Sobota 1. října 2022, svátek má Igor
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 1. října 2022 Igor

Sezona mraženého špenátu vrcholí. Do mrazíren ho denně míří 50 tun

  11:00
Listová zelenina, která při utrhnutí na poli pěkně křoupe, zažívá v posledních letech růst obliby. A to i přesto, že už jen málokdo ji má spojenou se svaly Pepka Námořníka a mýtem o extrémně vysokém obsahu železa, který vznikl kvůli posunuté desetinné čárce.

Je středa, devět hodin ráno a u zdi největší mrazírny v Česku v Panenských Břežanech se už vrší několikametrová hromada špenátu zabírající plochu odpovídající menší místnosti. Zaměstnanec s vidlemi ji pomalu přehazuje na pás, který špenát posouvá k dalšímu zpracování do nitra budovy.

„Za celý den tady takto přehází padesát tun špenátu,“ popisuje Ryszard Nemoudry, zakladatel mrazíren a společnosti Agrimex. Ta od loňského roku patří pod potravinářskou firmu Hamé.

Špenát putuje na obří a čerstvou zelení zářící kupu u továrny z pole vzdáleného 50 kilometrů a nacházejícího se u Lovosic. Na něm už od rána seká zelené rostliny speciální kombajn.

Po teplých a parných dnech může konečně sekat přes den, předtím vyjížděl hlavně v noci, aby se špenát ve vedru nezapařil. Středu, kdy od rána poměrně hustě prší, si proto tamní zemědělci pochvalují.

„Kdyby to tak chtělo vydržet ještě i zítra,“ říká Jaroslav Zeman, předseda společnosti Agrokomplex Ohře, na jejímž poli o rozloze 35 hektarů právě stojíme a po němž se s hukotem sem a tam sune kombajn. Nasekanou zelenou hmotu sype do kontejneru a ten pak uhání na zpracování do továrny.

Špenát, tak zvanou jarní etapu zasetou na podzim, tady sklízí už zhruba měsíc a do konce května bude po všem. Pak půjde kombajn na odpočinek a na další zeleninu nastoupí opět jiné stroje. Práci bude mít žlutý stroj, teprve až dozraje špenát zasazený brzy na jaře a poté ještě jednou na podzim. Přes léto se nesklízí, protože to místo potřebných listů vybíhá špenát do květů. „I když dnes vyšlechtěné odrůdy už vydrží více,“ pochvaluje si Zeman.

Bez kontraktu se nezaseje

„Výroba špenátu roste o 15 až 17 procent ročně, a to od doby, kdy se mu věnujeme, což je rok 2009,“ popisuje Nemoudry. Neustále se přitom podle něj zvyšuje poměr sekaného listového špenátu oproti protlaku.

Špenát pro Agrimex znamená jednu z nejdůležitějších zelenin, ve výrobě jim dělá zhruba polovinu. Ze zeleniny patří k první, která se sklízí a mrazí. Na polích od Agrokomplexu Ohře ho mají nasmlouváno ze zhruba sto hektarů nyní a stejně tak i na podzim. Vše musí být domluveno rok dopředu. Kdyby zemědělec neměl domluvený kontrakt, tak nezaseje.

I když Jaroslav Zeman připomíná, že od něj odebírají ještě další mrazírny, hlavně Agro Jesenice. Hodně menších ale nevydrželo. „Kdysi bývala mrazírna tamhle nedaleko,“ ukazuje Jaroslav Zeman, pěstující zeleninu už 49 let, přes další pole, kde se klube hrášek či květák. Ta ale po revoluci podle něj zkrachovala, takže nyní musí zeleninu vozit dále.

Výrobce mražených směsí přitom se zemědělcem úzce spolupracuje a na poli jsou jeho lidé jako doma. „Na listový špenát sbíráme hezký mladší špenát, je to náročnější, musí být excelentní, když je to jen nařezané,“ popisuje Marcela Pšenčíková, manažerka výroby Agrimexu. U protlaku není původní špenát vidět.

