PŘEDCHOZÍ DÍL SERIÁLU ZDE
Řekové přitom patří mezi nejzdravější národy, choroby srdce a cév se zde vyskytují v mnohem menší míře než v Česku.Přesto je výskyt obezity v těchto zemích poměrně vysoký. Vinu na tom má nejspíš značný podíl tučnějších druhů masa, rýže a bílého pečiva.
Tuky mají v Řecku vyšší podíl na celkové energetické hodnotě stravy - přes čtyřicet procent. Proto je dobré si vybrat jen ty potraviny a úpravy, které jsou pro redukci hmotnosti vhodné.
Volte olivový olej
Proč je Řecko zdravější? V Řecku je mnohonásobně nižší spotřeba másla i veškerých dalších tuků, prakticky ke všem účelům se zde používá olivový olej. Dokonce i na pečivo. Na saláty nebo do pokrmů se zase používají olivy.
Je pravda, že chuť nebo vůně olivového oleje je stále ještě pro někoho nezvyklá. Stále více lidí však podléhá kouzlu "mediteránské kuchyně" a v ní se bez olivového oleje neobejdete. S tímto trendem stoupá i počet přívrženců a znalců jednoho z nejzdravějších druhů tuků.
Olivový olej je zdrojem zejména mononenasycených mastných kyselin, které - pokud jimi nahradíte živočišné tuky - sníží rizikový LDL cholesterol, aniž zároveň zasáhnou do hodnot ochranného HDL cholesterolu.
Při používání olivového oleje se snižuje riziko tvorby tukových plátů v tepnách, do organismu se dostává zároveň antioxidační vitamin E, polyfenoly a steroly, které celý obranný systém dotvářejí.
Nejen dochucovadlo
Všechny buňky organismu jsou mnohem schopnější bránit se oxidativním vlivům a tím pádem všem typicky civilizačním chorobám.
Olivové oleje nejvyšší kvality, takzvané extra panenské (extra virgin), si zachovávají maximum své chuti, vůně a zdravotně příznivých látek. Jsou vhodné do salátů, protože ve spojení s čerstvou zeleninou vytvářejí přímo chuťovou symfonii.
Efekt antioxidačních látek přítomných v zelenině se spojením s olivovým olejem násobí. Pokud chcete panenské olivové oleje používat při vaření, pak jedině tak, že nejprve uvaříte pokrm a teprve potom do něj olej přidáte.
Rafinovaný olej se vyrábí za použití tlaku a tepla, během tohoto postupu pak ztrácí svoji specifickou vůni a chuť. Některé rafinované oleje se míchají s panenskými.
Tyto oleje lze použít pro teplou kuchyni, dokonce i na smažení, pokud ovšem osmažíte jen několik málo porcí.
Z málo pochopitelných důvodů je cena "obyčejného" olivového oleje téměř stejná jako v případě panenského, což brání jeho širšímu využívání při vaření.
Letní seriál o hubnutí vzniká ve spolupráci se společností STOB
Jídelníček pro dnešní den SNÍDANĚ: knäckebrot s rostlinným máslem SVAČINA: jogurt s medem a ořechy OBĚD: cuketa a lilky zapečené s masem SVAČINA: meloun VEČEŘE: řecký salát CELKEM: 5415 kJ |