Světové variace na masové kuličky voní po tymiánu, koriandru i česneku

aktualizováno 
Zavzpomínejte na letní dovolenou u prostřeného stolu a s celou rodinou. Masové kuličky milují všichni a možnosti jsou doslova neomezené. Inspirujte se marockou barevností, balkánskou divokostí i italskou noblesou. Bylinkami a kořením nešetřete, jen v případě malých strávníků vynechejte chilli papričky.
Část 1/4
Čufty v tomatové omáčce

Čufty v tomatové omáčce

Ingredience:

  • 2 žemle
  • 200 ml mléka
  • 600 g mletého telecího masa
  • sůl a čerstvě mletý barevný pepř
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 1 cibule
  • 500 ml sterilovaných rajčat
  • 40 g hladké mouky
  • snítky čerstvého tymiánu

Pracovní postup:

  1. Žemle nakrájíme a namočíme v mléce. Maso dáme do mísy a smícháme se solí, pepřem a mletou paprikou.
  2. Namočenou žemli vymačkáme a přidáme k mletému telecímu masu. Důkladně promícháme, aby se maso spojilo. Z hotové směsi lžící oddělujeme stejně velké kousky a navlhčenou rukou vytvarujeme koule, které lehce poprášíme moukou.
  3. Na pánvi rozehřejeme olej a opečeme na něm masové koule ze všech stran. Pak je vyjmeme a uchováme v teple.
  4. Na vzniklém výpeku orestujeme cibuli nakrájenou nadrobno a poté přidáme sterilovaná rajčata. Zaprášíme moukou, promícháme a necháme několik minut provařit. 
  5. Do omáčky pak vrátíme opečené čufty, dochutíme solí, pepřem a tymiánem. Společně dusíme ještě 20 minut. Můžeme podávat například s rýží.
Autor:
  • Nejčtenější
Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...

Příběh Oliny: Vyspala jsem se s kamarádem, nevím co dál

Udělala jsem velkou hloupost, vyspala jsem se se svým nejlepším kamarádem. Bylo to krásné, ale i tak bych byla radši...

Premium

Potraviny: Co škodí a jak. Žijeme v době jedové, říká autorka bestsellerů

Svými názory provokuje mnohé odborníky. Často jde proti letitým pravdám lékařů, expertů z potravinářského průmyslu i...

Proč mají ženy prsa a děsí nás hadi? 11 otázek a odpovědí kolem evoluce

I když občas evoluci fušujeme do řemesla a snažíme se ji vlastními civilizačními pravidly vzdorovat, kdesi hluboko v...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...

Krampol o Belmondovi: Když on točil Zvíře, já hrál traktoristu

Přes třicet let promlouvá na české diváky božský Bébel, jak Jean-Paul Belmondovi v rodné Francii přezdívají, hlasem...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

  • Další z rubriky

Zdravější pečení. Zkuste perník, bábovku nebo pizzu z celozrnné mouky

Nadýchané koláčky a bábovky z bílé mouky jsou sice českou klasikou, je to ovšem záležitost maximálně posledních pár...

RECEPT DNE: Pečená kuřecí stehna s růžičkovou kapustou

Připravte si podle našeho receptu k nedělnímu obědu vynikající pečená kuřecí stehna s růžičkovou kapustou na orientální...

Brambory nejsou jen příloha. Zkuste koláč s cibulí, lokše či štrachandu

Zvykli jsme si používat bramborové hlízy jako poměrně nudnou surovinu pro přípravu kaše, „šťouchaček“ nebo hranolek....

RECEPT DNE: Salát z obilovin a zelených listů s grilovaným sýrem

Pořádnou nálož vitaminů a minerálů vám zajistí tento skvělý salát z obilovin a zelených listů s grilovaným sýrem.

KRUTÁ REALITA: První měsíce po porodu byly peklo
KRUTÁ REALITA: První měsíce po porodu byly peklo

Měli jste možnost si přečíst o mém porodu a o pobytu v porodnici na šestinedělí. Nyní bych chtěla rozvést poslední a nejtěžší část mého příběhu. První půlrok mého mateřství.

Najdete na iDNES.cz