V Agrimexu v Panenských Břežanech, kde pracuje zhruba 70 lidí, se přivezený špenát po nandání na pojízdný pás nejprve koupe a proplachuje. Pak nastává blanšírování, což je vlastně předvaření zeleniny. To takzvaně uspí enzymy, co by jinak zeleninu negativně ovlivňovaly a měly by za následek, že špenát zežloutne, květák ztratí barvu, chuť a vitaminy. „Každá surovina má svou teplotu a čas,“ popisuje Nemoudry.

Po blanšírování musí přijít zchlazení, následně se špenát, pokud jde o protlak, propasíruje, naplní se jím sáčky a jde na mrazení. Špenát se kvůli konzistenci mrazí už v sáčcích na vozících. Jiná zelenina se může mrazit v takzvaném fluidním tunelu, na pásu, kde na ní zespodu fouká studený vzduch. „Zelenina se nelepí, šokem se zmrazí,“ popisuje Nemoudry.

Hlavní ale je, aby to bylo rychle. Takto zamrazená zelenina pak vydrží i dva tři roky, zatímco doma v mrazáku, kde to trvá dlouho, už ji můžeme ani ne po roce vyhodit.

Špenát bude na linkách v továrně jezdit ještě zhruba do konce května. Pak musí podle Nemoudrého kompletně přestavit linku, protože na každou zeleninu je jiná.

Nejlepší je čerstvý

„Špenát je naše stěžejní zelenina, další je hrášek, ten začneme zpracovávat začátkem června,“ popisuje šéf Agrimexu. Linky na zpracování zeleniny mají vytížené víceméně celoročně. Špenátem se začíná a v zimních měsících dobíhá dýně, mrkev a celer. „Za posledních pět let jsme na dvojnásobku toho, co jsme vyráběli,“ popisuje boom Nemoudry. Na mražené samozřejmě nedá dopustit, ale jen pokud už není čerstvá místní zelenina. „Ta je samozřejmě nejlepší.“

Agrimex se orientuje hlavně na domácího zákazníka, na export jde asi deset procent jeho produkce, a proto musí sledovat místní chutě. Ty se liší od našich sousedů, i pokud jde o zeleninu.

„Například český zákazník nemá rád tolik mrkve, proto ji nepoužíváme tolik,“ popisuje Nemoudry. „V Polsku mají raději fazolku, růžičkovou kapustu i v polévkové směsi, to tady nedáváme. Nebo v leču používají cuketu a fazolku. To je tady nepřijatelné,“ dodává.

Dalším českým specifikem je květák, respektive jeho velikost. „Tady se používá velký květák na obalování, to ve světě ne. Mrazíme růžičky ve velikosti 35 až 55 milimetrů,“ poodhaluje.

Většinu zeleniny se snaží nakupovat Agrimex od místních zemědělců, dodavatelů má zhruba deset, každý se specializuje na něco. Z ciziny, hlavně z Polska, Maďarska či Belgie dováží na mrazení to, čeho tu není dostatek, jako jsou jahody, maliny, mango, houby.

Vrací se tradiční plodiny

V posledním roce ale zažívají renesanci tradiční plodiny, jako je z ovoce třeba černý rybíz nebo rebarbora. Ze zeleniny je podle výrobce skokanem posledního roku dýně. „Boom dýňové polévky je obrovský, už trvá od loňského léta. Někteří partneři je berou i v dvacetikilovém balení,“ popisuje Malý, manažer obchodu.

Podle marketingové ředitelky Hamé Lenky Vaněk k nám tyto trendy většinou dorazí ze Západu se zhruba dvouletým zpožděním. „Věříme ovoci, tam jsme zatím v počátcích. Bylinky, směsi ovoce na smoothie, to bude růst,“ říká k tomu, co můžeme podle odrazu zvenčí ještě čekat. A lituje jen toho, že oproti západním sousedům mají Češi příliš malé mrazáky.

