Masové kuličky v batátové omáčce
Ingredience:
- 600 g jehněčí plece nebo hovězího předního bez kosti
- sůl a mletý černý pepř
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 vejce
- 1 malá červená cibule
- 1 jarní cibulka
- 2 stroužky česneku
Omáčka:
- 1 cibule
- 150 g mrkve
- 200 g batátů
- 40 ml rostlinného oleje
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1/2 lžičky římského kmínu
- 1 malá chilli paprička
- 2 bobkové listy
- 500 ml masového vývaru
- 150 ml 33% smetany
- sůl
- lístky koriandru na dozdobení
Pracovní postup:
- Očištěné maso umeleme najemno na masovém mlýnku. Ochutíme ho solí, pepřem a sladkou paprikou. Rukou dobře propracujeme. Poté postupně zapracujeme rozšlehané vejce, najemno pokrájenou oloupanou červenou cibuli, jarní cibulku a česnek.
- Z masové směsi vytvarujeme kuličky o průměru cca 4 cm a rozložíme je na plech s pečicím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 30 minut dozlatova.
- Mezitím cibuli, mrkev a batáty oloupeme a nakrájíme na kostičky. V hluboké pánvi rozehřejeme olej, přidáme připravenou zeleninu a zprudka opečeme. Poté přisypeme koření a za stálého míchání necháme rozvonět. Přidáme nadrobno pokrájenou očištěnou chilli papričku, bobkové listy, zalijeme vývarem a dusíme asi 20 minut doměkka.
- Z batátové směsi odstraníme bobkové listy a rozmixujeme ji dohladka. Pak přilijeme smetanu, necháme přejít varem a podle chuti přisolíme. Nakonec do omáčky vmícháme výpek z masových kuliček, vložíme kuličky a společně prohřejeme. Podle chuti dozdobíme lístky koriandru a podáváme společně s rýží.