Špagety s boloňskou omáčkou
Ingredience na 4 porce:
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 2 lžíce oleje
- 400 g mletého hovězího masa
- sůl a pepř
- tymián
- 400 ml rajčatové passaty
- 400 g špaget
- parmazán na posypání
Pracovní postup:
- Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Mrkev očistíme a nastrouháme na jemném struhadle.
- Na oleji orestujeme cibuli, přidáme česnek a necháme trochu rozvonět. Pak přidáme strouhanou mrkev a ještě chvíli restujeme.
- Když začne zlátnout, přidáme tymián a mleté maso a opečeme ze všech stran. Osolíme, opepříme, přikryjeme pokličkou a za občasného míchání dusíme asi 10 minut. Pak přidáme passatu, promícháme a opět přiklopíme a dál dusíme.
- Do velkého hrnce dáme vařit větší množství osolené vody. Když začne vřít, vsypeme špagety a vaříme podle návodu.
- Když jsou špagety hotové, slijeme je a vrátíme do hrnce. Přidáme hotovou masovou omáčku, promícháme a rozdělíme na talíře. Každou porci posypeme nastrouhaným parmazánem a podáváme.
Masové kuličky s míchaným salátem
Ingredience na 4 porce:
- 500 g mletého masa (mix vepřové a hovězí)
- 1 vejce
- 1 cibule
- 1 lžička soli
- čerstvě mletý pepř
- 1 lžička římského kmínu
- strouhanka na zahuštění
Na salát:
- 1 hlávka listového salátu
- 4 rajská jablka
- 1 salátová okurka
- 1 zelená paprika
- 1/2 citronu
- sůl a pepř
Pracovní postup:
- Dáme předehřát troubu na 180 °C. Mleté maso ve větší míse smícháme s vajíčkem a najemno nasekanou cibulí. Přidáme sůl, pepř a římským kmín. Rukama propracujeme, pokud je třeba, zahustíme trochou strouhanky.
- Z těsta tvoříme vlhkýma rukama stejně velké kuličky a klademe je na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut dozlatova.
- Než se kuličky upečou, připravíme salát. Zeleninu omyjeme a očistíme. Salát natrháme, rajčata, okurku a papriku nakrájíme na malé kousky. Osolíme, opepříme, přelijeme šťávou z půlky citronu a lehce promícháme.
- Kuličky podáváme s čerstvým pečivem a míchaným salátem.
Tip: Do směsi na kuličky můžeme přidat nastrouhaný sýr nebo dvě až tři nastrouhané uvařené brambory.
Štrúdl s mletým masem a paprikou
Ingredience na 4 porce:
- 1 cibule
- 1 lžíce oleje
- uzená mletá paprika, kurkuma, římský kmín
- 300 g mletého masa (mix vepřového a hovězího)
- sůl a pepř
- 1 červená paprika
- 1 balení listového těsta
- vejce na potření
Pracovní postup:
- Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Na lžíci oleji ji orestujeme do sklovata, zasypeme kořením a necháme rozvonět.
- Pak přidáme mleté maso a mícháme, aby se rozdělilo a opeklo ze všech stran. Osolíme a opepříme, promícháme a pod pokličkou necháme dusit asi 15 minut.
- Mezitím omyjeme papriku, rozkrojíme ji, zbavíme jádřince a nakrájíme na malé kousky. Vmícháme k mletému a masu a ještě asi pět až deset minut dusíme. Necháme vychladnout.
- Troubu si předehřejeme na 180 °C. Plech vyložíme pečicím papírem. Listové těsto rozbalíme a rozválíme. Na jednu třetinu naneseme masovou směs a zabalíme jako štrúdl. Opatrně přeneseme na plech a potřeme rozšlehaným vejcem.
- Pečeme asi 25 minut dozlatova. Necháme trochu zchladnout a krájíme na plátky.
Tip: Místo štrúdlu můžete připravit pirožky. Rozválené těsto rozkrájejte na stejně velké čtverce, doprostřed každého lžící naneste masovou směs a přeložte. Okraje přitlačte, přendejte na plech a potřete vajíčkem. Pečte asi 20 minut. Místo papriky můžete k masu přimíchat hrášek nebo kukuřici.