  • Nejčtenější

Přístroje zjistily výbuchy u Nord Streamu. Úmyslný čin, tvrdí Švédsko

Švédské a dánské měřicí stanice v pondělí zaznamenaly masivní podmořské výbuchy, a to v místech, kde z plynovodu Nord...

Slovensko vře kvůli cenám elektřiny. Největší výrobce hrozí bankrotem

Největšímu výrobci elektřiny na Slovensku, společnosti Slovenské elektrárne, se příčí dodávání elektřiny slovenským...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slovenské ekonomice hrozí kolaps, varuje premiér. Žádá pomoc EU, mluví o zestátnění

Premiér Eduard Heger varuje, že slovenské ekonomice hrozí kvůli prudce rostoucím nákladům na energie kolaps. Obrovský...

Síkelovo poslední slovo: spotřeba neovlivní stropní cenu energií u domácností

Jako v pohádce Pyšná princezna si lze připadat při sledování výroků ministra průmyslu a obchodu o zastropování cen...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Strop pro domácnosti zřejmě nebude na celou spotřebu, řekl Síkela

Vláda pracuje na nařízeních, která mají upravit způsob zastropování cen energií. Zatímco ceny by měly zůstat na...

Sověti ozářili Richarda Nixona radioaktivitou. Jeho agenti to zastavili trikem

Premium Při návštěvě v Sovětském svazu Richard Nixon sice přátelsky hovořil se sovětským vůdcem Nikitou Chruščovem v takzvané...

Test kočičích kapsiček. I z krmiva za deset korun může zvíře dostat vše

Premium Kočky nám sice někdy připadají mlsné, ale ony jen v miskách hledají to, co jejich tělu prospívá nejvíc: maso plné...

Extra steh po porodu navíc? Rodičky děsí ponižující husband stitch

Premium Přivést dítě na svět znamená pro většinu žen prožít si mnoho vypjatých chvil. Vyrovnat se s průběhem porodu nemusí být...

Pálenky v lahvích v ohrožení. Budoucnost možná bude v plechovkách, říká expert

Premium Zdražování se nevyhne ani lihovinám, očekáváme, že lihovary zvýší ceny od příštího roku o pětinu, říká v rozhovoru pro...

Plošně zvýšila platy téměř třetina firem, růst ale spolkne inflace

Téměř třetina tuzemských firem reagovala na letošní extrémně vysokou inflaci a plošně zvýšila platy všem svým...

Knap zůstává šéfem pošty. Jeho nástupce bude znám až na konci roku

Šéf České pošty Roman Knap, který měl odejít na konci září, ve funkci zatím zůstává. Ministerstvo vnitra po dohodě s...

Nakupte brambory a cibuli do zásoby, prudce zdraží, upozorňují zelináři

Češi si za cibuli a brambory připlatí již letos. „V jarních měsících pak ceny mohou být pro někoho docela...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

RECENZE: Pro Pokáče byla O2 arena příliš velkým soustem

Z hlediska návštěvnosti skončil koncert písničkáře Pokáče v O2 areně maximálním úspěchem - pár hodin před začátkem...

Přístroje zjistily výbuchy u Nord Streamu. Úmyslný čin, tvrdí Švédsko

Švédské a dánské měřicí stanice v pondělí zaznamenaly masivní podmořské výbuchy, a to v místech, kde z plynovodu Nord...

Úmrtní list Alžběty II. odhalil příčinu i čas smrti královny

Britská královna Alžběta II. zemřela na stáří. Vyplývá to z jejího úmrtního listu, který ve čtvrtek zveřejnil skotský...

Příběh Marty: Syn si přivedl domů přítelkyni, je to líná špindíra

Se synem jsme měli vždycky hezký vztah. Naším společným plánem bylo, že jednou s námi zůstane žít v našem domě v...

Dcera Neumannové randí s modelem. V mém životě muž není, říká její matka

Dcera legendární lyžařky Kateřiny Neumannové, osmnáctiletá Lucie randí s úspěšným modelem Oliverem Průchou. Promluvili...