří si o recept píší, nebo hledáte nový recept na perníčky, vaše chvíle právě nadchází.

Perníčky (původní recept z časopisu Knihovnička, rok vydání 2008)

Vyzkoušejte dále

Budete potřebovat:

  • 1 kg hladké mouky
  • 300 g cukru
  • 120 g másla
  • 380 g tekutého medu
  • 4 celá vejce
  • 2 kypřicí prášky do perníku
  • 2 polévkové lžíce perníkového koření
  • strouhanou citrónovou kůru
  • vanilkový cukr

Postup:

  • vypracujete těsto (vymícháte vejce, med, máslo a potom zbytek ingrediencí) a necháte odpočinout
  • s vychlazeným těstem se mnohem lépe pracuje, rozválíte ho a vykrajujete oblíbené tvary
  • pečte při asi 175 stupních Celsia 8 až 10 minut dozlatova
  • po upečení lze perníčky potřít čistým bílkem

Přejeme vám fajn pečení. Vykrájejte si spoustu dobrot, ale medaile, ty nechte zase na nás. Již běží registrace na celý seriál našich Craft RUNGO běhů, od 19. prosince spouštíme prodej jednotlivých závodů. Srdečně vás zveme do Prahy, Ostravy, Plzně, Brna a Pardubic.


Nejčtenější

Zemřela královna sushi Bára Rektorová, podlehla rakovině

Bára Rektorová

Zakladatelka firmy na sushi a maminka dvou synů Bára Rektorová zemřela 11. srpna v kruhu svých nejbližších, jak na...

Andrea Černá: Jako kůl v plotě nežiju, ale pět dětí už porodit nestihnu

Andrea Černá

Přestože Andrea Černá ztvárnila desítky náročných divadelních rolí, pro národ zůstává hlavně Eliškou ze známého filmu...

Trend bio škodí, říká první dáma českého zemědělství Monika Nebeská

Monika Nebeská

Kdysi jako nezkušená městská holka, která se sama starala o malé dítě, vstoupila mezi ostřílené zemědělce, aby udělala...

Tři potraviny, kterých se v létě můžete bezstarostně přejídat

Některé potraviny se mohou na vašem letním jídelníčku objevovat často,...

Léto velkému přejídání nepřeje. Obepnuté šaty i tílka okamžitě prozradí každý faldík na břiše, krátké sukně a kraťasy...

Na Pacifické hřebenovce jsem věčně hladověla, vzpomíná Lucie Kutrová

Lucie Kutrová

Do dvaceti se kromě školy zajímala jen o módu a večírky. Neuběhla ani kilometr a nechápala, proč lidé chodí třeba na...

Další z rubriky

Pětasedmdesátiletá modelka prozradila svůj recept na šťastný život

Lauren Huttonová se v pětasedmdesáti letech stále věnuje modelingu

Lauren Huttonová v minulosti patřila mezi jednu z nejžádanějších světových modelek. V šedesátých a sedmdesátých letech...

OBRAZEM: Sexy zadečky, za kterými stojí plastická operace

Sexy zadečky

Posedlost celebritou Kim Kardashianovou nezná mezí. Ženy jsou ohromené jejím kulatým pozadím a platí horentní sumy za...

Zázrak jménem chůze. Díky ní budete zdravější, šťastnější a chytřejší

Ilustrační snímek

Chůze je pro člověka nejpřirozenější fyzickou aktivitou, jejíž blahodárné účinky stále zbytečně podceňujeme. Díky...

Databáze nemocí

Najdete na iDNES.cz