3. Posiluje kosti a zuby
Nahořklá chuť, která je typická pro některé druhy listové zeleniny, je dobré znamení. Ukazuje totiž na vysoký podíl vápníku, který potřebujeme mimo jiné pro zdraví kostí a zubů. Dospělá žena by ho za den měla sníst až 1 000 miligramů, takže pouze zelenina stačit nebude, ale k doporučené denní dávce rozhodně přispěje. Do salátu si přidejte třeba pampeliškové listy (půl hrnku obsahuje 78 mg kalcia), mangold (54 mg) nebo kadeřávek (49 mg).
Kromě vápníku prospívá kostem i vitamin K. Naznačilo to dlouhodobé pozorování výzkumníků z Tufts University v Bostonu. Zjistili, že zejména u žen se nízké hodnoty vitaminu promítají to nízké kvality kostí. Bohatým zdrojem vitaminu K je přitom právě listová zelenina, pouhých 250 ml řeřichy dokonce dospělé ženě zajistí celou denní dávku, kterou by měla přijmout. Podobné je to s listy čekanky, u špenátu pak stačí nějakých 150 ml.